search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:25
MENU CLOSE

Τσίπρας στον ΑΝΤ1: Να μετατρέψουμε την ευημερία των αριθμών και σε ευημερία των ανθρώπων

21.05.2019 06:55
Τσίπρας στον ΑΝΤ1: Να μετατρέψουμε την ευημερία των αριθμών και σε ευημερία των ανθρώπων - Media

 

“Το μέλημά μας είναι να μετατρέψουμε την ευημερία των αριθμών και σε ευημερία των ανθρώπων», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “ΑΝΤ1”.

Για τη Νέα Δημοκρατία είπε πως το σχέδιό της είναι προσανατολισμένο στην ευημερία των λίγων και πρόσθεσε πως ο πολίτης καταλαβαίνει τι γίνεται -ότι και να του λένε οι πολιτικοί- αλλά και οι συνταξιούχοι ξέρουν πως έχασαν το 40% των συντάξεών τους το διάστημα από το 2010 μέχρι το 2014.

Ήμουν πάρα πολύ καιρό κλεισμένος στην καθημερινότητα μιας δύσκολης δουλειάς βαριάς ευθύνης και αυτή η σχέση με τον κόσμο μου είχε λείψει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», αναφορικά με το βαρύ πρόγραμμα της προεκλογικής εκστρατείας.

Σε ότι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, ο Πρωθυπουργός απάντησε στον Γιώργο Παπαδάκη, «μην βιάζεστε, θα ‘ρθει και αυτή η ώρα».

Για την κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η κοινωνία και δη οι συνταξιούχοι είχαν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες των προηγούμενων χρόνων και όσες έφερε και η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όπως είπε «διαπραγματεύτηκε σε ένα υπονομευμένο έδαφος, ωστόσο τελικώς η Κυβέρνηση κατάφερε και προστάτευσε τους πιο αδύναμους».

«Ξέρω ότι ενώ βγήκαμε από τα μνημόνια, οι δείκτες ευημερούν πιά, τα επιτόκια των ομολόγων μας είναι χαμηλά.. εκατομμύρια συμπολίτες μας δεν έχουν δει αυτήν την ανάκαμψη στην ζωή τους και την καθημερινότητα τους. Δουλειά μας είναι τώρα να μετατρέψουμε την ευημερία των αριθμών, σε ευημερία των ανθρώπων. Αυτό θα γίνει σιγά-σιγά», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος του Μητσοτάκη η ευημερία των λίγων

Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι η άλλη πλευρά έχει στο νου της την ευημερία των λίγων, σημειώνοντας «εγώ δεν κρατώ κακία στον κ. Μητσοτάκη για την πολιτική του καταγωγή, αλλά για την πολιτική του». Επιτέθηκε στον Πρόεδρο της ΝΔ που είχε πει ότι «η 13η σύνταξη είναι ανέφικτη», προσθέτοντας «εγώ πιστεύω ότι αυτό το 300άρι, το 400άρι ευρώ δεν θα πάει στον κουμπαρά, αλλά θα πάει στην αγορά, στην πραγματική οικονομία κι έτσι θα ενισχυθεί η οικονομία».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η Κυβέρνηση μειώνει ουσιαστικά τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αξιοποιώντας το “μαξιλάρι” των διαθέσιμων του Δημοσίου, ώστε να δοθεί το πακέτο παροχών και να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια». «Αίμα το ένα, αίμα και το άλλο», σχολίασε αναφορικά με την προέλευση του ταμειακού αποθέματος του Δημοσίου, επισημαίνοντας «σημασία έχει πως το αξιοποιείς. Εμείς καταφέραμε να πιάσουμε και τους στόχους του προγράμματος και να έχουμε περίσσευμα, το οποίο μοιράζαμε στο τέλος του χρόνου».

