search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:43
MENU CLOSE

Καμπανάκι από την Ολλανδία: Κίνδυνος διάλυσης της Ε.Ε., πρέπει να ξαναδεί τις προτεραιότητες της

07.05.2019 13:56
eu-breakup.jpg
 
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα προειδοποίησε σήμερα για την απειλή μιας «ενδόρρηξης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν χώρες που επιδιώκουν να απομακρυνθούν από τους κόλπους της, ενώ απηύθυνε έκκληση η ΕΕ να επανεξετάσει τις προτεραιότητές της.
 
«Η ΕΕ έχει ένα πρόβλημα: η απειλή της ενδόρρηξης ελλοχεύει. Η πικρή αλήθεια είναι ότι έχουμε μια Ένωση στην οποία ένα μέρος του πληθυσμού, ιδίως στο βορειοδυτικό τμήμα της Ευρώπης, θέλει να αποχωρήσει» είπε ο Χούκστρα, σε ομιλία που εκφώνησε στο Πανεπιστημίο Humboldt του Βερολίνου.
 
«Εάν η Ένωσή μας είναι ανίκανη να εμπνεύσει τις καλύτερες και τις πιο λαμπρές χώρες να ενταχθούν στους κόλπους της ή να υιοθετήσουν το ευρώ κι εάν η Ένωσή μας κινδυνεύει να χάσει οριστικά μια δύναμη όπως τη Βρετανία, τότε η Ένωσή μας αντιμετωπίζει ένα θεμελιώδες πρόβλημα» υπογράμμισε ο Βόπκε Χούκστρα.
 
Το Brexit «δεν είναι μια νίκη για το Λονδίνο ούτε για το Βερολίνο ούτε για το Παρίσι και κυρίως για τη Χάγη. Είναι μια νίκη για τη Μόσχα και το Πεκίνο» υποστήριξε ο ίδιος.
 
Μεταξύ των «δημοκρατικών και εύπορων» χωρών, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας ανέφερε τη Νορβηγία και την Ελβετία, «που δεν ενδιαφέρονται» να ενταχθούν στην ΕΕ ή τη Δανία και τη Σουηδία «που απορρίπτουν το ευρώ».
 
Προκειμένου να καταστεί η Ευρώπη θελκτικότερη, ο υπουργός απηύθυνε έκκληση για μια «αλλαγή κατεύθυνσης» με στόχο την οικοδόμηση μιας «νέας και βελτιωμένης» Ευρώπης.
 
Μεταξύ άλλων, ο Χούκστρα υποστήριξε το σχέδιο Ευρωπαϊκής Άμυνας, που θα επέτρεπε να «μειωθούν οι δαπάνες» κάθε χώρας μέσω της συνένωσης των πόρων κι επίσης την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «κοινό μέτωπο» στο γεωπολιτικό σκηνικό.
 
«Η Ευρώπη πρέπει (…) να εγκαταλείψει τη σημερινή αφέλειά της. Είτε μέσω της επιβολής δασμών, είτε της προστασίας των αγορών μας ή της διαχείρισης των συρράξεων στον κόσμο του σήμερα, η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να κάνει την φωνή της να ακούγεται» τόνισε.
 
Επ’ αυτών των σημείων, ο συντηρητικός υπουργός δήλωσε ότι «συμφωνεί με πολλές από τις ιδέες της Γαλλίας για την ΕΕ» και ζήτησε από τη Γερμανία να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο «προς το συμφέρον της Ευρώπης».
 
«Θα εκτιμούσα επομένως να δω μια Γερμανία λιγότερο συγκρατημένη. Ως γείτονας, σύμμαχος και στενός φίλος, η Ολλανδία θα βρίσκεται στο πλευρό σας» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:41