search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:21
MENU CLOSE

Μίχαλος για τις εξαγγελίες Τσίπρα: Τα πρώτα υποβοηθητικά για την οικονομία και την αγορά μέτρα

08.05.2019 08:27
Μίχαλος για τις εξαγγελίες Τσίπρα: Τα πρώτα υποβοηθητικά για την οικονομία και την αγορά μέτρα  - Media

 

Ώθηση στην αγοραστική κίνηση και στον τζίρο των επιχειρήσεων, ευελπιστούν οι επιχειρήσεις ότι θα φέρει η μείωση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, φυσικό αέριο, τρόφιμα και εστίαση, δηλαδή σε προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης καθώς θα διασώσει μέρος του εισοδήματος των καταναλωτών.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο κ. Μίχαλος δήλωσε: «Τα μέτρα αυτά, τα οποία μάλιστα, όπως δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός, θα γίνουν άμεσα νόμος του κράτους, δίνουν μεγάλη ανάσα στους πολίτες, αλλά και στις επιχειρήσεις.

Η μείωση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, φυσικό αέριο, τρόφιμα και εστίαση, δηλαδή σε προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, θα διασώσει μέρος του εισοδήματος των καταναλωτών, που οι επιχειρήσεις ευελπιστούν ότι θα «πέσει» στην αγορά δίνοντας, έτσι, ώθηση στην αγοραστική κίνηση και στον τζίρο των επιχειρήσεων.

Βεβαίως και η κατανομή 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους πρέπει να επικροτηθεί γιατί έρχεται να αναπληρώσει, έστω και ένα μέρος, του χαμένου εισοδήματος των συνταξιούχων, ενώ και για το μέτρο αυτό ισχύει για την αγορά ότι και για τα προαναφερθέντα μέτρα της μείωσης των έμμεσων φόρων.

Για τον επιχειρηματικό κόσμο, μείζονος σημασίας είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το 2020, καθώς προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων από το 100% που είναι σήμερα, στο 150%, ένα μέτρο αναπτυξιακό, αλλά και την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στο 80% και έως 29 ετών στο 25%, που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου για μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Ευεργετικά μέτρα είναι και η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων, η έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών και η μείωση του φόρου των συνεταιρισμών στο 10%, καθώς και η μείωση ή και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε κάθε περίπτωση από την εποχή της βίαιης ένταξης της χώρας στο ΔΝΤ και την εφαρμογή των μνημονίων λιτότητας, είναι η πρώτη φορά που στο σύνολό τους μέτρα που εξαγγέλλονται είναι στο σύνολο τους υποβοηθητικά για την οικονομία και την αγορά.

Ο δρόμος πάντως είναι ακόμη μακρύς, καθώς θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και την κοινωνική ασφάλιση, ώστε η χώρα να επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα και να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Τώρα είναι μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία για συναίνεση και συνεργασία του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, για ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που θα περιλαμβάνει αναπτυξιακά μέτρα και θα διαμορφώνει το κατάλληλο περιβάλλον στη χώρα για ανάπτυξη και ευημερία».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:20