search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:52
MENU CLOSE

Ιράκ: Τρεις Γάλλοι καταδικάστηκαν σε θάνατο – Για συμμετοχή στο ISIS

26.05.2019 13:05
Ιράκ: Τρεις Γάλλοι καταδικάστηκαν σε θάνατο - Για συμμετοχή στο ISIS - Media

 

Δικαστήριο του Ιράκ καταδίκασε σήμερα τρεις Γάλλους σε θάνατο κρίνοντάς τους ένοχους για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι του δικαστηρίου. Η απόφαση μπορεί να εφεσιβληθεί.

“Καταδικάστηκαν σε θάνατο δια εκτελέσεως αφού αποδείχτηκε ότι ήταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος”, είπε ο ένας αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης.

Οι τρεις συνελήφθησαν στη Συρία από τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και μάχονται κατά των τζιχαντιστών. Είναι οι πρώτοι Γάλλοι που ανήκουν στο ΙΚ και καταδικάζονται σε θάνατο στο Ιράκ, όπου είχαν μεταφερθεί για να δικαστούν.

Οι τρεις καταδικασθέντες είναι οι Κέβιν Γκονό, Λεονάρ Λόπες και Σαλίμ Μασού και έχουν 30 ημέρες διορία για να εφεσιβάλλουν την απόφαση.

Το Ιράκ έχει δεχτεί χιλιάδες τζιχαντιστές που επαναπατρίστηκαν τους τελευταίους μήνες από την γειτονική Συρία, όπου συνελήφθησαν από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη διάρκεια της μάχης για την καταστροφή του “χαλιφάτου” του ΙΚ.

Τα ιρακινά δικαστήρια έχουν δικάσει εκατοντάδες ξένους– κάποιοι εκ των οποίων καταδικάστηκαν σε ισόβια και άλλοι σε θάνατο–παρότι κανένα ξένο μέλος του ΙΚ δεν έχει ακόμη εκτελεστεί.

Αυτοί που καταδικάστηκαν σήμερα συγκαταλέγονται στους 12 γάλλους πολίτες που συνελήφθησαν στη Συρία και τον Φεβρουάριο μεταφέρθηκαν στο Ιράκ όπου κρατούνται .

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και η Human Rights Watch, άσκησαν κριτική εις βάρος των αντιτρομοκρατικών δικών του Ιράκ, οι οποίες–όπως υποστηρίζουν–συχνά βασίζονται σε έμμεσες αποδείξεις ή σε μαρτυρίες που αποσπάστηκαν με βασανιστήρια.

Η χώρα παραμένει στην πρώτη πεντάδα των χωρών που πραγματοποιούν εκτελέσεις σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας του Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:51