search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:13
MENU CLOSE

Τσίπρας: Σκεφτόμαστε να κάνουμε αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη

23.05.2019 17:28
Τσίπρας: Σκεφτόμαστε να κάνουμε αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη - Media

 

Στην πρόθεση της κυβέρνησης να δοθεί αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη, από τον επόμενο χρόνο κι εφόσον η οικονομία το επιτρέψει, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα. Η αύξηση, διευκρίνισε, θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο την κατώτατη σύνταξη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα είναι πολύ πιο σημαντική για το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων, λέγοντας ενδεικτικά πως για κάποιον που παίρνει σύνταξη 500 ευρώ η αύξηση των 50 ευρώ θα είναι της τάξης του 10%.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα θετικά μέτρα το επόμενο διάστημα και το αν η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά του ΕΚΑΣ ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε μια νέα οικονομική πολιτική πολύ λιγότερης λιτότητας, ελαφρύνσεων για τους πολλούς και στήριξης των αδυνάμων, ιδίως αυτών που επλήγησαν ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης».

Επανασχεδιασμός της οικονομίας

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίδραση των θετικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερες δυνατότητες για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και ακόμα περισσότερη θετική απόδοση και σημείωσε: «Εκτιμούμε και εγώ και ο κ. Τσακαλώτος, με βάση και τη συσσωρευμένη εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, ότι είναι πολύ πιθανό στο τέλος του χρόνου να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες για ακόμα περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης των αδυνάμων».

Αναγνώρισε ότι η περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν μια πολύ σκληρή απόφαση, την οποία η κυβέρνηση βρήκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν είχε κλείσει την 5η αξιολόγηση, αλλά τόνισε πως στα τέσσερα τελευταία χρόνια οι συνταξιούχοι στηρίχθηκαν πολλαπλώς από την κυβέρνηση του και ανέφερε ενδεικτικά τη διανομή κοινωνικού μερίσματος το 2016, το 2017 και το 2018, καθώς και τις αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους.

«Σκληρή η περικοπή του ΕΚΑΣ, αλλά στηρίξαμε τους συνταξιούχους»

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι επιχειρούν μια «λαθροχειρία», λέγοντας ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ το εισόδημα των συνταξιούχων «συρρικνώθηκε». «Αυτό είναι απολύτως ψευδές, διότι οι παροχές σε συντάξεις επί των ημερών μας από το 2015 και μετά έχουν μια αύξηση γύρω στα 245 ευρώ ετησίως για τον κάθε συνταξιούχο με μέση σύνταξη», υπογράμμισε.

Επανέλαβε ότι «τώρα αρχίζει η ευθύνη των πολιτών», μπροστά στην κάλπη της Κυριακής και είπε πως η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ψήφος έγκρισης στα μέτρα ελάφρυνσης και η ψήφος στη Ν.Δ και τον κ. Μητσοτάκη είναι εντολή κατάργησης αυτών των θετικών μέτρων.

Απεύθυνση στο φιλελεύθερο κοινό

Στο ερώτημα τι είναι προοδευτικό και τι συντηρητικό σημείωσε ότι απευθύνεται στο φιλελεύθερο κοινό που, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, πιάνει ένα μεγάλο φάσμα και παρέπεμψε προς επίρρωσιν σε «τολμηρές» πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του αναφορικά με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα αλλά και την Συμφωνία των Πρεσπών. Στον αντίποδα, παρέπεμψε στις μνημονιακές πολιτικές που όπως είπε δεν ήταν προοδευτικές και ακόμη και το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος ενώ η ΝΔ μιλά για success story, αλλά και σε προγραμματικές θέσεις της ΝΔ για τα εργασιακά και το κοινωνικό κράτος που όπως είπε εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας μικρής ελίτ.

