search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:01
MENU CLOSE

Η μεγάλη τηλεοπτική έκπληξη του Μανούσου Μανουσάκη – «Ήρθε η στιγμή η τηλεόραση να κάνει το χρέος της»

19.05.2019 15:11
Η μεγάλη τηλεοπτική έκπληξη του Μανούσου Μανουσάκη – «Ήρθε η στιγμή η τηλεόραση να κάνει το χρέος της» - Media

 

Μεγάλη τηλεοπτική έκπληξη αναμένεται να είναι η τηλεοπτική σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι», της οποίας η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η σειρά αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο στον τηλεοπτικό σταθμό Open TV, σύμφωνα με τους ιθύνοντες του καναλιού. Ο λόγος του Ιβάν Σαββίδη στα ποντιακά για τον ξεριζωμό συγκλόνισε όλη την αίθουσα. «Είμαστε ξένοι στις χώρες που ζούμε και ξένοι στην πατρίδα μας», κατέληγε ο Ι. Σαββίδης.

Πρόκειται για τηλεοπτική σειρά μεγάλης παραγωγής σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, της οποίας τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν σε Ελλάδα, Ρωσία και Γαλλία.

Για τη σειρά εργάζονται πάνω από 450 άνθρωποι, ενώ χρειάστηκαν 680 κοστούμια εποχής για να πλαισιώσουν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο το σενάριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Open TV,  Τζώνη Καλημέρης, τόνισε ότι «ήρθε η στιγμή η τηλεόραση να κάνει το χρέος της. Να ζωντανέψει μνήμες. Απέχουμε εδώ και καιρό από τις μεγάλες σειρές στην τηλεόραση, ήρθε όμως ο καιρός να κάνουμε πάλι μεγάλες παραγωγές». «Η πρόθεση του Μανούσου Μανουσάκη ήταν να επαναφέρουμε στις οθόνες αυτά που η τηλεόραση παλαιότερα προσέφερε», πρόσθεσε.

Η μουσική επένδυση του Χρήστου Παπαδόπουλου σε ταξιδεύει στον ξεριζωμό του Ελληνισμού του Πόντου, ενώ η πραγματική ιστορία που κρύβεται πίσω από τη σειρά μόνο δάκρυα μπορεί να φέρει στα μάτια των θεατών.

«Το 2011 έχασα τη γιαγιά μου. Ήταν η τελευταία της πρώτης γενιάς του ξεριζωμού στα Γρεβενά. Έγραψα 8 τραγούδια εκείνη τη βραδιά για να τη συνοδεύουν στο άγνωστο», είπε ο συνθέτης Χρήστος Παπαδόπουλος.

Η ιστορία

Η ιστορία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη. Παιδί προσφύγων, βίωσε με τον δικό του τρόπο τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου. Όταν ήταν παιδί, γνώρισε έναν καλόγερο, ο οποίος δίδασκε τον χριστιανισμό, όπως ανέφερε. Ο άνθρωπος αυτός είχε υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό στη Μ. Ασία και ήταν ο πραγματικός ήρωας του βιβλίου του Χ. Τσιρκινίδη. Από τα βιώματα του πολέμου έπαθαν «ζημιά» τα νεύρα του, αλλά μερικές φορές είχε κάποια «φωτεινά διαλείμματα», ανέφερε ο συγγραφέας. Ο καλόγερος είχε  βιβλιοθήκη. «Έψαχνα να βρω βιβλία. Πήγαινα κρυφά, τα διάβαζα και τα άφηνα. Αυτός έβλεπε, αλλά έκανε πως δεν έβλεπε», είπε.

«Όλοι οι μεγάλη όταν έρθει η στιγμή σε σπρώχνουν σε πολέμους και τελευταία στιγμή σε εγκαταλείπουν», ανέφερε ο συγγραφέας.

Η ιστορία αυτή είναι ένα «μνημόσυνο για τη μάνα μου η οποία έκλαιγε», είπε φανερά συγκινημένος ο Χ. Τσιρκινίδης.

