search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:36
MENU CLOSE

Ταϊλάνδη: Αληθινός ή ψεύτικος ο γάτος-δώρο στον βασιλιά;

06.05.2019 13:33
Η νέα εφαρμογή «MeowTalk» βοηθά τους φίλους της γάτας να καταλάβουν τι ...λέει - Media

 

Οι ζωόφιλοι στην Ταϊλάνδη αναρωτιούνται αν ο σιαμαίος γάτος που δόθηκε ως δώρο στον βασιλιά της Ταϊλάνδης κατά την ενθρόνισή του και στη βασίλισσά του ήταν αληθινός ή όχι.

Η Ταϊλάνδη έχει τριήμερους εορτασμούς για τη στέψη του 66χρονου βασιλιά Μάχα Βατζιραλόνγκορν που ενθρονίστηκε το Σάββατο στη διάρκεια περίπλοκων τελετουργικών.

Είναι παράδοση στις στέψεις των βασιλέων στην Ταϊλάνδη να δωρίζεται μια γάτα και διάφορα συμβολικά αντικείμενα για το σπίτι, στον νέο μονάρχη κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής τελετής ευλογίας της Βασιλικής Κατοικίας, που έγινε το Σάββατο στην κατοικία Chakrabat Biman.

Οι γάτες θεωρούνται γούρι από πολλούς Ταϊλανδούς και η παράδοση να δίνονται ως δώρο για τα εγκαίνια του σπιτιού συμβολίζει ένα καλά στεριωμένο σπιτικό.

Το πρωί της Κυριακής, αρκετά τοπικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν τη φωτογραφία δύο ενστόλων αξιωματούχων των Ανακτόρων που στέκονταν δίπλα σε μια κατά τα φαινόμενα υπάκουη γάτα και έναν λευκό κόκορα. Η φωτογραφία αυτή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία του Βασιλικού Οίκου, δεν είχε λεζάντα.

Αλλά έως χθες το απόγευμα, ο ταϊλανδικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Manager μετέδιδε ότι τα Ανάκτορα χρησιμοποίησαν μια ψεύτικη γάτα αντί για μια αληθινή.

Αξιωματούχος των Ανακτόρων είπε: “Για τη βασιλική τελετή ήταν απαραίτητη η παρουσία ενός κόκορα και μιας γάτας. Δεν θα πρέπει να εστιάσουμε στο αν τα ζώα ήταν αληθινά ή όχι αλλά στη σπουδαιότητα του τελετουργικού αυτού”.

Το Reuters δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιώσει αν τα ζώα στην τελετή ή στη φωτογραφία ήταν αληθινά.

Η σελίδα στο facebook Maewthai.com -“ΤαϊλανδέζικηΓάτα.cοm”- ανάρτησε αντίγραφο της φωτογραφίας των Ανακτόρων με το μήνυμα ενός πασίγνωστου ιδιοκτήτη εκτροφείου γατών, ο οποίος είπε ότι του ζητήθηκε να διαλέξει δύο ήσυχους αρσενικούς σιαμαίους γάτους για την τελετή, αλλά οι γάτοι του δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικά.

“Αισθάνομαι ευγνώμων για την καλοσύνη του βασιλιά και την ευσπλαχνία του απέναντι στις γάτες, καθώς φοβήθηκε ότι το ζώο θα ταλαιπωρείτο αν έπρεπε να περιμένει τόσο πολύ κατά τη διάρκεια των τελετών και συνεπώς οι γάτοι δεν χρησιμοποιήθηκαν”, είπε ο εκτροφέας που δεν κατονομαζόταν στην ανάρτηση αυτή. Ο εκτροφέας δεν έθεσε ευθέως το ερώτημα αν ο γάτος στην επίσημη φωτογραφία ήταν ψεύτικος.

Η αμφιβολία αυτή προκάλεσε σύγχυση σε ορισμένους Ταϊλανδούς που ανάρτησαν διάφορα σχόλια: “Λοιπόν η γάτα είναι πραγματική ή ψεύτικη;”, έγραψε ένας. “Η γάτα είναι αληθινή, έτσι δεν είναι;”, έγραψε άλλος.

Η Ταϊλάνδη έχει αυστηρή νομοθεσία που επισείει ποινή φυλάκισης έως 15 χρόνια για προσβολή του βασιλιά, της βασίλισσας ή του διαδόχου.

Ιστορικά αρχεία της στέψης το 1926 του βασιλιά Ράμα Ζ’, του θείου των γονιών του νυν μονάρχη, περιλαμβάνουν μια φωτογραφία με τα γυναικεία μέλη της βασιλικής οικογένειας να κρατούν έναν σιαμαίο γάτο –ένα είδος που κατάγεται από την Ταϊλάνδη– και έναν κόκορα.

Η παράδοση να χρησιμοποιούνται γάτες στις τελετές του βασιλικού οίκου χρονολογείται αιώνες πίσω, σύμφωνα με τον ιστορικό και συγγραφέα Σουγιάνε Κανπαρίτ. “Μια γάτα σημαίνει θαλπωρή για το σπίτι. Είναι μια παλιά παράδοση της αυλής”, είπε. Όταν ρωτήθηκε αν ο γάτος της επίσημης φωτογραφίας ήταν αληθινός ή όχι, ο ιστορικός απάντησε: “Δεν έχω ιδέα”.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:36