search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:57
MENU CLOSE

Οι μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες του 19ου αιώνα στην «Μηχανή του Χρόνου», στο COSMOTE HISTORY HD

09.05.2019 16:05
Η υποχρεωτική εκκένωση της Ανατολικής Θράκης από τους Έλληνες κατοίκους το 1922, στη «Μηχανή του Χρόνου»   - Media

 

Τη ζωή και το έργο των μεγάλων εθνικών ευεργετών του 19ου αιώνα, Ευαγγέλη και Κωνσταντίνου Ζάππα, Γεώργιου Αβέρωφ, Μιχάλη Τοσίτσα και Νικόλαου Στουρνάρη παρουσιάζει το νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Το επεισόδιο, το οποίο εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες αυτές προσωπικότητες συνέβαλαν στην εκπαιδευτική, επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, θα προβληθεί την Δευτέρα 13/5, στις 21.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

 Ο Ευαγγέλης Ζάππας, γεννημένος στο Λάμποβο το 1800, πήρε μέρος σε μάχες της Ελληνικής Επανάστασης και τιμήθηκε με το αξίωμα του Ταγματάρχη. Η εκπομπή παρουσιάζει πώς μετά το τέλος της Επανάστασης, κατάφερε μαζί με τον ξάδερφό του Κωνσταντίνο, να γίνουν μέσα σε λίγα χρόνια περιζήτητοι γαιοκτήμονες και επιφανή μέλη της ρουμανικής κοινότητας, δημιουργώντας μεγάλη περιουσία, την οποία προσέφεραν στην πατρίδα τους. Στο πλαίσιο των αγαθοεργιών τους ξεχώρισε η ανέγερση του Ζάππειου Μεγάρου.

Μεγάλος εθνικός ευεργέτης του 19ου αιώνα υπήρξε και ο Νικόλαος Στουρνάρης, ο οποίος γεννήθηκε στο  Μέτσοβο και σπούδασε στο εξωτερικό. Όραμά του ήταν να δημιουργήσει στην Αθήνα ένα πανεπιστήμιο τεχνικής κατάρτισης. Με τα χρήματα που άφησε στη διαθήκη του και τη συμβολή των εύπορων επιχειρηματιών Μιχαήλ Τοσίτσα και Γεώργιου Αβέρωφ δημιουργήθηκε το Πολυτεχνείο, το οποίο ονομάστηκε προς τιμήν τους, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Επίσης, η έρευνα της εκπομπής επικεντρώνεται στη ζωή και το έργο του Γεώργιου Αβέρωφ, που χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο της εποχής ως ο «τελευταίος των εθνικών ευεργετών». Με την περιουσία του, που άγγιζε τα 17 εκατομμύρια χρυσά φράγκα, ευεργέτησε τόσο την Αίγυπτο, όπου έχτισε μια οικονομική αυτοκρατορία, την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μέτσοβο, αλλά και το εθνικό κέντρο, την Αθήνα. Ο Γεώργιος Αβέρωφ, με το κληροδότημα των 8 εκατομμυρίων δραχμών που άφησε, ενίσχυσε τη στρατιωτική «μηχανή» της Ελλάδας την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων. Ο Χρίστος Βασιλόπουλος συνάντησε τον κυβερνήτη του “Θωρηκτού Γ. Αβέρωφ”, ο οποίος αποκάλυψε στην κάμερα της εκπομπής πώς η ελληνική κυβέρνηση αγόρασε το ιστορικό θωρηκτό.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Χριστίνα Βαγενά – Πρόεδρος Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζάππειου Μεγάρου, Κωνσταντίνα Τσαγκάρη – Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζάππειου Μεγάρου, Ηλέκτρα Κίκη – Μέλος Δ.Σ. Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζάππειου Μεγάρου, Δημήτριος Κοκκόρος – Μέλος Δ.Σ. Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζάππειου Μεγάρου, Ηλίας Πολλάλης – Μέλος Δ.Σ. Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων Ζάππειου Μεγάρου, Αθανάσιος Δάλλας – Μέλος Δ.Σ. Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος, Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη – Καθηγήτρια Ιστορίας Πολιτισμού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ελένη Καλαφάτη– Δρ. Ιστορίας – Αρχιτέκτων Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Παναγιώτης Τουρνικιώτης – Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ματούλα Τομαρά Σιδέρη – Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο/ επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος – Αρχιπλοίαρχος κυβερνήτης στο “Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ”.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD. Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα δωρεάν on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:56