search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:43
MENU CLOSE

Έλεγχο στις τιμές από το χωράφι στο ράφι θέλει να ρίξει η Κομισιόν

23.05.2019 07:34
Δύο νεαροί είχαν προτίμηση στην «αφαίρεση» αλκοόλ και προϊόντων περιποίησης προσώπου από σούπερ μάρκετ!  - Media

 

Το περιπετειώδες και αρκετές φορές «σκοτεινό» από πλευράς τιμολόγησης ταξίδι των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι φιλοδοξεί να φωτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χθες οι Βρυξέλλες δημοσιοποίησαν πρόταση κοινοτικού κανονισμού, η οποία προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη θα συγκεντρώνουν πληροφορίες για τη διαμόρφωση των τιμών των πρωτογενών προϊόντων σε όλο το μήκος της αλυσίδας τροφίμων. 

Η πρόταση έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 19 Ιουνίου 2019, ενώ προτείνεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2020.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» τα προτεινόμενα μέτρα θα καλύπτουν τους τομείς του κρέατος, των αυγών, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των οπωροκηπευτικών, των αροτραίων καλλιεργειών, της ζάχαρης και του ελαιολάδου. 

Τα εν λόγω μέτρα βασίζονται σε υφιστάμενα συστήματα και διαδικασίες συλλογής δεδομένων που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις και τα κράτη-μέλη για την υποβολή στην Επιτροπή πληροφοριών σχετικά με την αγορά, με ευρύτερη πλέον εμβέλεια. Κάθε κράτος-μέλος θα είναι υπεύθυνο για τη συλλογή των δεδομένων σχετικά με τις τιμές και την αγορά. 

Τα κράτη-μέλη θα κοινοποιούν τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θα δημοσιεύει τις πληροφορίες για την παρακολούθηση στην οικεία πύλη δεδομένων για τα γεωργικά τρόφιμα (Agri-food data portal) και στα παρατηρητήρια της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με την πρόταση κανονισμού, τα κράτη-μέλη θα κοινοποιούν στην Κομισιόν κάθε Τετάρτη έως τις 12 το μεσημέρι (ώρα Βρυξελλών) στοιχεία για τις τιμές χονδρικής και λιανικής στα παρακάτω προϊόντα: δημητριακά, ρύζι, ελαιόλαδο, μήλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, πορτοκάλια, ντομάτες, βόειο, χοιρινό και πρόβειο κρέας, γάλα και γαλακτοκομικά, αυγά, κοτόπουλα.

Στις 15 κάθε μήνα, τα κράτη-μέλη θα κοινοποιούν στην Κομισιόν ανάλογες πληροφορίες για τα εξής προϊόντα: βιολογικό σιτάρι, σκληρό σιτάρι, σίκαλη, ελαιούχους και πρωτεϊνούχους σπόρους, ζάχαρη, ίνες λιναριού, βιολογικό ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές, κρασί, βιολογικά φρούτα, μπανάνες και βιολογικό κρέας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν ένα κράτος έχει πολύ μικρή παραγωγή κάποιου εκ των παραπάνω προϊόντων, δεν θα υποχρεούται στην κοινοποίηση των αιτούμενων από την Κομισιόν πληροφοριών.

Πέραν των τιμών, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενημερώνουν τις Βρυξέλλες για σειρά άλλων ζητημάτων, όπως οι καλλιεργούμενες ανά είδος εκτάσεις, η εκτιμώμενη και η πραγματική παραγωγή, τα αποθέματα, οι συμφωνίες που γίνονται, για παράδειγμα, μεταξύ των παραγωγών ζαχαρότευτλων και της μεταποίησης κ.ά.

«Ενώ υπάρχουν πολυάριθμες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στις γεωργικές αγορές, είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι πληροφορίες σχετικά με άλλες βασικές αγορές της αλυσίδας τροφίμων, και συγκεκριμένα τις αγορές που αφορούν τους γεωργούς και τους καταναλωτές σε επίπεδο μεταποίησης τροφίμων και λιανικής πώλησης. Αυτή η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις εξελίξεις της αγοράς από τους μεταποιητές και τους λιανοπωλητές έχει χαρακτηριστεί “μαύρο κουτί” της αλυσίδας γεωργικών τροφίμων και με τη σημερινή πρόταση ανοίγει το κουτί αυτό», επισημαίνει η Κομισιόν στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:43