search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:47
MENU CLOSE

Στην τελική ευθεία η μεγάλη ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική

10.05.2019 05:53
Στην τελική ευθεία η μεγάλη ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική	 - Media

 

Ζήτημα ημερών είναι η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που θα δίνει εντολή στον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική που θα δώσει οριστική λύση στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας του νησιού.

Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Αρχής Νίκος Μπουλαξής, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης της μικρής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η απόφαση θα θωρακίζει νομικά την υλοποίηση του έργου υπό οποιοδήποτε καθεστώς δηλαδή είτε ως εθνικό έργο είτε ως έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Η μεγάλη διασύνδεση έχει χαρακτηριστεί έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (Project of Common Interest, PCI), ως τμήμα της ευρύτερης διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Αττικής. Ωστόσο το τελευταίο τμήμα Κρήτη – Αττική προχωρά ως εθνικό έργο ενώ η κυβέρνηση δηλώνει παράλληλα ότι συνεχίζει να στηρίζει την υλοποίηση της διασύνδεσης με την Κύπρο και την παραμονή του έργου στη λίστα των PCIs.

Ο ΑΔΜΗΕ δηλώνει από την πλευρά του έτοιμος να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη τονίζοντας ότι οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προκειμένου το έργο να είναι έτοιμο το 2022.

Η ΡΑΕ αναμένει, εν τω μεταξύ, την ολοκλήρωση μελέτης του ΕΜΠ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης στο μεσοδιάστημα από την ολοκλήρωση της μικρής διασύνδεσης το 2020 μέχρι την ηλέκτριση της μεγάλης το 2022, δεδομένου ότι κατά την περίοδο αυτή βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας πρέπει να αποσυρθούν σειρά παλαιών και ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στο νησί που λειτουργούν με πετρέλαιο.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ υπογράμμισε ότι βασικό μέλημα θα είναι η εξασφάλιση σε κάθε περίπτωση της ενεργειακής ασφάλειας του νησιού και από εκεί και πέρα θα εξεταστούν με βάση τη μελέτη του Πολυτεχνείου λύσεις που θα διασφαλίζουν την ηλεκτροδότηση με πιο οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Μία από τις επιλογές είναι η αξιοποίηση πλωτών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που εγκαθίστανται σε πλοία και τροφοδοτούνται με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Μονάδες που θα είναι σε θέση να καλύψουν το κενό ισχύος μεγέθους 100 έως 150 MW που θα προκύψει στο μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης. Σημειώνεται ότι ήδη από εφέτος εγκαθίσταται στο νησί ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που θα καλύπτουν την αιχμή της ζήτησης και την θερινή τουριστική περίοδο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:47