search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:47
MENU CLOSE

Τα θεία πάθη παρέδωσαν την σκυτάλη στα πολιτικά!

06.05.2019 07:37
Τα θεία πάθη παρέδωσαν την σκυτάλη στα πολιτικά!  - Media

 

Την Μεγάλη Εβδομάδα, Εβδομάδα των Παθών, σαν από ειρωνεία καταλάγιασαν τα πολιτικά πάθη έναντι των θείων, για να επανέλθουν δριμύτερα στην καθημερινότητά μας με συγκρούσεις στην ουσία πιο τζούφιες κι από τα χαλασμένα πυροτεχνήματα της Ανάστασης.
Η χώρα βρίσκεται σε ηθική, αξιακή, πνευματική αποδρομή. Δεν αισθάνεται πλέον την πραγματικότητα. Η κοινωνία παραμένει απαθής, ναρκωμένη, δεν αντιδρά στη χυδαιότητα, στις αθλιότητες που συντελούνται, στον παραλογισμό. Μοιάζει να έχει παραιτηθεί – σαν ένα σώμα παραλυμένο που αδυνατεί να αντιδράσει. 

Αφήσαμε χάριν της Μεγάλης Εβδομάδος πίσω μας την αήθη υπόθεση Πολάκη και την αηθέστερη στήριξή του από τον πρωθυπουργό και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προσμένοντας το αναστάσιμο φως, τα σουβλιστά αρνιά, τα κοκορέτσια και τα τσίπουρα, για να επιστρέψουμε εκ νέου «ανίδεοι και χορτάτοι» σε έναν πολιτικό βούρκο. Για την ακρίβεια, σε έναν σκέτο βούρκο δίχως ίχνος πολιτικής. Η πολιτική αντιπαράθεση  επανέρχεται στο προσκήνιο με έναν πρωτόγνωρο τυχοδιωκτισμό που ξεπερνά σε κυνισμό τις πιο άγριες μαφιόζικες συμμορίες.

Στηρίζοντας τα …παντελόνια του Πολάκη, ο Τσίπρας δεν ταυτίζεται μόνο ως πρόσωπο με τον Πολάκη, αλλά και ως θεσμός. Όσο κι αν δεν γίνεται πιστευτό από την συντριπτική πλειοψηφία του λαού, ο Τσίπρας είναι πρωθυπουργός της χώρας και κατά συνέπεια δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του, την αισθητική του, την καλή ή κακή συμπεριφορά του, αλλά τον θεσμό. Και είναι απαράδεκτο και εκτός πολιτισμικής συνθήκης, το να στηρίζει ο θεσμός αυτός μια προσωπικότητα σαν αυτή του Πολάκη. 

Παρακολουθώντας τον πρωθυπουργό να χορεύει παραδοσιακούς χορούς και τον Πολάκη να κατεβάζει τσικουδιές στη μνήμη των παλαιοτέρων, ανακαλεί κανείς το κιτς με τις Απριλιανές καρικατούρες  που το έριχναν στα τσάμικα και στα κλαρίνα. Πρόκειται για μια αισθητική που απέχει παρασάγγας από την σύγχρονη «κινηματική Αριστερά». Όπως παρασάγγας απέχει από τα στοιχειώδη προτάγματα του ανθρωπισμού η συνεχιζόμενη για σχεδόν έναν χρόνο αναλγησία για την τραγωδία στο Μάτι μετά και τις νέες αποκαλύψεις  που προέκυψαν από την έρευνα του Παπαχελά.  

Η Αριστερά, χάρη στον Τσίπρα, έχει χάσει πλέον το πλεονέκτημα του καταγγελτικού λόγου. Είναι απολογουμένη και υπό κρίση. Όσο κι αν δαιμονοποεί τους πάντες και τα πάντα, η ίδια είναι που αποκαλύπτει την αληθινή της φύση: το τέρας που έκρυβε πίσω από το προσωπείο του θεολογικού της συντηρητισμού, της αντιδραστικής της υπόστασης, της παροιμιώδους ανικανότητάς της, του ολοκληρωτισμού της. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 18:41