search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:53
MENU CLOSE

ΝΔ: Κέρδισε «βατήρα» αυτοδυναμίας

27.05.2019 05:23
ΝΔ: Κέρδισε «βατήρα» αυτοδυναμίας - Media

 

Καθαρή νίκη είχε ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την παραμονή της εκλογικής αναμέτρησης. Το τελικό αποτελέσμα και η μεγάλη διαφορά αποτυπώνει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι ο στρατηγικός στόχος της ΝΔ επιτεύχθηκε. Ποσοστό διαφοράς, σχεδόν διψήφιο από τον ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί, ταυτόχρονα, βατήρα αυτοδυναμίας στις επερχόμενες εθνικές κάλπες. 

Η στρατηγική της ΝΔ δικαιώνεται απολύτως καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ανατρέπει τον προγραμματισμό του για εκλογές τον Οκτώβριο και οδηγείται σε πρόωρες κάλπες. Το «γαλάζιο» στρατόπεδο πηγαίνει στην εκλογική αναμέτρηση με… κάβα το πολύ σημαντικό προβάδισμα των 9 μονάδων – με μια διαφορά δηλαδή που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει καλυφθεί. 

«Ο κ. Τσίπρας, υπό το βάρος μιας συντριπτικής ήττας, αναγκάστηκε να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Οι Έλληνες με την ψήφο τους έδωσαν τη λύση. Και θα ανοίξουν τον δρόμο για μια φωτεινή Ελλάδα», τόνισε η ΝΔ λίγα λεπτά μετά την δήλωση του πρωθυπουργού με την οποία άνοιξε τον δρόμο για την καλοκαιρινή εκλογική αναμέτρηση. 

Η ΝΔ πέφτει στην μάχη των εθνικών εκλογών με αφετηρία το διόλου ευκαταφρόνητο 33% που της δίνει ισχυρή προοπτική αυτοδυναμίας με τους παρόντες πολιτικούς συσχετισμούς. Ακόμη και στην περίπτωση όμως που η ΝΔ δεν κατορθώσει να κατακτήσει την αυτοδυναμία πλέον έχει και έναν δεύτερο πιθανό εταίρο, εκτός του Κινήματος Αλλαγής, το κόμμα της «Ελληνικής Λύσης» του Κυριάκου Βελόπουλου που πέρασε άνετα το κατώφλι του 3% και δημιουργεί προοπτική για παρουσία του και στην ελληνική Βουλή. 

Επιπλέον, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και το γεγονός ότι με το ποσοστό που κατακτά η ΝΔ ακόμη και αν είχε κάποιος την πρόθεση να αμφισβητήσει τον «γαλάζιο» πρόεδρο, με το 33%, πλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθίσταται απόλυτος κυρίαρχος στο εσωτερικό σκηνικό της ΝΔ. 

«Μετά από 4 χρόνια η Ελλάδα ξαναπήγε στις κάλπες και έστειλε ένα καθαρό μήνυμα. Η ΝΔ αποτελεί, πλέον, την πρώτη και πολύ ενισχυμένη πολιτική δύναμη της χώρας. Οι πολίτες απαιτούν πολιτική αλλαγή. Και αυτή η αλλαγή, για την οποία μίλησα καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ήδη ξεκίνησε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωση του, υπογραμμίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβερνητική πλειοψηφία». 

«Ιστορική νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές» 

Σε μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων από την Πειραιώς κάνουν λόγο για ιστορική νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη νίκη που έχει καταγραφεί ποτέ σε ευρωεκλογές από το 1981 ως σήμερα. Επισημαίνουν μάλιστα ότι είναι υπερδιπλάσια όλων των ευρωεκλογών που δεν συνέπεσαν αλλά προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών. Και τονίζουν πως «είναι δε αξιοσημείωτο ότι η διαφορά υπερβαίνει ακόμη και το ρεκόρ του 2004 που οι ευρωεκλογές είχαν επακολουθήσει τη νίκη θρίαμβο της ΝΔ στις εθνικές εκλογές». 

«Γαλάζιες» πηγές, παράλληλα, ανέφεραν πως την καθολική επικράτηση της ΝΔ σε όλη την επικράτεια δεν σηματοδοτεί μόνο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και τα αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές. Η Πειραιώς τόνιζε πως με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα στις 12 απο τις 13 Περιφέρειες προηγούνται υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από τη ΝΔ και μάλιστα στις 5 από αυτές (Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο, Θεσσαλία και Ηπειρο) οι Περιφερειάρχες της ΝΔ εξελέγησαν ήδη από χθες δηλαδή από τον πρώτο γύρο με ποσοστά άνω του 50%. Επιπλέον σημείωναν πως στην Περιφέρεια της Αττικής ο Γιώργος Πατούλης έλαβε 37,4% έναντι 19,9% της Ρένας Δούρου «γεγονός που προδικάζει την ήττα της, αλλά και μια ιστορική ανατροπή», σύμφωνα με την αποτίμηση της ΝΔ για το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Οι «γαλάζιοι» επιτελείς σημείωναν επίσης το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε στην δήλωση του το βράδυ της Κυριακής τις θριαμβολογίες, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ απευθύνθηκε σε όλους τους Ελληνες. 

«Ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να καταγγείλει τα fake news της κυβέρνησης, την συστηματική διαστρέβλωση των θέσεών του από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους μέχρι χθες ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα που αμφισβητούσε τις δημοσκοπήσεις απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στον διχαστικό και τοξικό λόγο του πρωθυπουργού. Δεν είπε λέξη καν για τον ισχυρισμό του ότι τάχα εκείνος εκπροσωπεί τους πολλούς, ενώ χθες οι πολλοί μίλησαν. Και δεν τον καυτηρίασε καν για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε ακόμη και να τον συγχαρεί στη δήλωσή του», ανέφερε το «γαλάζιο» επιτελείο. 

Σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «όλα αυτά έγιναν απολύτως συνειδητά από τον πρόεδρο της ΝΔ καθώς όπως είπε και στη δήλωσή του, στόχος του είναι να αφήσει το παρελθόν πίσω του και να ενώσει όλους τους Έλληνες οδηγώντας την χώρα σε μια νέα, πιο αισιόδοξη εποχή», υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα είναι το μήνυμα της ΝΔ στις εβδομάδες που έρχονται μέχρι τις εθνικές εκλογές. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:52