search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:35
MENU CLOSE

Επτά χρόνια φυλακή στους «οκτώ» των Εξαρχείων

17.05.2019 13:19
Εξάρχεια: καταγγελία καταστηματαρχών και εργαζομένων για αστυνομική αυθαιρεσία - Media

 

Σε φυλάκιση επτά ετών και τριών μηνών, με αναγνώριση ελαφρυντικών και την έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, καταδικάστηκαν οι οκτώ νέοι που είχαν συλληφθεί στα Εξάρχεια τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΡΙΝ, ενώπιον του ακροατηρίου κατέρρευσαν οι ισχυρισμοί των αστυνομικών των ΜΑΤ που συνέλαβαν τους «οκτώ» – οι μαρτυρίες των οποίων αποτελούσαν και το μόνο στοιχείο με βάση το οποίο οι νέοι κρατούνταν προφυλακισμένοι επί 11 μήνες, ωστόσο η ποινή, αν και ελαφρύτερη από αυτήν που ζήτησε ο Εισαγγελέας, ήρθε να επισφραγίσει «μία δίωξη βαθιά ταξική, βασισμένη σε υποθέσεις και παραδοχές και όχι αποδείξεις».

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ποινή φυλάκισης επτά ετών και τριών μηνών, με αναγνώριση ελαφρυντικών και την έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, επέβαλε το δεύτερο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών στους 8 νέους που συνελήφθησαν σε κάβα ποτών στα Εξάρχεια, τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου 2018, και έκτοτε παρέμεναν προφυλακισμένοι.

Σε μια δίκη αποκαλυπτική από κάθε άποψη, όπου ενώπιον του ακροατηρίου κατέρρευσαν οι ισχυρισμοί των αστυνομικών των ΜΑΤ που συνέλαβαν τους «οκτώ» – οι μαρτυρίες των οποίων αποτελούσαν και το μόνο στοιχείο με βάση το οποίο οι νέοι κρατούνταν προφυλακισμένοι επί 11 μήνες- η ποινή, αν και ελαφρύτερη από αυτήν που ζήτησε ο Εισαγγελέας, ήρθε να επισφραγίσει μία δίωξη βαθιά ταξική, βασισμένη σε υποθέσεις και παραδοχές και όχι αποδείξεις.

Η δίκη ξεκίνησε τη Δευτέρα, 13 Μαΐου, ημέρα κατά την οποίαν ορίστηκε η σύνθεση του δικαστηρίου με τον καθορισμό των ενόρκων. Η δεύτερη δικάσιμος, την Τρίτη, ξεκίνησε με την εξέταση των αστυνομικών των ΜΑΤ που συνέλαβαν τους «οκτώ», με πρώτο τον επικεφαλής της διμοιρίας. Η κατάθεσή του ήταν αποκαλυπτική: Πέφτοντας συνεχώς σε αντιφάσεις σε σημεία-«κλειδιά» της εξιστόρησης του, υποστήριξε ότι η διμοιρία του -που βρισκόταν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ- δέχτηκε επίθεση με «40 μολότοφ» από «15 άτομα», χωρίς ωστόσο να μπορεί να περιγράψει με σχετική ακρίβεια από ποια απόσταση. Ακολούθησε – σύμφωνα με την αφήγησή του- καταδίωξη των επιτιθέμενων από τη διμοιρία μέσω της οδού Βαλτετσίου μέχρι την πλατεία Εξαρχείων. Οι «κουκουλοφόροι» μάλιστα πέταξαν κάποιες μολότοφ προς τη διμοιρία ενώ τους καταδίωκε, ανέφερε, ενώ παράλληλα τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών. Όταν η διμοιρία βρέθηκε στην πλατεία καταδίωξε -σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του επικεφαλής της- τα άτομα -εκτός από κάποια που διέφυγαν σε άλλες κατευθύνσεις- μέχρι την κάβα ποτών επί της Σπύρου Τρικούπη, στο εσωτερικό της οποίας και εγκλωβίστηκαν. Όταν έφτασε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, άνοιξαν τα ρολά της κάβας και οι οκτώ συνελήφθησαν.

Οι ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης ανέδειξαν τις ασάφειες και αντιφάσεις της κατάθεσης του επικεφαλής των ΜΑΤ, σε κρίσιμα στοιχεία όπως αν ήταν ανοιχτά ή κλειστά τα ρολά της κάβας. Αποκαλύφθηκε δε ότι δεν έγινε καμία έρευνα εντός του καταστήματος για συλλογή πειστηρίων, δεν συνελέγησαν θραύσματα από τις μολότοφ ώστε να σταλούν για εξέταση, κατά την πάγια πρακτική, στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ, δεν συντάχθηκε έκθεση ευρημάτων. Ο επικεφαλής της διμοιρίας ανέφερε ότι δεν θυμόταν τα ρούχα των συλληφθέντων ούτε αν φορούσαν γάντια, δεν θυμόταν τις συνθήκες φωτισμού στην πλατεία, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι εκείνη την ώρα δεν υπήρχε απολύτως κανένας θαμώνας στην πλατεία Εξαρχείων. Υποστήριξε πως κάποιοι είχαν μαυρισμένα χέρια, στοιχείο που δεν υπήρχε στην αρχική κατάθεσή του, ενώ ήρθε σε αντίφαση με μετέπειτα κατάθεση αστυνομικού των ΜΑΤ που υποστήριξε ότι κάποιοι είχαν άσπρη σκόνη στα χέρια! Η κατάθεση περιελάμβανε και έντονα πολιτικοποιημένες αναφορές για την κατάσταση στα Εξάρχεια, ενώ δεν έλειψε και αναφορά στον εμπρησμό της Marfin. Επισφραγίστηκε δε από την φράση ότι αυτή τη φορά (οι φερόμενοι ως επιτιθέμενοι) «δυστυχώς χάσανε»!

Οι μάρτυρες υπεράσπισης αναφέρθηκαν στο ποιόν των οκτώ νέων, που δεν θα τους επέτρεπε να εμπλακούν σε τέτοιου είδους επιθέσεις. Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, παραθέτοντας τα περιστατικά όπως τα έζησαν, με τον τυχαίο εγκλωβισμό τους στην κάβα μετά το «ντου» των ΜΑΤ στην πλατεία Εξαρχείων, τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου. Στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέδειξαν τα κενά, τις ασάφειες και τις αντιφάσεις στις καταθέσεις των αστυνομικών καθώς και τον ταξικό χαρακτήρα της δίωξης και της προφυλάκισης, καθώς και οι οκτώ νέοι είναι παιδιά φτωχών οικογενειών ενώ πολλοί εργάζονται από μικρή ηλικία.

Η απόφαση ανακοινώθηκε αργά μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά από μια μαραθώνια δικάσιμο που διήρκεσε περισσότερες από 14 ώρες. Με την άσκηση της έφεσης επί της απόφασης οι οκτώ νέοι θα αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Πηγή: prin.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:35