search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:49
MENU CLOSE

Καρκίνος: Τα κοινά συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αμελείτε

20.05.2019 16:48
Καρκίνος: Τα κοινά συμπτώματα που δεν πρέπει ποτέ να αμελείτε - Media
 
Πολλά συμπτώματα αποκαλούνται μη ειδικά, επειδή συνδέονται διαφορετικές καταστάσεις και παθήσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά θεωρούνται απολύτως φυσιολογικά, ενώ σε άλλες αποτελούν αιτία ανησυχίας.
 
Δείτε παρακάτω μερικά κοινά συμπτώματα που ο γιατρός σας θα θεωρήσει ύποπτα για καρκίνο και θα διερευνήσει περαιτέρω προκειμένου να εντοπίσει την αιτία τους.
 
1. Αίμα: Το αίμα, σπάνια είναι θετικό σημάδι, εκτός αν είναι εμφανής η προέλευσή του (π.χ. κόψιμο, εκδορά κλπ.). Αν δείτε αίμα αλλά δεν ξέρετε την αιτία (π.χ. απόχρεμψη με αίμα λόγω βήχα), συμβουλευτείτε γιατρό. Το ίδιο ισχύει αν δείτε αίμα στα ούρα, στα κόπρανα ή αν έχετε αιμορραγία κόλπου μετά την εμμηνόπαυση.
 
2. Επαναλαμβανόμενη πνευμονία: Πολλοί ασθενείς έχουν συμπτώματα που υποχωρούν όταν λαμβάνουν θεραπεία, επανεμφανίζονται όμως μετά από κάποιο διάστημα. Ένας 40χρονος για παράδειγμα που δεν είχε παρουσιάσει πνευμονία στο παρελθόν και εκδηλώνει την πάθηση δύο φορές τον χρόνο, πρέπει να ρωτήσει τον γιατρό του γιατί συμβαίνει αυτό, ακόμη και αν τα συμπτώματα υποχωρούν με τα αντιβιοτικά.
 
3. Μελανιές / εξογκώματα: Εάν παρατηρήσετε περίεργα σημάδια στο δέρμα που δεν δικαιολογούνται από χτύπημα, τραυματισμό ή άλλη αιτία, μην το αμελήσετε. Συνήθως εντοπίζονται στη βουβωνική χώρα, τη μασχάλη, το λαιμό, το στήθος ή την κοιλιά. Εάν επιμένουν ή επανέρχονται τακτικά, συμβουλευτείτε γιατρό. Μια μάζα στο στήθος μπορεί να οφείλεται σε πολλές άλλες αιτίες πλην του καρκίνου του μαστού.
 
4. Πυρετός: Ο ανεξήγητος πυρετός, αυτός δηλαδή που δεν οφείλεται σε ίωση ή λοίμωξη, είναι αιτία ανησυχίας, ειδικά αν επαναλαμβάνεται. Εάν έχετε πυρετό για 24 ή 48 ώρες και μετά τη λήψη κάποιου φαρμάκου, υποχωρεί, δεν οφείλεται σε καρκίνο. Αν πρόκειται όμως για χαμηλό πυρετό που διαρκεί πολλές ημέρες και δεν υποχωρεί παρά τα φάρμακα, είναι ανησυχητικό σύμπτωμα.
 
5. Ανεξήγητη απώλεια βάρους: Αν χάνετε βάρος χωρίς να το επιδιώκετε, δεν είναι καλό σημάδι. Ο καρκίνος προκαλεί έκκριση ορμονών που προκαλούν απώλεια της μάζας.
 
6. Νυχτερινές εφιδρώσεις: Όπως συμβαίνει με τον πυρετό, οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι σημάδι ότι το σώμα παλεύει να αντιμετωπίσει τον καρκίνο, κάποιο ιό ή άλλη απειλή. Το σώμα αντιμετωπίζει ως ξένα τα κύτταρα και ρυθμίζει την αντίδραση του ανοσοποιητικού. Είναι ιδιαίτερα συχνό σύμπτωμα στους πάσχοντες από λευχαιμία.
 
