search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:40
MENU CLOSE

Κάνει το… κορόιδο η Άγκυρα: Κανένα τελεσίγραφο από ΗΠΑ για τους S-400

23.05.2019 14:01
Αμερικάνος αναλυτής: Αν η Τουρκία δεν αλλάξει δραματικά πολιτική δεν αποκλείονται κυρώσεις και από την κυβέρνηση Μπάιντεν - Media

 

Το… κορόιδο φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να κάνει η Άγκυρα στις αυστηρές -στα όρια του τελεισιγράφου- προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον κατά της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

«Επισήμως δεν μας έχει μεταφερθεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, σχετικά με το φερόμενο τελεσίγραφο των ΗΠΑ στην Άγκυρα για ακύρωση της παραλαβής των S-400 μέχρι τις αρχές Ιουνίου.
 
Ο Σελίμ Κιράν ο οποίος βρίσκεται για διαβουλεύσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα σχετικά με το θέμα των S-400, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει προθεσμία 15 ημερών στην Άγκυρα για να ακυρώσουν την αγορά του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος, θεωρώντας ότι η προθεσμία αυτή αναφέρεται πιθανότατα στην τελευταία προσφορά που έκαναν οι ΗΠΑ για αγορά του συστήματος Patriot από την Τουρκία. «Το Μάρτιο, οι ΗΠΑ μας έδωσαν μία βελτιωμένη προσφορά για αγορά Patriot, μετά από τις προηγούμενες προσφορές τους που δεν μας ικανοποιούσαν. Βασικά, θεωρούμε ότι σε αυτή αναφέρονται», δήλωσε.
 
Σύμφωνα με ανταπόκριση του OPEN TV από την Τουρκία, σχολιάζοντας το ψήφισμα του Κογκρέσου σχετικά με την επικείμενη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία αν παραλάβει τελικά τους S-400, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Με το ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα στο Κογκρέσο, παρατηρούμε μετά λύπης μας ότι στην Αμερική το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 συζητείται σε διαφορετικά κανάλια».
 
Ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ακόμη ότι η πρόταση της Άγκυρας για σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για την εξέταση τεχνικών λεπτομερειών σχετικά με τη συμβατότητα των S-400 και των αμερικανικών μαχητικών F-35, δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή από την Ουάσιγκτον.
 
Αντίθετα, πρόοδος φαίνεται να υπάρχει στο θέμα μίας τε-α-τετ συνάντησης μεταξύ Ερντογάν-Τραμπ. Σύμφωνα με Τούρκο ανώνυμο αξιωματούχο, που μίλησε στην εφημερίδα ‘Σοζτζού’, οι δύο ηγέτες ενδέχεται να συναντηθούν και μάλιστα σύντομα. Όπως αναφέρει, είτε να έρθει ο Τραμπ στην Τουρκία, μετά από την πρόσκληση του Τούρκου πρόεδρου, είτε να συναντηθούν στο πλαίσιο της συνόδου των G20 τον επόμενο μήνα στην Ιαπωνία.
 
Ο Τούρκος αξιωματούχος σημειώνει ότι υπάρχουν ‘θετικά σημάδια’ από τον Αμερικανό πρόεδρο ότι ενδέχεται να αποδεχτεί την πρόσκληση του Ερντογάν να επισκεφτεί την Τουρκία, ωστόσο ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμη. «Συζητάμε την ημερομηνία τώρα. Έχουμε κάποια θετικά σημάδια αλλά ο χρόνος δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Θα μπορούσαν να συναντηθούν και στη σύνοδο των G20 επίσης. Πάντως για μία διμερή συνάντηση, περιμένουμε να οριστεί από εκείνους η ακριβής ημερομηνία», ανέφερε ο Τούρκος ανώτατος αξιωματούχος.
 
Πληροφορίες: Έθνος
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:40