search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:40
MENU CLOSE

BBC: Μέι και Κόρμπιν θα καταλήξουν σε συμφωνία για το Brexit

17.05.2019 06:18
BBC: Μέι και Κόρμπιν θα καταλήξουν σε συμφωνία για το Brexit - Media

 

Με συμφωνία πρόκειται να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες Συντηρητικών και Εργατικών, ανοίγοντας τον δρόμο στην Τερέζα Μέι και τον Τζέρεμι Κόρμπιν να περάσουν στην επόμενη φάση. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, εφόσον οι δύο Βρετανοί ηγέτες επικυρώσουν τη συμφωνία τους για τους όρους του διαζυγίου, ευθύς αμέσως θα καταλήξουν στον τρόπο με τον οποίο η συμφωνία αυτή θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο, προκειμένου να υπάρξει επιτέλους συναίνεση και το Brexit, το οποίο αποφάσισε ο βρετανικός λαός πριν από σχεδόν τρία χρόνια, να λάβει σάρκα και οστά.

Οι ελπίδες για την πολυπόθητη συναίνεση μεταξύ του Εργατικού Κόμματος και των Τόρις αναπτερώθηκαν έπειτα από τη δέσμευση της Βρετανίδας πρωθυπουργού να ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή της από την Ντάουνινγκ Στριτ, αμέσως μετά την επόμενη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. – ανεξαρτήτως τι θα προκύψει από αυτήν την τέταρτη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι διαπραγματευτές του Εργατικού Κόμματος επιδιώκουν μία μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. μετά την έξοδο της χώρας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δασμοί στα προϊόντα τα οποία διακινούνται ανάμεσα στη Βρετανία και τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης.

Τροχοπέδη σε αυτό το σημείο της συμφωνίας είναι οι έντονες αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα των Τόρις, οι οποίοι επιμένουν ότι η Βρετανία πρέπει να διαπραγματευτεί τις δικές τις εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες ανά τον κόσμο, το οποίο θα καταστεί αδύνατο εφόσον ισχύσει η μόνιμη τελωνειακή ένωση.

Η προοπτική μάλιστα μίας τέτοιου είδους συμφωνίας μεταξύ Μέι και Κόρμπιν έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο στρατόπεδο του Συντηρητικού Κόμματος.

Ήδη το αδιέξοδο του Brexit και τα ταπεινωτικά ποσοστά του κόμματος στις πρόσφατες τοπικές εκλογές ενίσχυσαν τις φωνές που ζητούν μετ’ επιτάσεως την απομάκρυνσή της από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Λαμβάνοντας την αποχώρηση της Μέι δεδομένη, έχει ανοίξει μάλιστα άτυπα και η κούρσα της διαδοχής στην ηγεσία των Τόρις.

Στο πλαίσιο ομιλίας του σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Μάντσεστερ, χθες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και σκληροπυρηνικός Brexiteer Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε την υποψηφιότητά του. «Και βέβαια θα το κάνω», απάντησε ρητά και κατηγορηματικά σε σχετικό ερώτημα.

Η Βρετανία επρόκειτο να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου. Έπειτα όμως από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να περάσει από το κοινοβούλιο τη συμφωνία που επί σχεδόν δύο χρόνια διαπραγματεύτηκε με τους Ευρωπαίους ηγέτες, η χώρα έχει λάβει παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου, με την προϋπόθεση μάλιστα να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

Εάν οι Βρετανοί βουλευτές επικυρώσουν τη συμφωνία νωρίτερα, η Βρετανία διατηρεί το δικαίωμα να ανοίξει την πόρτα και να αποχωρήσει.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:39