«Οι δημοσκόποι που έχουν καεί με το χυλό, καλό είναι να φυσάνε και το γιαούρτι»

Για το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μπροστά τη ΝΔ ο πρωθυπουργός απάντησε: «Επειδή με τις δημοσκοπήσεις οι δημοσκόποι έχουν καεί με το χυλό καλό είναι να φυσάνε και το γιαούρτι», και παρέπεμψε στις 4 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις όπου οι δημοσκοπήσεις είχαν πέσει έξω, δηλαδή στις ευρωεκλογές του 2014, και τις τρεις αναμετρήσεις του 2015 (βουλευτικές Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, δημοψήφισμα Ιουλίου) «Κυριακή κοντή γιορτή, ο ελληνικός λαός θα δώσει την ετυμηγορία του, κάποιοι να μην προδικάζουν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αν η κάλπη δείξει ΝΔ, δε θα έχουν νομιμοποίηση τα μέτρα»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε τι θα συμβεί, αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει, κατ΄ αναλογία των όσων συνέβησαν το 2014, όταν η ΝΔ έχασε στις ευρωεκλογές με 4 μονάδες κι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για λαϊκή απονομιμοποίηση ο δε πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Κάρολο Παπούλια προκειμένου να ζητήσει εκλογές. Απάντησε ότι προφανώς οι ευρωεκλογές και το αποτέλεσμά τους θα παίξουν κρίσιμο ρόλο για την επόμενη μέρα.

Ειδικότερα σημείωσε πως ο ίδιος θεωρεί – και το έχει δηλώσει – ότι είναι μια κρίσιμη κάλπη. Και συνέχισε αναφερόμενος στις διαστάσεις κεντρικής πολιτικής μάχης που έχει λάβει η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών: «Απ’ τη στιγμή που ο πολιτικός αντίπαλος έχει επιλέξει να αναδείξει αυτή την αναμέτρηση όχι σαν μια εκλογική αναμέτρηση για την Ευρώπη, αλλά σαν μια εκλογική αναμέτρηση για το μέλλον της χώρας δε μπορώ να μη σηκώσω το γάντι. Ιδίως όταν η επόμενη εθνική κάλπη είναι τον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, δηλαδή 3 μήνες αργότερα, είμαστε πάρα πολύ κοντά».

«Πολιτικός ο χαρακτήρας των ευρωεκλογών και κρίσιμη η ψήφος του λαού»

Συνεπώς, συνέχισε, «η απάντηση είναι ότι προφανώς οι ευρωπαϊκές εκλογές και το αποτέλεσμά τους θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο για την επόμενη μέρα – εγώ ο ίδιος βγήκα και δήλωσα ότι αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμά μου, στο σχέδιό μου για στήριξη των αδύναμων, ελάφρυνση από φόρους της μεσαίας τάξης – κι εγώ είπα και το λέω ξανά ότι αν την επόμενη μέρα έχουμε ένα συσχετισμό που δίνει επιβράβευση στο κόμμα της ΝΔ που θέλει αυτά τα μέτρα να μην έχουν μόνιμο χαρακτήρα, που τα θεωρεί λαϊκισμό, παροχές της τελευταίας στιγμής, που θεωρεί ότι ένα άλλο σχέδιο εξυπηρέτησης των λίγων είναι αυτό το οποίο πρέπει να χει χώρα, βεβαίως το σχέδιο αυτό και τα μέτρα αυτά δε θα ‘χουν λαϊκή νομιμοποίηση». Άρα, κατέληξε, «ο λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η ψήφος του έχει βαρύτητα και κρισιμότητα η ψήφος του στις ευρωεκλογές».

«Το αποτέλεσμα επηρεάζει την επόμενη μέρα αλλά οι εκλογές ούτως ή άλλως είναι κοντά»

Στο ερώτημα αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να οδηγήσει σε άμεσες πολιτικές εξελίξεις ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «είναι τόσο μικρό το χρονικό διάστημα που η δεν έχει σημασία» Και εξήγησε ότι το 2014 η περίπτωση ήταν διαφορετική: «το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ακόμη μπροστά της δύο χρόνια και αυτό που ζήτησα ήταν να μη λάβει κρίσιμες αποφάσεις (σ.σ. όπως πχ την τοποθέτηση του Διοικητή της ΤτΕ) χωρίς να λαμβάνει υπόψη την πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, άρα είχε ένα νόημα να μιλήσει κανείς για επίσπευση».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:09