«Έπιασαν μια ξαδέρφη της, τη βίασαν και τα παιδιά τα έβαλαν ξεχωριστά», πρόσθεσε. Κι εκεί σταμάτησε. Ένας λυγμός έπνιξε τα λόγια του και δεν μπόρεσε να συνεχίσει την ιστορία που ήθελε να αφηγηθεί στην παρουσίαση. Ξεκινώντας µια έρευνα για αυτή την ιστορική περίοδο βρέθηκε στα χέρια µου το βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη. Γνωριστήκαµε και αποφασίσαµε να συνεργαστούµε στην τηλεοπτική µεταφορά του βιβλίου του, ανέφερε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης.

«Είμαστε ερωτευεμένοι με τη δουλειά αυτή», πρόσθεσε τέλος. 

Η πλοκή

Η πλοκή της σειράς «ξετυλίγεται» με τον έρωτα δύο νέων, της Ιφιγένειας και του Μίλτου, την περίοδο της Γενοκτονία του Ελληνισµού του Πόντου.

Τον Μίλτο υποδύεται ο Ιωάννης Παπαζήσης και στον ρόλο της Ιφιγένειας η Αναστασία Παντούση. Οι δύο νέοι προέρχονται από τις οικογένειες Παυλίδη – Νικολαϊδη. Οι νέοι αρραβωνιάζονται σε μικρή ηλικία, όταν ο Μίλτος ήταν 11 ετών και η Ιφιγένεια μόλις εννέα. Αυτό ήταν κάτι συνηθισμένο για την εποχή γιατί η κοπέλα ατιμαζόταν και δεν ήταν υποχρεωμένη να παντρευτεί κάποιο μουσουλμάνο. Οι οικογένειες των παιδιών χωρίζουν εξαιτίας του ξεριζωμού. Ωστόσο, μετά από χρόνια οι δύο πλέον νέοι γνωρίζονται στην Κωνσταντινούπολη και ερωτεύονται.

Τον τρόπο που βίωσε την προσφυγιά αφηγήθηκε ο Ιωάννης Παπαζήσης. «Ο πατέρας μου είναι Αρβανίτης και η μητέρα μου είναι Πόντια», είπε ο ηθοποιός. «Είχαν πόνο οι ιστορίες της γιαγιάς και του παππού. Είχαν ένα κλάμα, έναν πόνο», συμπλήρωσε. «Πριν από πέντε μήνες με πήρε τηλέφωνο ο Μανούσος Μανουσάκης. Δεν ήθελα να κάνω τηλεόραση, ήθελα θέατρο. Αλλά όταν διάβασα στο σενάριο ότι ο Παυλίδης ενώ ήταν δεμένος και τον έσερναν στις λάσπες τα άλογα, τραγουδούσε, άρχισα να κλαίω και πήρα την απόφαση. Είναι DNA, είναι μνήμη. Γι’ αυτή τη μνήμη είμαι εδώ απόψε. Για τον παππού μου και τη γιαγιά μου», είπε.

Από την πλευρά της η Αναστασία Παντούση ανέφερε ότι πάντα «το άκουσμα της λύρας με ανατρίχιαζε. Τώρα καταλαβαίνω τον πόνο της μουσικής αυτής. Φέρω μεγάλη ευθύνη για τον ρόλο που έχω αναλάβει. Γιατί δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας. Γιατί είναι μια υπόσχεση ανάμεσα στον καλόγερο και τον Χάρη Τσιρκινίδη».

Ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης, ο οποίος υποδύεται έναν έμπορο στη σειρά, είπε: «Οι τσέτες έβαζαν σε ένα σαπιοκάραβο τα παιδάκια χωρίς τους γονείς. Τα πήγαιναν στη θάλασσα και τα έπνιγαν εκεί. Αυτό σαν εικόνα δεν αντέχεται γι’ αυτό συγκινήθηκε ο κ. Τσιρκινίδης. Γι’ αυτό συγκινούμαι κι εγώ όταν πηγαίνω στο γύρισμα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:00