search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:25
MENU CLOSE

Ψάχνει για καθαρή νίκη – «Καμία ψήφος χαμένη» το μήνυμα Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2074
23-5-2019
24.05.2019 09:23
nd_1.jpg

 

Τα τελευταία μέτρα μένει να διανυθούν μέχρι τις κάλπες της Κυριακής, μέχρι δηλαδή τα κομματικά επιτελεία να κάνουν… ταμείο και να δουν τα αποτελέσματα της προεκλογικής κούρσας, η οποία είναι γεγονός ότι χρησιμοποίησε περισσότερο εθνικούς τόνους (και ατζέντα) παρά ευρωπαϊκούς. Άλλωστε, η Πειραιώς δεν κρύβει ότι επιθυμεί ένα αποτέλεσμα που θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό να προκηρύξει άμεσα εθνικές εκλογές. 
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον αέρα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών. Ωστόσο, ερώτημα παραμένει το άνοιγμα της εκλογικής ψαλίδας και κατά πόσο θα αφήνει περιθώρια για ερμηνείες τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και σε εκείνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Καθαρή νίκη»

Το σενάριο της ευρείας νίκης ίσως μετατραπεί στην πράξη σε καταλύτη πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, ενώ το σενάριο της μικρής νίκης ίσως αφήνει ένα περιθώριο στην κυβέρνηση να δηλώσει ότι έλαβε το μήνυμα της δυσαρέσκειας. 
Χωρίς να θεωρείται δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις θα πέσουν μέσα, σιγά σιγά η συζήτηση μετατοπίζεται στο βράδυ της Κυριακής και στο πρωί της Δευτέρας. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. και το πώς θα «διαβαστεί» το μήνυμα της κάλπης, μια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις περιοδείες του πήρε στις πλάτες του τον προεκλογικό αγώνα και ζήτησε να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος. 

Με στόχο την καθαρή νίκη αλλά και με ανησυχία για ένα αποτέλεσμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει εσωστρέφεια, και υπόκωφα μουρμούρες και γκρίνια, στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Μητσοτάκης δίνει το σύνθημα συσπείρωσης και εγρήγορσης μπροστά στην κάλπη των ευρωεκλογών, στην οποία ο ίδιος έχει δώσει από την πρώτη στιγμή δημοψηφισματικό χαρακτήρα για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογικές εμφανίσεις του υπογραμμίζει με έμφαση ότι καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη και ότι μέσω των ευρωεκλογών οι πολίτες πρέπει να στείλουν μήνυμα καταδίκης της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

«Όχι στις ίσες αποστάσεις»

«Η Ν.Δ. είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή στην Ελλάδα. Η Ν.Δ. έχει συγκεκριμένο σχέδιο ανάταξης της χώρας κι εγώ είμαι εδώ για να ενώσω τους Έλληνες κι όχι να τους διχάσω» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Μητσοτάκης μέσω της ερτζιανής συνέντευξης που παραχώρησε στον News 247. 
Περιγράφοντας τα διλήμματα της εκλογικής αναμέτρησης ο Μητσοτάκης τόνισε πως «είναι αν θα πάμε μπροστά ή πίσω, αν θα επικρατήσει ο λαϊκισμός ή η αλήθεια, αν θα είμαστε με την Ευρώπη ή τον Μαδούρο». Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους ψηφοφόρους που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, υποστήριξε πως «οι ιδεολογικές διαφορές του παρελθόντος έχουν ξεθωριάσει και δεν καταλαβαίνω τη λογική των ίσων αποστάσεων».

Υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησαν και πως με τη Φώφη Γεννηματά βρέθηκαν μαζί στην ίδια κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτίμησε μάλιστα πως «δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμία δυσκολία σε έναν ψηφοφόρο του Κινήματος Αλλαγής ή του Ποταμιού να ψηφίσει σήμερα τη Ν.Δ. Θέλουμε δυνάμεις που παραδοσιακά δεν συντάσσονται με τη Ν.Δ., να συνταχθούν με την προσπάθειά μας» ανέφερε ο «γαλάζιος» πρόεδρος. 

