search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:16
MENU CLOSE

Ο Ντιμιτρόφ πιέζει την ΕΕ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία

26.05.2019 16:12
Ο Ντιμιτρόφ πιέζει την ΕΕ για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία - Media

 

Τον κίνδυνο να χάσει η ΕΕ την επιρροή της στα δυτικά Βαλκάνια δίνοντας χώρο σε Ρωσία και Κίνα αν δεν εγκρίνει τον Ιούνιο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Μιλώντας στους Financial Times ο επικεφαλής της διπλωματίας της Β. Μακεδονίας υποστήριξε ότι «θα είναι δύσκολο να συζητούν κοιτώντας στα μάτια» οι χώρες των Βαλκανίων και η ΕΕ αν κράτη μέλη της δεν ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη στην Ένωση καθώς παραμένουν αμφιβολίες αν η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία στηρίξουν την αίτηση της Βόρειας Μακεδονίας στη συνάντηση του ερχόμενου μήνα των ευρωπαίων ΥΠ Εξ.

«Από τη στιγμή που υπάρχει ένας καλός φάκελος [για ενταξιακές διαπραγματεύσεις» αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί και να επιβραβευτεί. Ειδάλλως θα αδυνατίσει η επιρροή της ΕΕ», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι τα δυτικά Βαλκάνια έχουν γίνει «θέατρο γεωπολιτικού ανταγωνισμού», όπου εμπλέκονται μεταξύ άλλων η Ρωσία και η Κίνα.

«Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά στα Βαλκάνια, τότε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα κάνει τη διαφορά κάπου αλλού», πρόσθεσε.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είπε ότι κατανοεί τις ανησυχίες σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει «φανερή στροφή» προς το καλύτερο με μεταρρυθμίσεις σε τομείς, όπως εκείνον της καταπολέμησης της διαφθοράς, ενώ επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί η συμβολή της χώρας στη διευθέτηση της κόντρας για το ονοματολογικό κι ότι μια απόρριψη από την ΕΕ θα ζημιώσει την αξιοπιστία της κυβέρνησης στα Σκόπια και θα δώσει ώθηση στους εθνικιστές, «αποθαρρύνοντας όλους εκείνους που προσπαθούν να επιλύσουν άλλες σημαντικές διμερείς διαφορές» στα Βαλκάνια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 00:08