search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:17
MENU CLOSE

Καταγγελία: «Με χρήματα της Περιφέρειας Αττικής η επένδυση της COSCO στον Πειραιά»

06.05.2019 14:47
Καταγγελία: «Με χρήματα της Περιφέρειας Αττικής η επένδυση της COSCO στον Πειραιά» - Media

 

Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής θα υλοποιηθεί μέρος της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, καταγγέλλει η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική.

Σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υποψήφιου περιφερειάρχη Κ. Τουλγαρίδη, «με απόφαση της Ρένας Δούρου που εκδόθηκε στις 31/12/2018 (!), θα δοθούν 113.900.000 ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής για να χρηματοδοτηθεί η δήθεν ιδιωτική επένδυση της COSCO στον Πειραιά! Η καταστροφική για την Πειραϊκή φαραωνική «επένδυση» των προβλητών για τα κρουαζιερόπλοια χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής, από χρήματα που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε πραγματικές ανάγκες του λαού της Αττικής και όχι στην κερδοφορία της COSCO.»

Αναλυτικά η καταγγελία, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών:

«Ήταν τον μακρινό Νοέμβριο του 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση: το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με πρόταση της κ. Δούρου και του κ. Γαβρίλη, είχε βγάλει ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Από τότε, βέβαια, συνέβησαν πολλά που έδειξαν ότι όποιος παρουσιάζει ως «σύγκρουση» τις αοριστολογίες και τα ανώδυνα ψηφίσματα, έχει τους λόγους του: το ξεπούλημα του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO, που είχε ξεκινήσει από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2016.

Το ξεπούλημα συνοδεύτηκε από τυμπανοκρουσίες για επενδύσεις 300 εκ. ευρώ, με τις οποίες η COSCO θα «αναβαθμίσει» το λιμάνι του Πειραιά και θα δώσει νέες θέσεις εργασίας. Να τα πάρουμε από το τέλος; Οι θέσεις εργασίας που υπόσχονταν είναι η «κινεζοποίηση» των μισθών και των εργασιακών σχέσεων, με την ζώνη της COSCO να έχει καταλήξει μια ειδική οικονομική ζώνη όπου τα δικαιώματα των εργαζόμενων έχουν φτάσει πίσω στο 1886. Η «αναβάθμιση» του λιμανιού είναι οι νέες θέσεις ελλιμενισμού τεράστιων κρουαζιερόπλοιων, που θα έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλη την Πειραϊκή –ενώ όσοι νόμιζαν ότι θα συρρεύσει τουρισμός που θα αφήσει χρήμα στην οικονομία του Πειραιά, θα πρέπει να χουν ήδη καταλάβει ότι οι τουρίστες θα αφήνουν τα χρήματά τους στα ξενοδοχεία, τα καφέ και τα εμπορικά κέντρα της COSCO που σύμφωνα με το Master Plan θα χτιστούν στο λιμάνι του Πειραιά.

Όσο για τα 300 εκ. της «επένδυσης», που είναι υποχρεωτική με βάση τη σύμβαση παραχώρησης, ούτε κι αυτά δεν ισχύουν! Με απόφαση της Ρ. Δούρου στις 31/12/2018 (ΑΔΑ 6Ε637Λ7-ΩΧΔ), το ΠΕΠ Αττικής θα δώσει 113.900.000 ευρώ για να χτίσει η COSCO τις δύο φαραωνικές προβλήτες για τα κρουαζιερόπλοια. Η δήθεν «επένδυση» της COSCO, η καταστροφή της Πειραϊκής, πληρώνεται, δηλαδή, κατά το ήμισυ, από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών! Η COSCO τελικά «υποχρεούται» να δώσει μόλις 5.451.352 ευρώ, και να εισπράξει εκατομμύρια στο μέλλον. Αυτό, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, είναι μια επιτυχημένη «ιδιωτικοποίηση», με τα χρήματα όλων μας…

Οι ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής είναι πολύ μεγάλες –όπως και τα ερωτήματα που ανακύπτουν. Με ποιες διαδικασίες εντάχθηκε στο ΠΕΠ Αττικής για χρηματοδότηση ένα έργο του οποίου η περιβαλλοντική έγκριση δεν έχει καν ολοκληρωθεί; Πως γίνεται μια χρηματοδότηση που είχε εγκριθεί όταν ο ΟΛΠ ήταν δημόσιος οργανισμός (το 2013) να εξακολουθεί να δίνεται σήμερα σε μια ιδιωτική εταιρεία; Πώς γίνεται τα ενταγμένα έργα στο ΠΕΠ Αττικής για το 2014-2020 (σχολεία, αντιπλημμυρικά, αποχέτευση, οδικά κ.ά.) να είναι της τάξεως των 720 εκ. ευρώ για όλη την Αττική, αλλά να δίνονται 113.900.000 ευρώ για ένα έργο της COSCO; Με ποια λογική μοιράζονται τα χρήματα στην Περιφέρεια Αττικής;

Τα ερωτήματα είναι μάλλον ρητορικά: η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, είτε με Σγουρό-Πατούλη είτε με Δούρου, δηλώνει «ανεύθυνη» για οποιοδήποτε δράση αφορά την ζωή των πολιτών, την υγεία, το περιβάλλον, την δασοπροστασία, την αντιπλημμυρική θωράκιση, δηλώνει όμως «παρούσα» στην εξυπηρέτηση έργων που απαιτούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες: ο Μαρινάκης, ο Λάτσης, ο Μελισσανίδης, η COSCO και λοιποί… αναξιοπαθούντες. Το παράδειγμα του Πειραιά είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα στην κατεύθυνση αυτή.

Όπως και στον Πειραιά, έτσι και σε όλη την Αττική, η κινητοποίηση των ίδιων των κατοίκων και η ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τα σχέδιά τους.

Κώστας Τουλγαρίδης

Υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:16