search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:25
MENU CLOSE

Αστυνομικός προσφεύγει στα δικαστήρια για να υπηρετεί με γενειάδα – Η ένσταση και το πρόστιμο

12.05.2019 15:25
Αστυνομικός προσφεύγει στα δικαστήρια για να υπηρετεί με γενειάδα - Η ένσταση και το πρόστιμο - Media

 

Σε μια πρωτοφανή -για τα ελληνικά νομικά δεδομένα- κίνηση προχώρησε έναςαστυνομικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος προσέφυγε στο διοικητικό εφετείο διεκδικώντας το δικαίωμά του στη γενειάδα. Ο αστυνομικός που υπηρετεί σε ΑΤ της Αττικής, το 2017 υπέβαλε ένα αίτημα προς τον αξιωματικό του με το οποίο ζητούσε να μην εμφανίζεται ξυρισμένος όταν φοράει τη στολή του αλλά με περιποιημένη γενειάδα. Το αίτημα απορρίφθηκε αλλά ο 35χρονος δεν συμμορφώθηκε με τη διαταγή, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο ύψους 50 ευρώ.

Στη συνέχεια, προσέβαλε το πρόστιμο στον Αττικάρχη, ο οποίος δεν έκανε δεκτή την ένσταση και την Παρασκευή, 10 Μαΐου, ο αστυνομικός προσέφυγε στο διοικητικό εφετείο, ζητώντας να αλλάξει ο κανονισμός για τα γένια των ενστόλων. Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο δικηγόρος του και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, Βασίλης Σωτηρόπουλος, αυτή είναι η πρώτη προσφυγή που κατατίθεται από Έλληνα αστυνομικό ενάντια στον κώδικα της ΕΛ.ΑΣ., καθώς μία παρόμοια υπόθεση, στην οποία εμπλεκόταν αξιωματικός της Πυροσβεστικής αφορούσε τη γενικότερη συμπεριφορά του.

«Προσφύγαμε στο διοικητικό εφετείο μαζί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που ορίζει ότι τα γένια είναι μέρος της προσωπικότητας, αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό και επομένως πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός», εξηγεί ο κ. Σωτηρόπουλος, επισημαίνοντας ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Aστυνομία δεν ασχολείται με το θέμα της τριχοφυΐας και οι ένστολοι μπορούν ελεύθερα να έχουν γενειάδα.

«Σε περίπτωση που δεν δικαιωθεί η προσφυγή μας, το επόμενο βήμα είναι να καταθέσουμε αίτηση αναίρεσης της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Προς το παρόν, ο εντολέας μου έχει συμμορφωθεί με το πρόστιμο, έχει ξυρίσει το μούσι και περιμένει την αναίρεση της κύρωσης», τονίζει ο κ. Σωτηρόπουλος ενώ αποκαλύπτει ότι απο τη στιγμή που δημοσιοποίησε το θέμα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook έχει δεχθεί αρκετά τηλεφωνήματα από αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν το ίδιο αίτημα. «Υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να το διεκδικήσουν και εκείνοι. Φαίνεται ότι είναι ένα αίτημα με πτυχή σεβασμού της προσωπικότητας, το οποίο δεν είχε έρθει στην επιφάνεια μέχρι τώρα», προσθέτει ο συνήγορος του νεαρού αστυνομικού.

Από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διαμηνύεται ότι εφόσον η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης αναμένεται η έκδοση της απόφασης, η οποία θα γίνει απολύτως σεβαστή από την Αστυνομία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:25