search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:43
MENU CLOSE

Ευρωεκλογές και σενάρια πρόωρων εκλογών στη Γερμανία

26.05.2019 13:04
Ευρωεκλογές και σενάρια πρόωρων εκλογών στη Γερμανία - Media

Αν και οι ηγεσίες των CDU, CSU και του SPD το απορρίπτουν, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Σημαντικό κριτήριο θα είναι τα εκλογικά αποτελέσματα των Σοσιαλδημοκρατών την Κυριακή.

 

Πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών θα έχουν συνέπειες και για τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, αν οι απώλειες των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU, CSU και του σοσιαλδημοκρατικού SPD είναι μεγάλες. Μεταξύ των σεναρίων που συζητιούνται είναι η αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο αστάθμητος παράγοντας SPD

Αν το SPD χάσει παταγωδώς τις εκλογές για την τοπική Βουλή του κρατιδίου της Βρέμης που διεξάγονται παράλληλα με τις σημερινές Ευρωεκλογές και πέσει κάτω από το 18% στην ευρωκάλπη, τότε το σενάριο αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο. Βέβαια ούτε η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών και ούτε των Χριστιανοδημοκρατών θέλουν πρόωρες εκλογές, επειδή φοβούνται απώλειες σε σχέση με τις εκλογές του 2017.

Στα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU επικρατεί όμως η ανησυχία ότι μετά από μια μεγάλη ήττα των Σοσιαλδημοκρατών η πίεση της κομματικής βάσης προς την ηγεσία του SPD θα είναι τόσο μεγάλη που θα ανάγκαζε τους σοσιαλδημοκράτες υπουργούς να παραιτηθούν από την κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση η προσφυγή στις κάλπες φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη.

«Ευπρόσδεκτες» για τους Πράσινους οι πρόωρες εκλογές

Για το σχηματισμό μια νέας κυβέρνησης από την παρούσα βουλή οι Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να συνεργαστούν με τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους. Μια πρώτη προσπάθεια πριν ενάμιση χρόνο είχε αποτύχει επειδή το FDP διαφωνούσε σε μια σειρά από θέματα. Πέραν αυτού όμως οι Φιλελεύθεροι έχουν διαμηνύσει ότι δεν συμμετέχουν σε κυβέρνηση με καγκελάριο την Άγκελα Μέρκελ. Αυτή βέβαια επανειλημμένα κατέστησε σαφές πως έχει εκλεγεί καγκελάριος για ολόκληρη την κοινοβουλευτική θητεία.

Οι δε Πράσινοι πάλι, δεν βιάζονται καθόλου να εισέλθουν τώρα στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχουν σχεδόν διπλασιάσει τα ποσοστά τους στο 18% με 20%. Οπότε έχουν κάθε συμφέρον να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές και στη συνέχεια να διαπραγματευτούν από ισχυρότερη θέση την κυβερνητική τους συμμετοχή.

Πηγή: Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30