search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:50
MENU CLOSE

Θα τρίζουν τα κόκαλα της Θάτσερ – Ταπείνωση των συντηρητικών από το κόμμα του ευρωφοβικού Φάρατζ

27.05.2019 09:00
Θα τρίζουν τα κόκαλα της Θάτσερ – Ταπείνωση των συντηρητικών από το κόμμα του ευρωφοβικού Φάρατζ - Media

 

Το Κόμμα του Brexit του λαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ, υποστηρικτή μιας ξεκάθαρης ρήξης με την ΕΕ, έρχεται πρώτο στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με 31,5% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ενισχύοντας το σενάριο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν σκληρά το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, το οποίο κατέληξε στην πέμπτη θέση με 7,5% των ψήφων και πληρώνει την ανικανότητά του να θέσει σε εφαρμογή το Brexit, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που αφορούν πάνω από 10% των ψήφων. Η Μέι αναγκάσθηκε να οργανώσει τις ευρωεκλογές πριν ανακοινώσει την Παρασκευή την παραίτησή της.

Παρηγορία για τους φιλοευρωπαίους είναι το γεγονός ότι η ψηφοφορία έδωσε νέα πνοή στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο λαμβάνει 20,1% των ψήφων. Όμως δεν έχει τα μέσα για να επηρεάσει τις αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο καθώς έχει μόνο μια μικρή φούχτα βουλευτών.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ δεν περίμενε τα αποτελέσματα για να προβλέψει «μια μεγάλη νίκη» για το κόμμα του μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σαουθάμπτον, στη νότια Αγγλία.

Το άλλο μεγάλο παραδοσιακό κόμμα, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, εξέρχεται επίσης τραυματισμένο από την ψηφοφορία, με 16,6% των ψήφων, πληρώνοντας από την πλευρά του την αμφίσημη στάση του για το Brexit.

Όσο για τους Πράσινους, κατάφεραν να κερδίσουν τους Συντηρητικούς με μια αξιοπρεπή επίδοση 11,6%.

Θυμός

Καθώς δημιουργήθηκε πριν από μόλις τέσσερις μήνες σε αντίδραση στις παλινωδίες του κοινοβουλίου σχετικά με την εφαρμογή του Brexit, το Κόμμα του Brexit δεν είχε άλλο πρόγραμμα σ’ αυτές τις εκλογές από την έξοδο από την ΕΕ. Κεφαλαιοποίησε τον θυμό των ψηφοφόρων για το ατελείωτο σήριαλ του Brexit.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, 55 ετών, πρώην χρηματιστής στο Σίτι, είχε κερδίσει ήδη το 2014 τις ευρωεκλογές, επικεφαλής τότε του ευρωφοβικού κόμματος UKIP που τασσόταν κατά της μετανάστευσης. Τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ πάση θυσία, ακόμη και χωρίς συμφωνία που θα απορροφούσε το σοκ.

«Για να τιμήσουμε τη δημοκρατική ψήφο του λαού και τις υποσχέσεις που δόθηκαν, το μόνο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να βγούμε (από την ΕΕ) με τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» (ΠΟΕ), δήλωσε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Δηλαδή αποχωρώντας από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά για εμπορικές σχέσεις που θα διέπονται από τον ΠΟΕ.

Το σενάριο αυτό φοβούνται οι επιχειρηματικοί κύκλοι ενώ οι Ευρωπαίοι δεν είναι πιο θετικοί σ’ αυτό. Το βρετανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει κατά.

Όμως η νέα νίκη του Νάιτζελ Φάρατζ δεν μπορεί παρά να καθησυχάσει την ευρωφοβική πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος, που υποστηρίζει μια ξεκάθαρη διακοπή των σχέσεων με την ΕΕ.

