search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:53
MENU CLOSE

Η κάλπη – δημοσκόπηση και η στρατηγική της επόμενης μέρας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2073
16-5-2019
17.05.2019 03:00
dim-2.jpg

 

Δέκα μέρες απομένουν ώς την Κυριακή των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών και στο κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζουν τη στρατηγική τους σε δύο φάσεις: ώς την Κυριακή των ευρωεκλογών – οι οποίες είναι εμφανές ότι έχουν λάβει διαστάσεις κεντρικής πολιτικής μάχης και δεν αφορούν μόνο την Ευρώπη – και μετά τις 26 Μαΐου με ορίζοντα την εθνική κάλπη.

Η προεκλογική εκστρατεία των δύο βασικών «μονομάχων» έχει πάρει φωτιά, με το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου να αντιμετωπίζουν ως ανέλπιστο δώρο τη στροφή Μητσοτάκη τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε «μπαράζ» εξαγγελιών:
Από την 7ήμερη εργασία, που ύστερα από αναδίπλωση έγινε 7ήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων, ώς τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία και συγκεκριμένα στη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων, με την προσθήκη της «καινοτομίας» Μητσοτάκη δημόσιοι υπάλληλοι να λειτουργούν μηχανήματα π.χ. αξονικούς τομογράφους, σε ιδιωτικές δομές υγείας. 

Ο πρωθυπουργός και τα κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιδρώντας ενδεχομένως στα περί «κρυφού προγράμματος» και περί επικοινωνιολόγων που δεν τον αφήνουν να πει τις θέσεις του, άρχισε να ξεδιπλώνει πτυχές των προτάσεών του για την εργασία, την υγεία, κ.λπ. κάνοντας την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ κατά τι ευκολότερη, προσφέροντας υλικό. 

Το επιτελείο του πρωθυπουργού βλέπει πως η στρατηγική που έχει χαράξει έχει αρχίσει να αποδίδει – μέρος αυτής της στρατηγικής είναι προφανώς το πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης, που πολιτικά υποστηρίζει τη θετική «φιλολαϊκή» ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ της εργασίας, του κοινωνικού κράτους και γενικά υπέρ των «πολλών».
Ως εκ τούτου, το πρωθυπουργικό και το κομματικό επιτελείο θα συνεχίσουν να ξεδιπλώνουν σταθερά τη συγκεκριμένη στρατηγική, προτάσσοντας την κοινωνική ατζέντα και την οικονομία, έχοντας απορρίψει τη λογική της «τοξικής» εκστρατείας σε αντίθεση με το επιτελείο Μητσοτάκη. Πολλώ δε μάλλον, που εκτιμούν ότι στο γαλάζιο στρατόπεδο έχουν αρχίσει οι έριδες και μια τέτοια τακτική θα τους συσπείρωνε μπροστά στην κάλπη. 

Πιο αναλυτικά, η στρατηγική αυτή:
•    από τη μία πατά πάνω στην προβολή των θετικών μέτρων και του γενικότερου θετικού αφηγήματος για την ανάπτυξη, η οποία κατά την κυβερνητική ρητορική αρχίζει και «παίρνει μπροστά», και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα επιστρέφει αυτή την ανάπτυξη σε εκείνους που υπέστησαν τις περισσότερες θυσίες. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες αφήνει ανοιχτή την προοπτική για νέα μέτρα προς το τέλος του χρόνου – στη βάση και της εκτίμησης ότι τα μέτρα του Μαΐου θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την απόδοση της οικονομίας, δημιουργώντας ακόμη περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Ακόμη και ο κατά κανόνα «εγκρατής» υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έφτασε να αφήνει δημόσιο ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του ΕΚΑΣ, έστω με νέα μορφή και πιο στοχευμένα.
•    Και από την άλλη βασίζεται στην ανάδειξη της κρυφής και φανερής ατζέντας Μητσοτάκη, αυξάνοντας την έμφαση στις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις των οποίων είναι φορέας ο πρόεδρος της Ν.Δ. Μάλιστα, του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη βοηθούντος, πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στον φόβο που προκαλούν σε μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων οι προτάσεις που καταθέτει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Είναι ενδεικτικό ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετρήσεις στο γαλάζιο επιτελείο το τριήμερο 10 – 12 Μαΐου (από την ψήφο εμπιστοσύνης ώς τη διακαναλική Μητσοτάκη με τα περί 7ήμερης εργασίας δηλαδή) ήταν εξαιρετικά απογοητευτικές για τη Ν.Δ. Κοινώς, εύλογα το βάρος από πλευράς Μαξίμου μετατοπίζεται ελαφρώς από την προσπάθεια να παρουσιαστεί ο αρχηγός της Ν.Δ. ως πολιτική καρικατούρα που δεν έχει ρεύμα και υπάρχει στην πολιτική μόνο ως «πορφυρογέννητος» κληρονόμος και με τη στήριξη επιχειρηματικών και μιντιακών συμφερόντων. Τις τελευταίες ημέρες η προσπάθεια φαίνεται πως επικεντρώνεται στο να αναδειχθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος για τους εργαζόμενους, εχθρικός απέναντι στην κοινωνία και υπέρμαχος των ελίτ και των συμφερόντων τους. Η πρόταση δε για τα νοσοκομεία, που παραπέμπει ουσιαστικά σε ένα μοντέλο ιδιωτικοποίησης ή διόγκωσης του ιδιωτικού τομέα σε βάρος του Δημοσίου (και) στην Υγεία, έκανε τον Τσίπρα να μιλήσει για ντιλ Μητσοτάκη με τα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά και τους κλινικάρχες. 