Σπουδαία μεταρρύθμιση ο νόμος Κατρούγκαλου

«Ήταν μια σπουδαία μεταρρύθμιση», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφορικά με την μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό με τον «νόμο Κατρούγκαλου», λέγοντας ότι σταδιακά διορθώθηκε μια σημαντική αδικία, σε ότι αφορά τις υψηλές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. «Περιορίσαμε την σπατάλη και εξορθολογίσαμε τις εισφορές. Είχαμε χαμηλότερες εισφορές για το 87% των ελ. επαγγελματιών και των αγροτών με το νέο σύστημα, απέφερε οφέλη το σύστημα με το οποίο έχουμε σημαντικό απόθεμα από το Ασφαλιστικό», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην μείωση της ανεργίας κατά 9 μονάδες, παραδεχόμενος μεν ότι σημαντικό τμήμα των νέων θέσεων απασχόλησης αφορά θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. «Τρία πράγματα ήταν αυτά που έδωσαν τα πλεονάσματα: η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, η μείωση της ανεργίας και η χρηστή διαχείριση μαζί με την αντιμετώπιση της διαφθοράς όπως πχ. «το πάρτι» στην Υγεία κι όλα αυτά θα τα αξιοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στον ΑΝΤ1.

Για την μείωση του αφορολόγητου

«Εμείς καταφέραμε να γυρίσουμε σε ενάρετο κύκλο την οικονομία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αυτό το περίσσευμα “πως θα το μοιράσουμε; Θα το δώσουμε στους πολλούς ή σε λίγους κι εκλεκτούς;”. Αυτή είναι η διαφορά. Τι λέει ο κ. Μητσοτάκης; Να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων. Εντάξει, κι εμείς το λέμε αυτό και το κάνουμε σταδιακά, όμως υπάρχουν άλλες προτεραιότητες».

Σε ότι αφορά το αφορολόγητο και την συμφωνημένη μείωση του από την Πρωτοχρονιά του 2020, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η Κυβέρνηση κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και μείωσε τους συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα, μέτρο που αφορά την μεγάλη πλειονότητα των πολιτών. Ακόμη, μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ έχει και 30% σε κατηγορίες ιδιοκτητών, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ζητά οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ, το ίδιο για όλους».

«Το κρίσιμο ήταν να μετρήσουμε την ακύρωση των μέτρων του ΔΝΤ για το 2019 που ήταν η μείωση των συντάξεων και το καταφέραμε, με την επικρότηση μάλιστα και των ευρωπαίων. Τώρα που φεύγει το ΔΝΤ θα ακυρωθεί και η μείωση του αφορολόγητου, το έχουμε περιλάβει στο πρόγραμμα μας, ξέρουν και οι ευρωπαίοι ότι θα γίνει έτσι. Τώρα το πότε θα το ψηφίσουμε, αυτό είναι δικό μας θέμα», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός σε ότι αφορά την μείωση του αφορολόγητου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει πριν απο τις εθνικές εκλογές.

«Από το 2010 και μετά έχουν γίνει πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει σε μια χώρα, “έπεσε πυρηνική βόμβα” στην Ελλάδα. Τώρα τι γίνεται, αυτό είναι το θέμα. Έχουμε μια κυβέρνηση που έκανε και τα λάθη της, αλλά ξέρει πώς να προχωρήσει και να διαχειριστεί όλα αυτά τα θέματα τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «την Κυριακή έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές. Τα μέτρα αυτά είναι «ψήφος εμπιστοσύνης». Αν το αποτέλεσμα της κάλπης δώσει στους Ευρωπαίους το δικαίωμα να αμφισβητήσουν τα μέτρα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης δεν εγγυάται ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα αυτά κι ότι θα διατηρηθούν»

«Ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε αντιδράσεις από τους δανειστές, είναι ότι ξέρουν πως αν αντιδράσουν τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 50% στις εκλογές. Η κάλπη αυτή είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα αυτά ή ψήφος ακύρωσης τους. Είναι ξεκάθαρο αυτό, το δείχνουν και οι δηλώσεις του κ. Βέμπερ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εμμονικοί με την λιτότητα. Ο ελληνικός λαός έκανε θυσίες για να κρατήσει όρθια την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα, τόσο στην οικονομία, όσο και στο Προσφυγικό, που κρατάμε όρθια την Ευρώπη», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις και τις προβλέψεις, ο κ. Τσίπρας είπε «Κυριακή κοντή γιορτή και θα δούμε το αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι «ευθύνη έχουν οι Κυβερνήσεις για την τετραετία τους, αλλά ευθύνη έχουν και οι πολίτες για την εντολή που θα δώσουν για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος».