Οι Τόρις είναι πλέον βυθισμένοι σε μια άγρια μάχη για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι, με ήδη οκτώ υποψήφιους διαδόχους στις τάξεις τους. Το φαβορί, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, 54 ετών, ο οποίος είχε διαδραματίσει ρόλο κλειδί στη διάρκεια της εκστρατείας του δημοψηφίσματος για το Brexit, βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τον Νάιτζελ Φάρατζ και δηλώνει έτοιμος να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Οι έδρες

Το κόμμα του Brexit κέρδισε σε κάθε περιοχή, εκτός από το Λονδίνο, όπου οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πέτυχαν το καλύτερο αποτέλεσμα ευρωεκλογών στην ιστορία τους, ενώ και το κόμμα των Πρασίνων κατέγραψε σημαντικά ποσοστά, επίσης στην πιο επιτυχημένη του εκλογική αναμέτρηση.

Με τα αποτελέσματα να έχουν ανακοινωθεί σε 10 από τις 12 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας – εκτός από την Σκοτία και την βόρεια Ιρλανδία όπου συνεχίζεται η διαδικασία της καταμέτρησης – το κόμμα του Brexit λαμβάνει 28 έδρες και ποσοστό 31,6%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 15 έδρες (+14) και ποσοστό 20,3% (+13,4), οι Εργατικοί 10 έδρες (-8) με 14,1% (-11,3) και οι Πράσινοι 7 έδρες (+4) με 12,1% (+4,2). Ακολουθούν στην πέμπτη θέση οι Συντηρητικοί με τρεις έδρες (-15) με ποσοστό που πέφτε κατά 14,9%, το Plaid Cymru με 1 έδρα και ποσοστό 1% (+0,3), το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, καμία μέχρι στιγμής έδρα και ποσοστό 3,6% (+1,1), το κόμμα Αλλαγή στη Βρετανία και το UKIP καμία έδρα με ποσοστά 3,4% και 3,3% (−24,2), αντίστοιχα.

Οι εργατικοί

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι πρέπει να ζητηθεί εκ νέου από τον βρετανικό λαό να δώσει την ετυμηγορία του για το Brexit, είτε μέσω βουλευτικών εκλογών είτε μέσω ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

“Με τους Συντηρητικούς να αποσυντίθενται και να είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν και το κοινοβούλιο να βρίσκεται σε αδιέξοδο, αυτό το θέμα θα πρέπει να τεθεί εκ νέου στον λαό, είτε μέσω βουλευτικών εκλογών είτε μέσω δημοψηφίσματος”, σημείωσε ο Κόρμπιν.

“Τις επόμενες μέρες θα έχουμε συνομιλίες εντός του κόμματός μας και θα αναλογιστούμε αυτά τα αποτελέσματα και για τις δύο αντίθετες πλευρές όσον αφορά το Brexit”, υπογράμμισε.

Το Brexit

Ο Νάιτζελ Φάρατζ απαίτησε σήμερα να του δοθεί ρόλος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit έπειτα από την σαρωτική νίκη του νεοσυσταθέντος κόμματός του στις ευρωεκλογές και προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα φέρει τα πάνω κάτω στην βρετανική πολιτική σκηνή.

Την ώρα που οι Τόρις προετοιμάζονται να εκλέξουν τον νέο τους ηγέτη ο Φάρατζ προειδοποίησε τον επόμενο πρωθυπουργό ζητώντας να έχει λόγο στην μεγαλύτερη απόφαση που καλείται να λάβει η χώρα μετά τον ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Θα πρέπει να ενταχθούμε στην ομάδα τώρα, είναι πολύ σαφές”, δήλωσε στο Reuters ο αρχηγός του Κόμματος του Brexit Party, ο Φάρατζ.

Έπειτα από αλεπάλληλες καθυστερήσεις στο Brexit ο Φάρατζ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, την προθεσμία δηλαδή που έχει το βρετανικό κοινοβούλιο για να καταλήξει σε συμφωνία. Ο Φάρατζ θα προτιμούσε μια έξοδο χωρίς συμφωνία.