«Γαλάζια» πανστρατιά

Η Ν.Δ. ολοκληρώνει τον προεκλογικό της αγώνα με δυο μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις. Αυτή στο Περιστέρι, το βράδυ της Τετάρτης, με την παρουσία δυο πρώην «γαλάζιων» πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την πανστρατιά και στέλνει μήνυμα ενότητας ελάχιστα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Η τελευταία «γαλάζια» συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. 

Μπορεί ο Μητσοτάκης να προσπάθησε να αποφύγει μια ευθεία σύγκρουση με τον Τσίπρα και να έστρεψε την κριτική του στην πολιτική της κυβέρνησης προσπαθώντας να προβάλει το θετικό μήνυμα των προτάσεων της Ν.Δ., ωστόσο δεν απέφυγε τις αιχμές για τις κινήσεις της κυβέρνησης (π.χ. 13η σύνταξη) προκειμένου να καταδείξει τον προεκλογικό χαρακτήρα των κινήσεων αυτών. 
Στόχος της Ν.Δ. παραμένει η καθαρή νίκη, αν και πλέον τόσο ο ίδιος ο Μητσοτάκης όσο και άλλα στελέχη αποφεύγουν να αναφερθούν σε αριθμούς, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τάσεις «διόρθωσης» και μείωσης της διαφοράς μεταξύ των δυο κομμάτων. Εξ αυτού άλλωστε τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στη δημοσιογραφική πιάτσα και διάφορα σενάρια για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών. 

Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, η Ν.Δ. ακόμα και με νίκη «έστω και με μία ψήφο διαφορά» πιστοποιεί την πολιτική της κυριαρχία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά γίνεται ο ρυθμιστής των εξελίξεων. Από την άλλη, όμως, μια νίκη της Ν.Δ. με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ θέτει ζήτημα στρατηγικής αλλά και ουσίας, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η ισχυρή δημοσκοπική του παρουσία τα τελευταία χρόνια δεν μεταφράστηκε σε αντίστοιχη επιτυχία στις κάλπες. 

Περιμένουν στη γωνία

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 αρχικά δήλωσε πως «όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά, θα πυροδοτήσει μεγάλες πολιτικές αλλαγές. Αν οι πολίτες μιλήσουν και δώσουν μεγάλη διαφορά, τότε η κυβέρνηση δεν στέκει». 
Ωστόσο απαντώντας στο ερώτημα για το ενδεχόμενο να είναι μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ και τις εξελίξεις που θα μπορούσε να πυροδοτήσει στη Ν.Δ. αυτή η περίπτωση, σχολίασε πως «θα συζητήσουμε και θα αναλύσουμε τα αποτελέσματα σε περίπτωση μικρής διαφοράς και θα πράξουμε αναλόγως». 

Εν τω μεταξύ ειδικοί… χρησμολόγοι προσπαθούν από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στον τηλεοπτικό Alpha. Ο Αβραμόπουλος ερωτηθείς τι μέλλει γενέσθαι για τον ίδιο μετά το τέλος της θητείας του στην Κομισιόν απάντησε χαρακτηριστικά πως «από την ώρα που οι πολίτες κρίνουν ότι τους είμαι χρήσιμος για όποιο ρόλο και αποστολή μου αναθέσουν είμαι έτοιμος ν’ ανταποκριθώ, πάντοτε στις τάξεις της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης». 
Και πρόσθεσε: «Στηρίζω τον Μητσοτάκη αυτή την ώρα, διότι κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να ανοίξει έναν δρόμο και μια προοπτική. Από την άλλη όμως κυριαρχεί πάντοτε το πατριωτικό μου καθήκον. Θα επιστρέψω. Τι θα κάνω όταν επιστρέψω; Τίθεμαι στη διάθεση των γεγονότων». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:24