search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:32
MENU CLOSE

Γιατί το MAMA? είναι το απόλυτο hit παρόλο που το βρίζουν – Τι δεν καταλαβαίνουν πίσω από το τραγούδι

08.05.2019 09:11
Γιατί το MAMA? είναι το απόλυτο hit παρόλο που το βρίζουν - Τι δεν καταλαβαίνουν πίσω από το τραγούδι - Media

 

Έχει γίνει πολύς ντόρος για το τραγούδι MAMA?, των ράπερ Sin Boy, ΥΠΟ, Mad Clip, Ileoo. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό γιατί μιλάμε για ένα τραγούδι το οποίο έχει αυτή τη στιγμή 15 εκατ. views στο Youtube και εκατομμύρια ακροάσεις σε μουσικές πλατφόρμες όπως το Spotify σε διάστημα μόλις ενός μήνα. 

Το τραγούδι έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις από δημοσιολογούντες, κριτικούς των πληκτρολογίων και Youtubers. Δεν είναι κακό να μη σου αρέσει ένα τραγούδι. Αλίμονο. Ούτε λέει κανείς να μην το σχολιάζεις αρνητικά. Ωστόσο, δε μπορεί να σχολιάζεις αρνητικά έτσι αυθαίρετα αλλά και να προσβάλεις αυτούς που το ακούνε. 

Για τι το Mama έχει γίνει το απόλυτο hit;

Ας παραθέσουμε κάποια στοιχεία που ίσως δεν καταλαβαίνουμε πίσω από το τραγούδι 

  • Το Mama?, έχει γίνει hit γιατί είναι τραγούδι, το οποίο έχει σύνθημα. Συνηθίζεται τα τραγούδια – ατάκα να είναι πιο ευχάριστα αλλά και να τραγουδιούνται συχνά. Έτσι συνήθιζαν να κάνουν και παλιοί λαϊκοί καλλιτέχνες. Κυρίως το λαϊκόποπ της δεκαετίας του ’90 μέχρι τις αρχές του 2000. (Έχει γίνει και στο παρελθόν με άλλα ελληνικά ραπ τραγούδια: Maradona, DAP, κ.ά)
  • Μουσικά ανήκει στο λεγόμενο mumble rap. Ο όρος μπορεί να «ξενίζει» και να έχει χαρακτηριστική προσβλητικός, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι προς τα εκεί βλέπει. Αυτό είναι. Lazy διάθεση ραπ, με υπερβολικό autotune, σε σημείο να μην καταλαβαίνεις τι λέει ο ράπερ αλλά και στίχοι, όπου μπορεί να μη βγάζουν νόημα. Αυτό το είδος μουσικής είναι κυρίαρχο εδώ για περίπου μία δεκαετία πέρα από τον Ατλαντικό. Κορυφαίοι ράπερ, όπως ο Drake, ο Lil Pump αλλά και ο Kanye West, τείνουν συνεχώς προς τα εκεί. Προς σ’ αυτό το ύφος του ραπ. Κάποιοι μιλούν για εξέλιξη του είδους, άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι είναι «ό,τι χειρότερο» αλλά και ότι «καταστρέφει τη ραπ». Η αλήθεια εδώ είναι ότι οι ΗΠΑ είναι η πρώτη μουσική επιρροή στον κόσμο, οπότε δύσκολα θα γλίτωνε και η χώρα μας απ’αυτό. 
  • Είναι ψυχαγωγικό. Το τραγούδι σου φτιάχνει τη διάθεση. Σε κάνει να χορεύεις. Κανείς δεν το ακούει γιατί θέλει να στοχαστεί, να προβληματιστεί ή να αφεθεί στις νότες και να ταξιδέψει. 
  • Είναι προϊόν διαδικτύου. Αυτό που πολλοί παραγνωρίζουν – μάλλον σκόπιμα – είναι ότι το συγκεκριμένο τραγούδι είναι της εποχής του ίντερνετ. Δεν ακολουθεί την πεπατημένη:  δισκογραφική ► βίντεο κλιπ ►  προβολή στα media. Δόθηκε ελεύθερα στο κοινό χωρίς αντίτιμο, το κοινό το έλαβε και μετά το απογείωσε. Σημειώνεται ότι το τραγούδι είχε περίπου 15 μέρες τη 1η θέση στις τάσεις του Youtube. 

Info για το το «Mama ?» 

  • Αναφέρεται σε αμάξι που δεν είναι υποστεί αλλαγές μηχανικά. Ότι δεν είναι «μαμά». Δηλαδή εργοστασιακό. 
  • Ο Sin boy που τραγουδάει το «Mama ?» είναι ο Augustin Gega ή Θεόδωρος Agustin Gega με καταγωγή από την Αλβανία. Δεν είναι το πρώτο του hit. Η μεγάλη του επιτυχία (Gigi) φτάνει τα 34 εκατ. views. 
  • O Mad Clip, μετρά πολλές επιτυχίες και είναι ράπερ της δισκογραφικής Capital Music. 
  • Ο ΥΠΟ (Υποχθόνιος) είναι από τους πρώτους Έλληνες που έφεραν το «διαφορετικό» στην ελληνική ραπ σκηνή ιδρύοντας την εταιρία Capital Music. Πρωταγωνιστής του μουσικού αυτού είδους τα τελευταία 5 χρόνια. Μέλος των θρυλικών Ζωντανών Νεκρών, που είχαν φέρει την επανάσταση στην ελληνική ραπ. 
  • Ο Illeoo αν και νέος ράπερ και πρόσφατα ενταγμένος στο χώρο, είναι ταλαντούχος, που χτίζει και αυτός το κοινό του. 

Το νέο αυτό μουσικό είδος ήρθε για να μείνει. Και όπως φαίνεται μένει και είναι πρώτο στις επιλογές των νέων αλλά και των κλαμπς. Σε όλες τις εμφανίσεις των ράπερ σε Αθήνα αλλά και επαρχία γίνεται πανικός. Και όλα αυτά χωρίς μιντιακή προβολή. Μόνο μέσω των Social Media. 

Κατανοώ αυτούς που δεν τους αρέσει και αυτούς που κριτικάρουν αλλά και επιτίθενται. Είναι κάτι ξένο και καινούργιο στην Ελλάδα. 

Πρόσφατα, ασχολήθηκαν και οι Ράδιο Αρβύλα με το Mama? σατιρίζοντας το και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, σε σημείο που φτάνει να γίνει νέο hit. 

Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε για τι το Mama? είναι επιτυχία. Μπορεί να τα καταφέραμε. Μπορεί και όχι. Προχωράμε. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:32