search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:01
MENU CLOSE

Μπέρδεμα με τον ΦΠΑ: 13% στο σουπερμάρκετ ως προϊόντα , 24% στην καφετέρια ως ροφήματα

14.05.2019 06:44
Βροχή επιστροφών φόρου «γέννησε» η πανδημία: Δείτε πόσους... πόντους μαζεύετε στο point system της εφορίας - Media

 

Είναι οριστικό και έτσι από τις 20 Μαΐου θα ισχύσουν οι νέοι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ σε τρόφιμα και εστίαση σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, η οποία όμως έχει δημιουργήσει πολλά μπερδέματα. 

Πολλά είναι τα αγαθά που επιστρέφουν στο μειωμένο συντελεστή 13% ως πρώτη ύλη, αλλά στην εστίαση επιβαρύνονται με 24% ως ροφήματα.

Για παράδειγμα το κακάο και τα αφεψήματα όπως το χαμομήλι, το φασκόμηλο, το τσάι του βουνού ενώ μετακομίζουν στον χαμηλό συντελεστή 13% στην εστίαση παραμένουν στο 24% ως ροφήματα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κακάο που θα αγοράζει ο καταναλωτής από το ράφι του σουπερμάρκετ θα το πληρώνει με ΦΠΑ 13%, ενώ αν θα το απολαύσει σε ρόφημα σε μια καφετέρια θα το πληρώσει με ΦΠΑ 24%.

Μετά το μπάχαλο το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται προς νομοτεχνική βελτίωση. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα είδη του αριθμού 16 του Παραρτήματος (Αρτεμισία, βασιλικός, χαμομήλι, μαντζουράνα η κοινή, μολόχα, δενδρομολόχα, μέντα (δυόσμος) όλων των ποικιλιών, ρίγανη, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμο, γριάδα η ιαματική και λουίζα, νωπά ή ξερά, έστω και κομμένα, σπασμένα ή σε σκόνη), τα οποία επιστρέφουν σε ΦΠΑ 13%, αλλά στην εστίαση- όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη- παραμένουν στο 24% ως ροφήματα.
Το ίδιο ισχύει και για το κακάο, που ως πρώτη ύλη επιστρέφει στο 13%, αλλά ως ρόφημα στην εστίαση μένει στο 24%.

Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι ενώ όλα τα παραπάνω είδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φαγώσιμα, άρα να επιβαρύνονται με 13%, όντας ροφήματα στην εστίαση θα υπάγονται σε ΦΠΑ 24%. Η νομοτεχνική βελτίωση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, είναι τα συγκεκριμένα είδη να πωλούνται με 13% και στην εστίαση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30