search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:14
MENU CLOSE

«Το τρίτο φύλο είναι μία πραγματικότητα στον αθλητισμό»

05.05.2019 08:50
«Το τρίτο φύλο είναι μία πραγματικότητα στον αθλητισμό» - Media

 

Πολλές  νέες συζητήσεις σχετικά με το τρίτο φύλο στον αθλητισμό αλλά  και  νέες αντιπαραθέσεις ξεκίνησαν, με αφορμή την τελευταία-εκτός απροόπτου- κούρσα της Κάστερ Σεμένια στα 800 μέτρα την Παρασκευή (3/5) στο Diamond League της Ντόχα. 

Εκεί όπου η «χρυσή» Ολυμπιονίκης από τη Νότια Αφρική, πήρε την πρώτη θέση, με τον εκπληκτικό χρόνο 1:54.98, μπροστά από την Φρανσίν Νιγιονσάμπα (Μπουρούντι), που επίσης πρόσφατα αποκάλυψε ότι έχει παρόμοια διαφορά στα χαρακτηριστικά της σεξουαλικής ανάπτυξης (DSD).

Μία νίκη που πιθανότατα να είναι η τελευταία που μπόρεσε να διεκδικήσει, πριν η IAAF επιβάλλει τις επόμενες ημέρες, εξαιρετικά αμφισβητούμενους νέους κανόνες που περιορίζουν την τεστοστερόνη σε γυναίκες αθλήτριες.

Η απόφαση του CAS (Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου) να απορρίψει την έφεσή της, ζητώντας να αγωνίζεται ως γυναίκα, υποχρεώνοντας πλέον τις αθλήτριες με χαρακτηριστικά ερμαφροδιτισμού,  σε «διόρθωση» της φύσης τους με  ισχυρή ορμονοθεραπεία, χωρίς  φυσικά να αποφεύγεται το υψηλό ρίσκο αρνητικών συνεπειών στην υγεία τους, αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή σε αγώνες υπό την αιγίδα της IAAF.

 Η Σεμένια, παντρεμένη από το 2017 με την  Βάιολετ Ρασεμπόγια, δεν θα μπορεί να αγωνίζεται πλέον ως γυναίκα έστω κι αν το τεστ ανίχνευσης φύλου που υποβλήθηκε το 2011,  απέδειξε αυτό, ότι είναι γυναίκα. Αλλά  φυσικά δεν μπορεί να αγωνίζεται, ούτε ως άνδρας, αφού σύμφωνα με την IAAF, «οι αθλητές με στοιχεία ερμαφροδιτισμού οφείλουν να αποδεχθούν το φύλο με το οποίο ταυτοποιήθηκαν στη γέννα».

Κι όμως το τρίτο φύλο αποτελεί μία πραγματικότητα στον αθλητισμό, όπως χαρακτηριστικά γράφει η S?ddeutsche Zeitung, μία από τις σημαντικότερες καθημερινές εφημερίδες της Γερμανίας και ιδρύθηκε το 1945, δίνοντας διάσταση με αφορμή τη Σεμένια.

«Η υπόθεση της Κάστερ Σεμένια δείχνει ότι ο αθλητισμός πρέπει να συζητά περισσότερο για το τρίτο φύλλο και τελικά να δράσει», σημείωσε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας ένα πρόσφατο παράδειγμα παρέμβασης, δανειζόμενο από το γερμανικό ποδόσφαιρο.

«Η DFB σε διεθνή αγώνα  ανδρών τον Μάρτιο εναντίον της Σερβίας (1:1) στις πόρτες της τουαλέτας της Wolfsburger Arena υπήρχαν πινακίδες με την ένδειξη unisex. Το να προσφέρουμε στους επισκέπτες μια «εμπειρία γηπέδου ουδέτερου με σεβασμό» ήταν αξιέπαινη, αλλά είναι μόνο το πρώτο βήμα. Το δεύτερο πρέπει να είναι η αποτελεσματική μεταφορά του θέματος από την τουαλέτα στο γήπεδο», αναφέρει η S?ddeutsche Zeitung. 

«Η συζήτηση σχετικά με τη intersexuality, ξεπερνά τα όρια μεταξύ των δύο φύλων , σίγουρα έχουν γίνει λίγα στον αθλητισμό, κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κάποιος με τη διαγραφή δύο γραμμάτων (F και M) από τις πινακίδες στις πόρτες στη Wolfsburg Arena. Φυσικά, η εντολή του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο αποφάνθηκε για το τρίτο φύλο τον Νοέμβριο του 2017… μπήκε και στον αθλητισμό. Και σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα να περιμένει κάποιος την επόμενη μεμονωμένη περίπτωση, όπως συνέβη με τη Σεμένια. Ακριβώς επειδή αυτή η περίπτωση εξασφάλισε την παγκόσμια προσοχή, θα ήταν επιθυμητό, συλλόγους και σωματεία, επιτροπές και άλλα όργανα να δραστηριοποιηθούν, να ανησυχήσουν περισσότερο για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουνε με μια παρόμοια περίπτωση. Απέναντι ίσως στην πεποίθηση που κυριαρχεί, πως  όλα είναι καλύτερα όταν μένουν όπως παλιά. Μία ιδέα που δεν είναι καλή, περιμένοντας την επόμενη περίπτωση. Το τρίτο φύλο είναι πραγματικότητα στον αθλητισμό».

H Σεμένια χρειάζεται να δείξει για μία ακόμη φορά δυνατή. Όπως πάντα. Όπως τότε ως έφηβη, όταν προσπαθούσε σε αμήχανες φωτογραφίες, να… κρύψει το μυώδες πλαίσιο της που ήταν στριμωγμένο σε μικρές φούστες και ψηλά τακούνια, για να αποδείξει πως ήταν γυναίκα.  Όπως τώρα, «εξακολουθώντας μία… ανωμαλία, περιμένοντας με αγωνία τον κόσμο να την κατηγοριοποιήσει», όπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι Sunday Times…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:13