Τσάμπα μάγκας” ο Μητοτάκης

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, θα συμβάλλουν και αυτά τα μέτρα που πήραμε στην ενίσχυση της οικονομίας. Στο β΄ εξάμηνο του έτους θα φανεί η επίδραση και στην κατανάλωση και στον τουρισμό», είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας «εμείς υλοποιήσαμε μέτρα για το 2019 και έχουμε σχεδιάσει να ξεπληρώσουμε το ΔΝΤ για να ξεμπλέξουμε από τα «γεράκια» που είχαμε πάνω στο κεφάλι μας, για να φύγουν αυτοί, αφού θα ξεπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ταμείου για τα οποία δίνουμε επιτόκια πάνω 0από 5%».

Σε ότι αφορά την κριτική που δέχεται για τον χρόνο ανακοίνωσης του πακέτου παροχών, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε «λένε ότι τα μέτρα είναι προεκλογικά. Τι προεκλογικά; Η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT τώρα έκαναν την εκτίμηση ότι υπάρχει ασφάλεια και χωρίς να διακινδυνεύσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, υπάρχει αυτό το περιθώριο του 1,2 δις ευρώ, οπότε τώρα μπορούσαμε να πάρουμε αυτά τα μέτρα».

«Μην βάζει τόσο πολύ πλάτη στην Ευρώπη, γιατί από την πολύ πλάτη θα πάθουμε τίποτα», είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ κάνει τον «τσάμπα μάγκα», αναφέροντας ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ αναφέρεται ότι θα υπάρχει συντελεστής από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, ενώ τώρα δήθεν κόπτεται για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε ότι αφορά την έκβαση των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε «εγώ τον πόλεμο πάω για να τον κερδίσω και όχι για τον χάσω. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει, αυτός έχει και την ευθύνη. Η συζήτηση για τις εθνικές εκλογές δεν έχει σημασία. Το τέλος της τετραετίας είναι στις 20 Σεπτέμβρη. Ε, θα τις κάνουμε τις εκλογές μέσα στον Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτώβρη. Όλοι το γνωρίζουν και ο κ. Μητσοτάκη άλλωστε το έχει πει ότι “τώρα είναι το πρώτο ημίχρονο” και οι εθνικές εκλογές είναι το “δεύτερο ημίχρονο”».

“Είμαι νέο-δεινόσαυρος της πολιτικής”

«Οι αποφάσεις που θα πάρουμε έχουν μεγάλη σημασία για τα επόμενα χρόνια. Εμείς έχουμε συσσωρευμένη εμπειρία και ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε την κατάσταση», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε με χιούμορ ότι είναι ένας «νέο-δεινόσαυρος» της πολιτικής, καθώς όπως ανέφερε «έχω 11 χρόνια πιά ως αρχηγός κόμματος και 4,5 χρόνια ως Πρωθυπουργός. Αυτά τα χρόνια ως Πρωθυπουργός δεν τα έχει ζήσει κανένας άλλος συνάδελφος μου, ίσως ο Γιώργος Παπανδρέου, πρέπει να ήταν δύσκολα. Όλοι οι άλλοι είχαν να διαχειριστούν τεράστια ελλείμματα στον Προϋπολογισμό και ήταν εύκολα: πριν τις εκλογές έκαναν προσλήψεις, μοοίραζαν λεφτά, μοίραζαν επιδόματα». «Στην Αριστερά έλαχε να πάρει την διακυβέρνηση στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.

«Με άλλαξε αυτή η περίοδος», παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι «ήταν πολύ διαφορετική η καθημερινότητα μου και η ζωή μου. Αυτή η Κυβέρνηση όμως, που -αλίμονο, έχει κάνει και λάθη – ούτε μια στιγμή δεν ξέχασε ποιοι μας έφεραν σε αυτές τις θέσεις. Με το «πιστόλι στον κρόταφο» είμασταν και φέραμε 300 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, με το «πιστόλι στον κρόταφο» είμασταν και προσφέραμε ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους».

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός είπε «αυτές τις ημέρες νιώθω άλλος άνθρωπος και δεν κουράζομαι, γιατί βλέπω ανθρώπους των οποίων την ζωή έχει βελτιώσει η Κυβέρνηση μας», αναφέροντας μια σειρά μέτρων και παροχών, όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης χάρη στο οποίο όπως είπε «βρήκαν ένα πιάτο φαγητό, μεταξύ άλλων, πολλοί Ρομά» ή το επίδομα ενοικίου, που όπως ανέφερε στηρίζει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:25