Το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής που διαπιστώνει το Μαξίμου είναι ότι φαίνεται να εξουδετερώνεται η εκστρατεία «μαύρης προπαγάνδας» της Ν.Δ. («κότερο», Πετσίτης, Πολάκης, κ.λπ.) με στόχο το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού προσωπικά. Τουλάχιστον έτσι ερμηνεύεται και η τάση διόρθωσης της διαφοράς που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών με κλείσιμο της ψαλίδας στις 6 – 8 μονάδες. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του προς τον Αντώνη Σρόιτερ στον Alpha, εκτίμησε ότι στο πλαίσιο αυτής της «διόρθωσης» που κάνουν όλες οι δημοσκοπικές εταιρείες «που σέβονται στοιχειωδώς τον εαυτό τους» η διαφορά θα μειώνεται διαρκώς τις επόμενες μέρες, ενώ ανέφερε πως κάποιοι δημοσκόποι δίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά.
Εξ ου και η επισήμανση του πρωθυπουργού στην παραπάνω τηλεοπτική συνέντευξη ότι οι ευρωεκλογές θα είναι ντέρμπι και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει. 

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή είναι και η εκτίμηση του πρωθυπουργικού επιτελείου τις τελευταίες ημέρες και δεν είναι μόνο προεκλογική ρητορική για την τόνωση του κομματικού ηθικού. Εκτίμηση που βασίζεται και στις δημοσκοπικές ενδείξεις – για τους λόγους που προαναφέρθηκαν – αλλά και στο κλίμα που συναντά ο πρωθυπουργός στις περιοδείες του. Ο ίδιος στη συνέντευξη στον Alpha τόνισε ότι στις προεκλογικές συγκεντρώσεις βλέπει δυναμική που δεν υπήρχε ούτε το 2015, το ίδιο ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τον Σεπτέμβριο του 2015. Ακόμα κι αν θεωρηθεί ότι οι διαπιστώσεις αυτές περιέχουν μια δόση «κυβερνητικής» υπερβολής, οι τηλεοπτικές εικόνες τις τελευταίες μέρες στην Ήπειρο και τη Λευκάδα φάνηκε να συνηγορούν με τα περί μαζικών συγκεντρώσεων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εμφανίσεις του πρωθυπουργού. 

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός έκανε και μια άλλη παρατήρηση που αξίζει να επισημανθεί, καθώς δείχνει να στοχεύει σε μια κάποια διαχείριση της επομένης των ευρωεκλογών. Αποσύροντας ουσιαστικά την αναφορά περί ψήφου εμπιστοσύνης που είχε πει από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή, χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές «αληθινή δημοσκόπηση». Όχι βέβαια για να στείλει μήνυμα χαλαρής ψήφου στο εκλογικό ακροατήριο. Αντιθέτως υπογράμμισε τη σημασία τους, καθώς θα αποτυπώσουν την τάση της κοινωνίας τέσσερις μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές και με το δεδομένο ότι εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια δεν έχει υπάρξει άλλη εκλογική αναμέτρηση που να αποτυπώνει το κοινωνικό κλίμα – υπάρχουν μόνο οι δημοσκοπήσεις και είναι γνωστή η άποψη που διατυπώνει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναξιοπιστία τους λόγω δομικών προβλημάτων αλλά και λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων. 

