search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:54
MENU CLOSE

Πήγατε διακοπές; – Προσοχή για… κρυφές κάμερες!

23.05.2019 16:28
Πήγατε διακοπές; - Προσοχή για... κρυφές κάμερες! - Media
 
Διαστάσεις φαίνεται ότι παίρνει το φαινόμενο της κατασκοπείας ανυποψίαστων πολιτών που κάνουν τις διακοπές τους. Η μυστική παρακολούθηση δεν είναι μόνο κάτι που συμβαίνει μόνο στις ταινίες, αλλά και στην πραγματική ζωή, και σίγουρα έχει πολλαπλές συνέπειες. Η χρήση κρυμμένων καμερών για κατασκοπεία επισκεπτών σε ενοικιαζόμενα καταλύματα έχει απασχολήσει τον τελευταίο καιρό την επικαιρότητα, παρότι για τον κλάδο της ψηφιακής ασφάλειας αυτές οι τακτικές δεν αποτελούν κάτι νέο.
 
Οι συσκευές παρακολούθησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν επιχειρηματίες που βρίσκονται σε επαγγελματικά ταξίδια, πολιτικούς και δημοσιογράφους. Η μυστική παρακολούθηση φαίνεται να αποτελεί έναν αυξανόμενο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ταξιδιώτες. Υπάρχουν επιπλέον και εκείνοι που στοχεύουν σε ψηφιακές συσκευές όπως φορητοί υπολογιστές και τηλέφωνα και τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε αυτά. Τον Απρίλιο, μια οικογένεια ανακάλυψε ότι οι δραστηριότητές της μεταδίδονταν ζωντανά μέσω μιας κάμερας κρυμμένης στο συναγερμό καπνού εξοχικού σπιτιού που νοίκιαζαν στην Ιρλανδία – ένα από τα πολλά πρόσφατα παραδείγματα μιας τέτοιας δραστηριότητας. Οι ερευνητές ασφάλειας της Kaspersky Lab αξιοποίησαν τη δική τους εμπειρία για να μοιραστούν έναν κατάλογο με τους ταξιδιωτικούς κινδύνους ασφάλειας και να δείξουν πώς οι χρήστες μπορούν να τους αντιμετωπίσουν με πρακτικές και εύκολες μεθόδους.
 
Συστάσεις
“Για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κρυμμένες κάμερες ή μικρόφωνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας ή στο ενοικιαζόμενο διαμέρισμά σας, οι ερευνητές σας προτείνουν να ταξιδέψετε με ένα μικρό εργαλείο (άμεσα διαθέσιμο online) που ενσωματώνει επίσης έναν σαρωτή ραδιοσυχνοτήτων ως δίοδο εκπομπής φωτός και ένα κόκκινο γυαλί. Αυτό το εργαλείο επιτρέπει στον χρήστη να εντοπίσει πηγές που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα (τα περισσότερα ασύρματα bugs και οι κάμερες το κάνουν αυτό)” εξηγούν οι αναλυτές.
 
Επίσης προτείνουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για να εντοπίζουν κάμερες που χρησιμοποιούν υπέρυθρο φωτισμό, επειδή οι κάμερες στα κινητά τηλέφωνα μπορούν να ανιχνεύσουν εκπομπές υπέρυθρων. “Για να αποφύγετε να σας εντοπίσουν κρυμμένα ενσύρματα μικρόφωνα, χρειάζεται απλά να δημιουργήσετε κάποιον διασπαστικό θόρυβο. Το τρέξιμο του νερού από μια βρύση ή άλλοι ήχοι που μπορούν εύκολα να παραχθούν χρησιμοποιώντας υπηρεσίες, όπως το Noisli, καταστρέφουν σχεδόν όλες τις ηχογραφήσεις” προσθέτει η εταιρεία. «Η διατήρηση της ασφάλειας δεν προϋποθέτει υψηλού επιπέδου τεχνολογικά και ακριβά αντίμετρα – το βασικό κιτ και η κοινή λογική μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση του ψηφιακού εξοπλισμού και των πληροφοριών σας ώστε να μπορείτε να απολαύσετε ξένοιαστοι τις διακοπές σας» σημειώνουν οι αναλυτές της Kaspersky Lab.
 
Πηγή: SEPE
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:51