search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:59
MENU CLOSE

Εαρινό κοινωνικό «πακέτο» 1 δισ. με το βλέμμα στην ευρωκάλπη – «Όπλο» στην τριήμερη κοινοβουλευτική μονομαχία

08.05.2019 08:20
Εαρινό κοινωνικό «πακέτο» 1 δισ. με το βλέμμα στην ευρωκάλπη - «Όπλο» στην τριήμερη κοινοβουλευτική μονομαχία - Media

 

Με … υπερ-πλεονέκτημα μπαίνει η κυβέρνηση στην προεκλογική μάχη για τις ευρωεκλογές καθώς εντός του Μαΐου θα ψηφίσει και θα υλοποιήσει μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής ενίσχυσης ύψους 1 δις, σύμφωνα με το πακέτο που ανακοίνωσε χθες από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο, δηλαδή τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιάννη Δραγασάκη και Έφη Αχτσιόγλου.

Το πολιτικό-οικονομικό κλίμα χθες ενισχύθηκε και από την δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν, καθώς έδειξε να προεξοφλεί την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της σημερινής κυβέρνησης, ανακοίνωσε δηλαδή ότι οι προβλέψεις της ( ανάπτυξη 2,2% το 2019 και 2,2% το 2020) παίρνουν υπόψη τη μη εφαρμογή του μέτρου, η οποία πάντως σημειώνεται θα συζητηθεί περαιτέρω το φθινόπωρο.

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκινάει σήμερα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά του Παύλου Πολάκη που ο πρωθυπουργός μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Προφανώς, με το συγκεκριμένο πακέτο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει κατά την τριήμερη διαδικασία να πιέσει την αξιωματική αντιπολίτευση, αναδεικνύοντας τις προγραμματικές της «αδυναμίες» όσον αφορά την απεύθυνση στους «πολλούς».

Σε ό,τι αφορά το πακέτο που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση, το κρίσιμο σκέλος – με την έννοια ότι είναι άμεσο και άρα εκτιμάται ή αναμένεται να επηρεάσει την κρίση των ψηφοφόρων – είναι αυτό του 2019 το οποίο απευθύνεται σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και συνταξιούχους, κοινώς ένα πολύ μεγάλο ή αλλιώς πλειοψηφικό ακροατήριο.

Πρόκειται για

· τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε τρόφιμα και εστίαση

· Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6% για ιδιώτες κι επιχειρήσεις

· Χορήγηση της «13ης σύνταξης» η οποία θα έχει κλιμακωτό χαρακτήρα καθώς σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου για συντάξεις ως 500 ευρώ οι δικαιούχοι θα λάβουν επιπρόσθετα το 100%, για συντάξεις από 501- 600 ευρώ θα λάβουν επιπρόσθετα το 70% της σύνταξης, από 601- 1.000 ευρώ το 50% και από 1.000 ευρώ και πάνω το 30%.

Με άλλα λόγια η εν μέσω προεκλογικής περιόδου δίνει «ζεστό» χρήμα σε μια μεγάλη κοινωνική κατηγορία, τους συνταξιούχους και από εκεί και πέρα η μείωση του ΦΠΑ στην κατανάλωση μένει να φανεί πώς θα εφαρμοστεί και αν θα γίνει άμεσα αισθητή.

Το πακέτο του 2020 το οποίο περιλαμβάνει τη διατήρηση του αφορολόγητου και σειρά επιπρόσθετων φορολογικών ελαφρύνσεων (ενώ θα συνεχίσουν να ισχύουν και οι ελαφρύνσεις του ανοιξιάτικου πακέτου του 2019, καθώς και η 13η σύνταξη) προφανώς τελεί υπό την αίρεση ότι η σημερινή κυβέρνηση θα επανεκλεγεί.

Παράλληλα, ως μέρος της νέας οικονομικής αρχιτεκτονικής που φτάνει ως το 2022 (αποτελεί ουσιαστικά το προεκλογικό πρόγραμμα) ο πρωθυπουργός παρουσίασε έναν Ειδικό Λογαριασμό ύψους 5,5 δις ο οποίος θα τροφοδοτηθεί από το μαξιλάρι των 31 δις που έχει συλλέξει η κυβέρνηση με στόχο να αποτελέσει εγγύηση προς τους δανειστές για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%. Σε περίπτωση που χρειαστεί εξήγησε ο πρωθυπουργός (δηλαδή δεν καλύπτονται οι στόχοι του 3,5%) 1% του ΑΕΠ από τον λογαριασμό αυτό θα πηγαίνει για τη συμπλήρωση του 3,5%, απελευθερώνοντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο από την οικονομία.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει ένα κονδύλι ύψους 3,6 δις για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ προκειμένου να ξεπληρωθεί πιο γρήγορα το χρέος και να εξοικονομηθούν πόροι απ’ τους τόκους.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά διαβεβαιώνει κάθε ενδιαφερόμενο (εταίρους, αγορές, επιχειρήσεις, επενδυτές, κλπ) ότι ο ανασχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής που επιχειρεί κινείται επακριβώς εντός των συμφωνημένων πλαισίων με τους εταίρους και δεν παραβιάζει καμία συμφωνία.

Σε γενικές γραμμές το μέγεθος του πακέτου «αποκαλύπτει» και την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης των ευρωεκλογών η οποία θα κρίνει και τη συνέχεια.

Η κυβέρνηση ποντάρει στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη μείωση της ψαλίδας στις ευρωεκλογές – οι οποίες καλώς ή κακώς θα έχουν χαρακτήρα «δημοσκόπησης» και θα αποτελέσουν πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές – ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να διατηρήσει τον έλεγχο και να ανατρέψει τις εντυπώσεις του «απερχόμενου» πολιτικού παίκτη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15