search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 18:02
MENU CLOSE

Αβραμόπουλος: Εγκαινιάζουμε ένα καινούριο κεφάλαιο για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων με την Αλβανία (Photos)

21.05.2019 14:51
Αβραμόπουλος: Εγκαινιάζουμε ένα καινούριο κεφάλαιο για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων με την Αλβανία (Photos) - Media

 

Την Τρίτη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος βρέθηκε στα Τίρανα της Αλβανίας για την έναρξη της πρώτης κοινής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής σε γειτονική χώρα εκτός ΕΕ. Αυτή είναι η πρώτη επιχείρηση αυτού του είδους και θα σηματοδοτήσει μια νέα διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και εταίρων της στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι κοινές αποσπάσεις των ομάδων της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και των συνοριοφυλάκων της Αλβανίας θα ξεκινήσουν στις 22 Μαΐου στα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος συμμετείχε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Edi Rama, τον Υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας κ. Sandër Lleshaj και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής κ. Fabrice Leggeri. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Αβραμόπουλος μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:

“Η σημερινή μέρα αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο της συνεργασίας της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα στα Τίρανα με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, κ. Edi Rama και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, κ. Fabrice Leggeri για να εγκαινιάσουμε ένα καινούριο κεφάλαιο στη συνεργασία μας για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων.

Σήμερα βλέπουμε επίσης ένα συγκεκριμένο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ενισχυμένη Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή μπορεί να παράσχει αυξημένη υποστήριξη στις γειτονικές μας χώρες.

Αύριο, οι πρώτες ομάδες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα αναπτυχθούν στην Αλβανία και θα υποστηρίζουν τους συνοριοφύλακες της Αλβανίας διαθέτοντας εξοπλισμό και προσωπικό σε σημαντικά τμήματα των συνόρων με την Ελλάδα.


Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα: θα είναι η πρώτη φορά που ομάδες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα αναπτυχθούν σε χώρα εκτός της ΕΕ και θα μπορούν να προσφέρουν άμεση βοήθεια και επιτόπου βοήθεια σε χώρα εταίρο.

Σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων, την ασφάλεια και τη διαχείριση της μετανάστευσης, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πράγματι κοινές και κοινή πρέπει να είναι και η απάντησή μας.

Για το λόγο αυτό συνεργαζόμαστε, με πνεύμα αλληλεγγύης και επιμερισμού της ευθύνης. Και για το λόγο αυτό η ΕΕ διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε με την Αλβανία την απόσπαση ομάδων της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω τα εξής: η Αλβανία παραμένει υπεύθυνη για την προστασία των συνόρων της και όλες οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα διεξάγονται σε συμφωνία με τις Αλβανικές αρχές αλλά και με την Ελλάδα που είναι το γειτονικό Ευρωπαϊκό Κράτος Μέλος.

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα διαθέσει απλά την πλήρη βοήθεια και υποστήριξη της, σε πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας. Αυτό είναι προς το συμφέρον μας, προς το συμφέρον της Αλβανίας και προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι αποσπάσεις των ομάδων της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής αποτελούν μία πολύ σημαντική αλλαγή πορείας στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα κοινά μας σύνορα. Οι ομάδες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα είναι, για παράδειγμα, σε θέση να υποστηρίξουν τους συνοριοφύλακες της Αλβανίας στη διεξαγωγή συνοριακών ελέγχων στα σημεία διέλευσης.

Ενώ η συνολική κατάσταση κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει σταθερή με συνεχώς χαμηλά επίπεδα αφίξεων, αυτή η στενότερη συνεργασία θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε γρήγορα, εάν χρειαστεί, και θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις μεταναστευτικές ροές. Θα συμβάλει επίσης σημαντικά στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και την παράνομη διακίνηση μεταναστών σε ολόκληρη την περιοχή.

Για την ΕΕ, η Αλβανία είναι κάτι περισσότερο από μια γειτονική χώρα. Η Αλβανία αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και αυτό το νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μας αποτελεί σημείο καμπής στον κοινό τρόπο διαχείρισης της μετανάστευσης και των συνόρων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρωθυπουργό, κ. Edi Rama και τις αρχές της Αλβανίας για αυτό το επίτευγμα.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και σε όλους τους υπαλλήλους που εργάζονται στα πλαίσια των ομάδων της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και σε όσα Κράτη Μέλη συνέβαλαν διαθέτοντας προσωπικό.

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Αλβανία και την ΕΕ, καθώς ανοίγει ο δρόμος για στενότερη συνεργασία με ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Παρόμοιες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή έχουν επίσης διαπραγματευθεί με επιτυχία η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Σερβία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο και προσβλέπω στην ταχεία ολοκλήρωσή τους. Βήμα βήμα φέρνουμε την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων πιο κοντά στην ΕΕ. Η σημερινή μέρα αποτελεί ένα τέτοιο βήμα προς τα εμπρός.”

Οι διαπραγματεύσεις της συμφωνίας για τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και της Αλβανίας ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2017. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2018, τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 2019 και αποτελεί την πρώτη συμφωνία αυτού του είδους ανάμεσα στην ΕΕ και σε γειτονική χώρα εκτός ΕΕ και χώρα-εταίρο της ΕΕ από τα Δυτικά Βαλκάνια.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 18:00