search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:51
MENU CLOSE

Ιταλία: Ενδοκυβερνητικές κόντρες προκαλεί η οικονομία

14.05.2019 06:01
Ιταλία: Ενδοκυβερνητικές κόντρες προκαλεί η οικονομία - Media

 

Τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιταλία φαίνεται πως δεν μπορούν να συμφωνήσουν για την οικονομία ούτε μεταξύ τους ούτε με την Κομισιόν.

Τουναντίον, υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, αλλά και των μελών της κυβέρνησης. Σύμφωνα δε με την εφημερίδα Corriere della Sera, o Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υποψιάζεται πως ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά συνωμοτεί για να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Εκτός της σκληρής κριτικής που άσκησαν οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης στις απαισιόδοξες εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπ’ αριθμόν 3 οικονομία της Ευρωζώνης, επικρατεί μεγάλη διχογνωμία στη Ρώμη για τα μέτρα που χρειάζεται η οικονομία προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Κάθε κόμμα έχει τη δική του ατζέντα.

Η Λέγκα του Βορρά, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ματέο Σαλβίνι, προωθεί την επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή, ένα μέτρο που θα στερήσει έσοδα από το κράτος της τάξεως των 60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ηγέτης του οποίου είναι ο Λουίτζι ντι Μάιο, θεωρεί επίσης πως η υιοθέτηση ενιαίου φορολογικού συντελεστή θα ωφελήσει τους πλούσιους εις βάρος των φτωχών. Αντί αυτού, το Κίνημα Πέντε Αστέρων επικεντρώνεται στην υιοθέτηση ελάχιστου ωρομισθίου στα 9 ευρώ.

Οι Βρυξέλλες πιέζουν τη Ρώμη να στραφεί σε μια οικονομική πολιτική που θα βοηθήσει τη χώρα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και να ελέγξει το χρέος της.

Αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία τρέφει προσδοκίες για μια αλλαγή του κλίματος μετά τις ευρωεκλογές και την αλλαγή της προεδρίας στην Κομισιόν. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Σαλβίνι σε τηλεοπτική εκπομπή:

«Οι πολίτες στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία θα αποφασίσουν με την ψήφο τους για το μέλλον και όχι οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Μάρκο Καμπομενόζι, υποψήφιος της Λέγκας του Βορρά στις ευρωεκλογές, δήλωσε πως το δημόσιο χρέος της Ιταλίας δεν θα πρέπει να απασχολεί την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

«Οι Ιταλοί είναι υπεύθυνοι για το χρέος τους. Δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι Γερμανοί. Δεν θα τους ζητηθεί να το αποπληρώσουν», δήλωσε ο Καμπομενόζι.

Η Κομισιόν υπολογίζει πως το χρέος της Ιταλίας θα διαμορφωθεί φέτος στο 133% του ΑΕΠ και το 2020 θα φθάσει στο 135%. Πολιτικοί παράγοντες στη Ρώμη προειδοποιούν πως δεν αναμένονται αλλαγές στη στάση της Κομισιόν απέναντι στη Ρώμη με την αλλαγή του προέδρου, ιδιαίτερα απέναντι σε ένα κράτος-μέλος που προτίθεται να παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στην Ευρωζώνη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:50