Μίλησε για δημοσκόπηση προκειμένου να αποδυναμώσει τη γαλάζια γραμμή περί δημοψηφισματικής κάλπης όπου ο χαμένος παραιτείται – ήταν ενδεικτικό πρωτοσέλιδο εφημερίδας προσκείμενης στη γαλάζια παράταξη το πρωί της Δευτέρας με τον τίτλο «Χάνεις – φεύγεις», πατώντας και στα περί ψήφου εμπιστοσύνης που είχε αναφέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. 

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε αυτό το επιχείρημα λέγοντας ότι οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές γιατί θα αποτυπώσουν την τάση της κοινωνίας χωρίς να έχει τεθεί το δίλημμα του ποιος θα κυβερνήσει, συνεπώς αποτελούν πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές αλλά δεν βγάζουν κυβέρνηση. Επομένως πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τα περί παραίτησης σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει.
Ταυτόχρονα, άφησε έναν υπαινιγμό για το ότι η Ν.Δ., ή μάλλον ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει εσωκομματικό πρόβλημα μετά τις ευρωεκλογές. Για την ακρίβεια άφησε να εννοηθεί ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας λέγοντας «αυτός ο οποίος έχει άγχος αν θα πάει σπίτι του πρέπει να είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αν χάσει τις ευρωπαϊκές εκλογές, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τον έχω αντίπαλο στις εκλογές του Οκτώβρη. Αν και εγώ θα ήθελα πάρα πολύ να τον έχω αντίπαλο στις εκλογές του Οκτώβρη».

Ουσιαστικά το επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρεί ότι την επόμενη μέρα θα κρίνουν η διαφορά και το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα κυρίως το τελευταίο, στον βαθμό που θα φανεί αν αποτελεί «βατήρα» για την αυτοδυναμία ή όχι (θα πρέπει δηλαδή να πιάσει από 30% και πάνω). Αν δεν επιτευχθεί αυτό το ποσοστό τότε – φαίνεται να εκτιμούν στο Μαξίμου – στην Πειραιώς θα αρχίσει η εσωκομματική «φαγωμάρα» και η γκρίνια απέναντι στην ηγεσία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να οδηγείται αποδυναμωμένος στην εθνική κάλπη. 
Το αποτέλεσμα θα κρίνει και αν χωράει αναθεώρηση ή όχι η πρωθυπουργική στρατηγική για εκλογές τον Οκτώβριο – ο Αλέξης Τσίπρας πάντως στον Alpha είπε ότι η στρατηγική του Οκτωβρίου είναι σταθερή και ανεξάρτητη από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. 

Τα σενάρια για εθνικές εκλογές μέσα στον Ιούνιο πάντως παραμένουν, καθώς εκτιμάται ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί πίσω από τη Ν.Δ. με μικρή διαφορά, θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ταχύτητα τη δυναμική του και άρα πιθανότατα να πάρει και το προβάδισμα μόλις τεθεί το δίλημμα της διακυβέρνησης με εθνικές κάλπες.
Προφανώς στο πίσω μέρος του μυαλού τους οι επιτελείς του Μαξίμου έχουν και αυτό το σενάριο, αλλά τα ενδεχόμενα θα τεθούν στο τραπέζι των αποφάσεων μετά τις 26 Μαΐου, όταν θα μπορεί να αποτιμηθεί καλύτερα – πάνω σε πραγματικά δεδομένα πια και όχι εκτιμήσεις – ποια στρατηγική μπορεί να καταφέρει μεγαλύτερο πλήγμα στον αντίπαλο. 

Θα συνυπολογιστεί δε και η ευρύτερη εικόνα, δηλαδή ποιοι θα είναι οι νέοι συσχετισμοί στο ευρωκοινοβούλιο και πώς αυτοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.
Αξίζει να σημειωθεί η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού από τα Γιάννενα που έκανε ένα μεγάλο βήμα προσέγγισης με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, στην επικράτηση των οποίων ποντάρει. Σημείωσε ειδικότερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα κόμμα που ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια της Αριστεράς» γι’ αυτό και θα στηρίξει τις επιλογές της (τον συνδικαλιστή Νίκο Κούε και την ηθοποιό Βιολέτα Τόμιτς). Πρόσθεσε όμως δίνοντας σήμα και υπέρ Τίμερμανς: «Την επόμενη μέρα, όμως, δεν θα διστάσουμε. Θα δώσουμε τη στήριξή μας σε εκείνον τον προοδευτικό Ευρωπαίο υποψήφιο που θα βρεθεί απέναντι στον κ. Βέμπερ για τη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν. Η Προοδευτική Συμμαχία που θα δώσει πνοή και δύναμη και μήνυμα στην Ελλάδα, θα δώσει μήνυμα και προοπτική και στην Ευρώπη».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:52