search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:43
MENU CLOSE

Σάλος στην Ιταλία από τη συμμετοχή ανοιχτά φασιστικού εκδοτικού οίκου σε κορυφαία έκθεση βιβλίου

07.05.2019 15:47
Σάλος στην Ιταλία από τη συμμετοχή ανοιχτά φασιστικού εκδοτικού οίκου σε κορυφαία έκθεση βιβλίου - Media

 

Η παρουσία ενός περιπτέρου του νεοφασιστικού εκδοτικού οίκου Altaforte στην Έκθεση Βιβλίου του Τορίνου, η οποία θα ξεκινήσει την Πέμπτη, έχει προκαλέσει πολεμική στην Ιταλία και μια δημόσια αντιπαράθεση για το αν θα πρέπει οι επισκέπτες να μποϊκοτάρουν την εκδήλωση αυτή ή όχι.

Ο εκδοτικός οίκος, που πρόσκειται στο νεοφασιστικό κίνημα CasaPound, θα δώσει το παρών στο Τορίνο κυρίως με ένα βιβλίο που περιέχει συνεντεύξεις του υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι. Το βιβλίο “Είμαι ο Σαλβίνι” υπογράφεται από τη δημοσιογράφο Κιάρα Τζανίνι.

“Ήμασταν προετοιμασμένοι για την πολεμική, όχι όμως σε αυτό το επίπεδο μοχθηρίας. Ορισμένοι ανακοίνωσαν ξεκάθαρα στο διαδίκτυο ότι θα έρχονταν στο Τορίνο για να μας ρίξουν βόμβες μολότοφ”, δήλωσε ο διευθυντής του Altaforte, Φραντσέσκο Παολάτσι. “Και όλα αυτά για ένα βιβλίο που αναφέρεται σε έναν πολιτικό, ο οποίος στηρίζεται από τον έναν στους τρεις Ιταλούς”, πρόσθεσε, μιλώντας στην εφημερίδα La Stampa, ο εκδότης που αυτοχαρακτηρίζεται φασίστας και δεν διστάζει να αποκαλέσει τον Μπενίτο Μουσολίνι “τον καλύτερο πολιτικό άνδρα της Ιταλίας”.

Πολλοί άλλοι εκδότες και συγγραφείς εξοργίστηκαν για την παρουσία του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου στην Έκθεση Βιβλίου, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για ανοιχτή απόδοση τιμών στην ακροδεξιά. Αρκετοί δήλωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν την έκθεση, το σημαντικότερο από τα ετήσια “ραντεβού” των Ιταλών εκδοτών κάθε χρόνο.

Σε επιστολή της προς την επιτροπή διοργάνωσης της έκθεσης, μια γυναίκα που επιβίωσε από το Ολοκαύτωμα και ο διευθυντής του Μουσείου του Άουσβιτς ζήτησαν την απομάκρυνση του περιπτέρου της AltaForte προειδοποιώντας ότι θα ακυρώσουν τη δική τους παρουσία. “Δεν μπορείτε να ζητάτε από επιζώντες να μοιράζονται τον ίδιο χώρο με ανθρώπους που αμφισβητούν τα ιστορικά γεγονότα τα οποία οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα”, γράφουν στην επιστολή αυτή.

Άλλοι πάντως, σκοπεύουν να συμμετάσχουν κανονικά, όπως ο εκδότης Στέφανο Μάουρι που είπε ότι “προτιμά να καταπολεμά την άγνοια με καλά βιβλία”. Η δήμαρχος του Τορίνου, Κιάρα Απεντίνο, που είναι μέλος του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων, έγραψε στο Facebook ότι “δεν θα εγκαταλείψουμε το πεδίο επειδή οι ιδέες θα πρέπει να καταπολεμούνται από ακόμη ισχυρότερες ιδέες”.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:35