7. Επίμονες καούρες: Αν παίρνετε συνέχεια αντιόξινα για να αντιμετωπίσετε τις καούρες, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Οι πάσχοντες από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κινδυνεύουν, χωρίς να το συνειδητοποιούν, από αλλαγές στα τοιχώματα του οισοφάγου. Τα φυσιολογικά κύτταρα μεταλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου λόγω των συνεχών αναρροών σε ανώμαλα, προκαλώντας καρκίνο του οισοφάγου. Το σύνολο των προκαρκινικών αλλοιώσεων είναι γνωστό ως οισοφάγος Barrett. Οι επίμονες καούρες μπορεί να είναι στην πραγματικότητα είναι ένα από τα πρώτα σημάδια καρκίνου, ειδικά εάν οι καούρες συνοδεύονται από δυσκολία ή πόνο κατά την κατάποση.
 
8. Έλκη στο στόμα ή τη γλώσσα: Τα επώδυνα έλκη στο στόμα είναι ενοχλητικά, αλλά συνήθως οφείλονται στο ιό του απλού έρπη, γι’ αυτό δεν προκαλούν ανησυχία. Πρόκειται για ιό που μεταδίδεται πολύ εύκολα π.χ. με την κοινή χρήση ποτηριού ή πιρουνιού. Έλκη στο στόμα μπορούν επίσης να προκληθούν από κάποιες ασθένειες, στρες ή έκθεση στον ήλιο. Αν ταλαιπωρήστε από επώδυνα έλκη στο στόμα που δεν υποχωρούν μετά από ένα μήνα, πρέπει να το ελέγξετε, καθώς είναι πιθανό να οφείλονται σε καρκίνο του δέρματος ή σπανιότερα καρκίνο κεφαλής ή λαιμού.
 
9. Ελιές που αλλάζουν: Αν οι ελιές ή οι φακίδες αλλάζουν χρώμα ή διαστάσεις, πρέπει να δείτε δερματολόγο, καθώς μπορεί να είναι ένδειξη μελανώματος, ενός κοινού τύπου καρκίνου του δέρματος.
 
10. Φούσκωμα: Δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε φούσκωμα μία στο τόσο, ειδικά μετά την κατανάλωση τροφών, όπως τα όσπρια και τα σταυρανθή λαχανικά. Αν όμως το φούσκωμα επιμένει παρά τις αλλαγές στη διατροφή και τη λήψη φαρμάκων, μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο των ωοθηκών λόγω αυξημένης πίεσης στην κοιλιά. Μην το αμελήσετε, καθώς ο ωοθηκικός καρκίνος αποκαλείται και σιωπηλός δολοφόνος, λόγω απουσίας συμπτωμάτων και μη έγκαιρης διάγνωσης.
 
11. Μη φυσιολογικές κινήσεις εντέρου: Η δυσκοιλιότητα και η διάρροια, κυρίως όμως η εναλλαγή των δύο καταστάσεων, μπορεί να είναι σύμπτωμα ορθοκολικού καρκίνου ή άλλης κακοήθειας του πεπτικού.
 
12. Βήχας: Ο επίμονος βήχας που δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα πρέπει να ελέγχεται, καθώς μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο των πνευμόνων, ειδικά στους καπνιστές.
 
13. Σημάδια στα γεννητικά όργανα. Πρόκειται συνήθως για σύμπτωμα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ιός HPV-κονδυλώματα), τα οποία μπορούν όμως να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες και του πέους στους άνδρες, καθώς και άλλους σπανιότερους καρκίνους.
 
14. Συχνοουρία: Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες. Στα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνονται η συχνοουρία και η ασθενής ροή των ούρων. Η επιθετική μορφή της νόσου προκαλεί κόπωση, αδυναμία, πόνο, αδυναμία ή μούδιασμα, δυσκολία στο ύπνο και σε απλές καθημερινές δραστηριότητες, ακόμη και στο περπάτημα.
 
Πηγή: onmed.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:48