18/01/2021 19:03:54

Μουσείο του Πράδο: Αποκαταστάθηκε το έργο του Φρα Αντζέλικο «Ευαγγελισμός»

Μουσείο του Πράδο: Αποκαταστάθηκε το έργο του Φρα Αντζέλικο «Ευαγγελισμός» - Media

 

Το Μουσείο του Πράδο στη Μαδρίτη, που γιορτάζει φέτος τα 200 χρόνια του, ολοκλήρωσε τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του έργου "Ευαγγελισμός" του ζωγράφου της ιταλικής Αναγέννησης Φρα Αντζέλικο, το οποίο και παρουσίασε σε ειδική τελετή.

Οι συντηρητές του μουσείου της Μαδρίτης εργάστηκαν επί έναν και πλέον χρόνο για να αναδείξουν εκ νέου τα ζωντανά χρώματα και το φως του πίνακα, χαρακτηριστικά του φλωρεντίνου ζωγράφου και μοναχού του 15ου αιώνα, στον οποίο το Πράδο θα αφιερώσει μια έκθεση.

Το έργο παρουσιάζει τον Αρχάγγελο Γαβριήλ που ανακοινώνει στην Παρθένο Μαρία ότι θα γεννήσει τον υιό του Θεού, και στο πλάι παρουσιάζει την εκδίωξη του Αδάμ και της Εύας από τον παράδεισο.

Έργο που φιλοτεχνήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1420-1430, ο "Ευαγγελισμός" μετά την αποκατάστασή του εντυπωσιάζει κυρίως με το χρυσό στα φτερά του αρχαγγέλου, με μια ηλιακή ακτίνα, που διαπερνά το έργο, και με το έντονο γαλάζιο του μανδύα της Παρθένου Μαρίας.

"Πετύχαμε το δυνατό λευκό φως που είχε ο πίνακας και που περιβάλλει όλη τη σύνθεση, τα λαμπερά και διάφανα χρώματα του Φρα Αντζέλικο", εξήγησε η συντηρήτρια του έργου Αλμουδένα Σάντσεθ.

Η αποκατάσταση του έργου, που χρηματοδοτήθηκε με 150.000 ευρώ από εισφορές δύο οργανώσεων, συνίστατο κυρίως στον καθαρισμό από την εκτεταμένη ρύπανση της επιφάνειας του έργου, εξαιτίας της οποίας είχαν θαμπώσει τα χρώματα, και στην ανάκτηση της αρχικής λάμψης στα φτερά του αρχάγγελου.

Το μουσείο του Πράδο, που δέχτηκε πέρυσι 2,9 εκατομμύρια επισκέπτες, θα παρουσιάσει από τις 28 Μαΐου έως τις 15 Σεπτεμβρίου έκθεση για την πρώιμη Αναγέννηση των δεκαετιών 1420 και 1430 στη Φλωρεντία, της οποίας "Ο Ευαγγελισμός" του Φρα Αντζέλικο θα είναι το κεντρικό κομμάτι.

Ο Φρα Αντζέλικο, κατά κόσμον Γκουίντο ντι Πιέτρο, μοναχός και ζωγράφος της Σχολής της Φλωρεντίας τον 15ο αιώνα, είναι μαζί με άλλους Φλωρεντίνους, όπως οι ζωγράφοι Μαζάτσο και Μαζολίνο, ο γλύπτης Nτoνατέλο ή ο αρχιτέκτονας Μπρουνελέσκι, από τους πρωτοπόρους της Αναγέννησης στην τέχνη.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.