search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:55
MENU CLOSE

Μεξικό: Εντοπίστηκαν 222 μυστικοί τάφοι από την 1η Δεκεμβρίου

15.05.2019 06:00
Μεξικό: Εντοπίστηκαν 222 μυστικοί τάφοι από την 1η Δεκεμβρίου - Media

 

Εκατοντάδες σορούς – 337 επακριβώς – έχουν ανακαλύψει οι μεξικανικές αρχές σε 222 μυστικούς τάφους, από την 1η Δεκεμβρίου, οπότε ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανέλαβε τα καθήκοντά του, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής του Αλεχάντρο Ενσίνας χθες.

Ο Ομπραδόρ έχει δεσμευτεί ότι θα πατάξει τη βία που μαστίζει τη χώρα, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον τα ποσοστά δολοφονιών φέτος ξεπερνούν εκείνα του 2018.

Τα περισσότερα πτώματα έχουν εντοπιστεί στις Πολιτείες Βερακρούς, Σονόρα, Σιναλόα, Γκερέρο και Κολίμα. Στις πολιτείες αυτές καταγράφονται οι περισσότερες δολοφονίες και εξαφανίσεις από το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Λόπες Ομπραδόρ εξήγγειλε προεκλογικά ότι θα μειώσει τη βία που αποτελεί μάστιγα στο Μεξικό, όμως μέχρι στιγμής φέτος τα στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός των θανάτων θα ξεπεράσει αυτόν που καταγράφηκε το 2018 — ο οποίος ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί στα χρονικά.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν εξαφανιστεί αφότου ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας.

Μέχρι σήμερα, η μοναδική επίσημη καταγραφή που υπάρχει είναι της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου γίνεται λόγος για 855 ομαδικούς τάφους με 1.548 πτώματα, τα οποία βρέθηκαν από το 2007 έως το 2016.

Ανεξάρτητες έρευνες ωστόσο αποκάλυψαν ότι οι μυστικοί ομαδικοί τάφοι είναι πολύ περισσότεροι, επισήμανε ο Ενσίνας. Μια δημοσιογραφική έρευνα έκανε λόγο για 1.978 ομαδικούς τάφους με συνολικά 2.884 πτώματα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:55