“Αν δεν αποχωρήσουμε εκείνη την ημέρα, τότε θα πρέπει να αναμένουμε το Κόμμα του Brexit να επαναλάβει αυτού του τύπου την έκπληξη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές”, είπε.

Παρότι κανένας πολιτικός αρχηγός στη Βρετανία δεν θα του επέτρεπε να συμμετάσχει σε συνομιλίες με την ΕΕ για το “διαζύγιο”, η αποδεδειγμένη ικανότητά του να “αλιεύει” υποστηρικτές του Brexit τόσο από το κόμμα των Τόρις όσο και από τους Εργατικούς θα ενισχύσει την άποψη μεταξύ των πρωτοκλασάτων συντηρητικών που επιδιώκουν να διαδεχτούν την Μέι ότι θα πρέπει να επιλέξουν έναν πιο αποφασιστικό τρόπο αποχώρησης από το μπλοκ.

Παρότι πέρασε δύο δεκαετίες ως εκλεγμένο μέλος του Ευρωκοινοβουλίου και έκανε επτά αποτυχημένες απόπειρες να κερδίσει μια έδρα στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Φάρατζ θεωρεί εαυτόν ένα αουτσάιντερ που μάχεται για την αλήθεια απέναντι σε μια χαοτική πολιτική ελίτ.

“Υπάρχει ένα μήνυμα εδώ, οι Εργατικοί και οι Συντηρητικοί πρέπει να πάρουν ένα μεγάλο μάθημα απόψε παρότι δεν νομίζω ότι θα το πάρουν”, δήλωσε χθες ο Φάρατζ ακολουθώντας τη συνηθισμένη τακτική του.

Ως ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) άσκησε τόσο μεγάλη πίεση στους Τόρις ώστε το 2013 ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Έπειτα, το 2014, ταπείνωσε τους Συντηρητικούς στις Ευρωεκλογές. Συνέχισε διαδραματίζοντας ηγετικό ρόλο στην επιτυχημένη εκστρατεία για το δημοψήφισμα το 2016, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε από την πρώτη γραμμή της πολιτικής.

Ωστόσο, αφού διέκοψε τους δεσμούς του με το UKIP επέστρεψε δριμύτερος με ένα νέο κόμμα και παρεμφερή αποστολή. Κατηγορώντας το κατεστημένο ότι πρόδωσε τους ψηφοφόρους, υπόσχεται ότι θα διασφαλίσει την υλοποίηση του Brexit.

“Ποτέ στο παρελθόν στην πολιτική ιστορία της χώρας ένα νέο κόμμα που ιδρύθηκε έξι εβδομάδες νωρίτερα δεν βγήκε πρώτο σε εκλογές που διεξάγονταν σε εθνικό επίπεδο”, σχολίασε ο Φάρατζ.

Όσο δραματική και αν είναι η άνοδος του Κόμματος του Brexit, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα στον Φάρατζ για να πραγματοποιήσει αυτό που θέλει, δηλαδή μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Οι ευρωβουλευτές δεν μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη διαδικασία λήψεως των αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο και τελικά θα είναι ο διάδοχος της Μέι εκείνος που θα αποφασίσει για την τύχη της χώρας.

Κανένας από τους υποψήφιους που επιδιώκουν να διαδεχτούν την Μέι δεν αναμένεται να τείνει κλάδο ελαίας στον Φάρατζ, έναν αιώνιο αντίπαλο που έχει την ικανότητα να διχάζει την δεξιά ψήφο στη χώρα.

Σε αντίθεση με το 2014, όταν οι Τόρις απείχαν μόλις 12 μήνες από τις εθνικές εκλογές, αυτή τη φορά η Βρετανία δεν αναμένεται να διοργανώσει εθνικές εκλογές μέχρι το 2022, εκτός αν καταρρεύσει η κυβέρνηση υπό το βάρος της διαδικασίας του Brexit.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 20:48