search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:19
MENU CLOSE

Brexit: Η Μέι ρισκάρει με νέα ψηφοφορία στις αρχές του Ιουνίου

15.05.2019 13:15
Τερέζα Μέι: Η αντίδρασή της όταν ο Τζόνσον απώλεσε την πλειοψηφία (Photo) - Media

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται για μία ακόμη στιγμή της αλήθειας στο Κοινοβούλιο: οι βουλευτές θα ψηφίσουν τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου επί νομοσχεδίου για την συμφωνία του Brexit που θα παρουσιασθεί από την Τερέζα Μέι, που μπορεί να σημάνει και το σφύριγμα του τέλους για την κυβέρνησή της.

«Είναι επιτακτικό» να παρουσιασθεί αυτό το νομοσχέδιο την εβδομάδα της 3ης Ιουνίου ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να μπορέσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από τις θερινές διακοπές του Κοινοβουλίου, στο τέλος του Ιουλίου, σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

Στην περίπτωση που οι βουλευτές θα εγκρίνουν το νομοσχέδιο τον Ιούνιο, το κείμενο θα πρέπει στην συνέχεια να κάνει τις προβλεπόμενες διαδρομές ανάμεσα στη Βουλή των Κοινοτήτων και την Βουλή των Λόρδων και τελικά να επικυρωθεί από την βασίλισσα Ελισάβετ. Εάν η διαδικασία ολοκληρωθεί πριν από τις 31 Ιουλίου, η χώρα θα μπορέσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό θα σήμαινε ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα καταλάβουν τις έδρες τους τουλάχιστον για λίγες εβδομάδες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του οποίου η πρώτη ολομέλεια θα συνεδριάσει στις 2 Ιουλίου, την ώρα που το Λονδίνο είχε ελπίσει ότι θα απέφευγε την παραδοξότητα αυτή, τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα που αποφάσισε την έξοδο την χώρας από την Ένωση.

Για τη Τερέζα Μέι, η παρτίδα δεν έχει κερδηθεί: η συμφωνία που συνομολόγησε με τις Βρυξέλλες τον περασμένο Νοέμβριο έχει απορριφθεί τρεις φορές από το Κοινοβούλιο.

Αυτήν την φορά, η ψηφοφορία θα αφορά το νομοσχέδιο που θα πρέπει να υιοθετηθεί για την εφαρμογή της συμφωνίας της και όχι το κείμενο της ίδιας της συμφωνίας. Αυτό το μασκάρεμα επιτρέπει στην πρωθυπουργό να ξαναβάλει στην συμφωνία στην ημερήσια διάταξη της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι διαδοχικές απορρίψεις της συμφωνίας του Brexit έχουν αναγκάσει το Λονδίνο να ζητήσει δύο φορές από τις Βρυξέλλες αναβολή της αποχώρησης, η οποία αρχικά είχε προγραμματισθεί για τις 29 Μαρτίου και πλέον πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου το αργότερον.

Απέναντι στο κοινοβουλευτικό αδιέξοδο, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος άρχισαν στις αρχές του Απριλίου συνομιλίες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποβολή του νομοσχεδίου προς έγκριση στην Βουλή των Κοινοτήτων μετά την ολοκλήρωση συνάντησης με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τις συνομιλίες «χρήσιμες και εποικοδομητικές».

Τι άλλαξε;

Όμως, το Εργατικό Κόμμα εξέφρασε «αμφιβολίες» ως προς την «αξιοπιστία των κυβερνητικών δεσμεύσεων», ιδιαίτερα λόγω της ύπαρξης «συντηρητικών βουλευτών και μελών της κυβέρνησης που επιδιώκουν να αντικαταστήσουν την πρωθυπουργό», το κύρος της οποίας έχει σοβαρά πληγεί λόγω των παλινωδιών του Brexit.

Η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε ότι θα παραιτηθεί μόλις η συμφωνία της εγκριθεί, αλλά είναι αντιμέτωπη με κλίμα δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του κόμματός της όπου διατυπώνεται η απαίτηση να ορίσει την ημερομηνία αποχώρησής της.

Από την κατάσταση επωφελείται ένα κόμμα: το Κόμμα του Brexit, που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο και του οποίου ηγείται ο Νάιτζελ Φάρατζ, το οποίο έχει άνετο προβάδισμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εν όψει των ευρωεκλογών της 23ης Μαΐου.

«Εάν το Κόμμα του Brexit απαιτούσε την έγκριση της συμφωνίας, μία ψηφοφορία θα μπορούσε να έχει νόημα. Αλλά μάλλον ισχύει το αντίθετο», αφού το κόμμα αυτό υποστηρίζει το σκληρό διαζύγιο με την Ένωση, σχολιάζει ο βουλευτής των Τόρις Στιβ Μπέικερ, πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit.

Αντίθετα, θέτοντας το νομοσχέδιο προς έγκριση, η κυβέρνηση διακινδυνεύει την ισχνή της πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αφού το ιρλανδικό DUP δεν πρόκειται να το ψηφίσει.

Ο Στίβεν Μπάρκλεϊ, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit προειδοποιεί ότι υποτιμάται ο κίνδυνος που ακόμη υπάρχει για μία βρετανική έξοδο χωρίς συμφωνία τους επόμενους μήνες.

«Εάν η Βουλή των Κοινοτήτων δεν εγκρίνει το νομοσχέδιο, τότε αυξάνονται οι φωνές στην Ευρώπη, και οι Γάλλοι δεν είναι οι μόνοι, που θέλουν να ασχοληθούν με άλλα θέματα», προειδοποίησε ο Στίβεν Μπάρκλεϊ.

«Δεν υπάρχει αυτόματο δικαίωμα παράτασης και σε αυτό το σενάριο θα ετίθετο για την Βουλή το θέμα αν ψήφισε υπέρ μίας εξόδου χωρίς συμφωνία και κανείς από αυτούς που κάθονται εδώ δεν θα μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα», είπε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:19