search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:24
MENU CLOSE

Kυβέρνηση: «Στρατηγική» ανακοίνωση των μέτρων ελάφρυνσης πριν τη μονομαχία στη Βουλή

07.05.2019 07:47
Kυβέρνηση: «Στρατηγική» ανακοίνωση των μέτρων ελάφρυνσης πριν τη μονομαχία στη Βουλή - Media

 

Απόψε, εκτός απροόπτου, αναμένεται να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης που συζητούν εδώ και μερικές εβδομάδες το Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο του «έξτρα» δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται για το 2019.

Το ύψος του δημοσιονομικού χώρου και άρα των μέτρων που θα ανακοινωθούν θα οριστικοποιηθούν σε σύσκεψη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που όπως είπε και ο πρωθυπουργός θα γίνει σήμερα – για αυτό άλλωστε ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψή του στα Γιάννενα. Μάλιστα χθες ανακοινώνοντας αυτή την εξέλιξη κατά την ομιλία του στην Ξάνθη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «πρόγραμμα της επόμενης τριετίας»

«Θα γυρίσω στην Αθήνα, ώστε μαζί με τον υπουργό των Οικονομικών να προβούμε στις αναγκαίες ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό χώρο, σε ό,τι αφορά το οικονομικό πρόγραμμα της επόμενης τριετίας και τις νέες δυνατότητες που μας δίνουν».

Προηγουμένως αντέκρουσε τις κατηγορίες περί προεκλογικών παροχών σημειώνοντας ότι εφάπαξ παροχές προεκλογικού χαρακτήρα έδιναν εκείνοι που χρεοκόπησαν τη χώρα και πήγαν το έλλειμμα στο 15%. «Εμείς δεν πρόκειται τις επόμενες μέρες να αναγγείλουμε ούτε ένα εφάπαξ μέτρο» είπε. «Θα αναγγείλουμε μόνο μόνιμα μέτρα. Μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης. Μόνιμα μέτρα για τους χαμηλόμισθους, για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Για τα μεσαία εισοδήματα, για τη μεσαία τάξη, για την επιχειρηματικότητα. Αλλά αυτά στην ώρα τους. Δεν θα σας τα φανερώσω όλα εδώ. Να έχει και σασπένς ο κ. Μητσοτάκης αύριο. Μην τα θέλετε όλα σήμερα, εδώ στην Ξάνθη. Να τον αφήσουμε λίγο να ψηθεί.

Επί της ουσίας το κυβερνητικό επιτελείο φέρνοντας μπροστά τις ανακοινώσεις (ο αρχικός σχεδιασμός ήταν οι ανακοινώσεις να γίνουν στην κορύφωση της διαδικασίας) και σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για τις 120 που κατατέθηκε χθες στοχεύει να τροφοδοτήσει με υλικό την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Σύμφωνα με τα όσα είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, η πρόταση δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη μετατράπηκε σε συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Οικονομία και όχι Πολάκης στην ατζέντα του τριημέρου

Ωστόσο ακόμη κι αν η ΝΔ θέλησει να επιμένει στην κριτική για τον Πολάκη, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις θα δημιουργήσουν άλλα δεδομένα και θα αναγκάσουν τον Μητσοτάκη να απαντά στην ατζέντα που διαμορφώνεται με βάση τα θετικά μέτρα, στα οποία ο πρωθυπουργός θα καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντά και να καταθέτει τις προτάσεις του κόμματός του.

Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση από αύριο – υπό την εκτίμηση ότι η κοινωνική πολιτική είναι το αδύνατο σημείο της ΝΔ, αλλά και ότι η γαλάζια ρητορική περί φορολογικών ελαφρύνσεων στοχεύει κατά βάση στα υψηλά δώματα της μεσαίας τάξης και στον κόσμο των επιχειρήσεων – θα επιχειρήσουν να στριμώξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα ζητήματα φορολογικής ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και της κοινωνικής πολιτικής, μεταξύ άλλων και σε σχέση με τα επιδόματα και τη μοριοδότηση, συζήτηση που φούντωσε μετά τη σχετική παρέμβαση του υποψηφίου της ΝΔ Στ. Κυμπουρόπουλου και την αντιπαράθεση με τον Π. Πολάκη, προκαλώντας την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:23