search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:15
MENU CLOSE

Οι μικρές ιταλικές πόλεις το «κλειδί» για τη σαρωτική νίκη του Σαλβίνι

27.05.2019 17:30
Οι μικρές ιταλικές πόλεις το «κλειδί» για τη σαρωτική νίκη του Σαλβίνι - Media

 

Η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι κατήγαγε σαρωτική νίκη στις ευρωεκλογές της Ιταλίας, όμως η ανάλυση των στοιχείων της κάλπης κατέδειξε ότι η κυριαρχία του στηρίζεται στις σχετικά μικρές κι όχι στις μεγάλες πόλεις.

Παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε το 34% των ψήφων, 11% μπροστά από τον αντίπαλό του, το φιλοευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), η Λέγκα δεν κέρδισε την πρωτιά σε καμία μεγάλη πόλη.

Περιορίστηκε στη δεύτερη θέση από το PD σε όλους τους μεγάλους δήμους στο βόρειο τμήμα της χώρας, μεταξύ άλλων στο Μιλάνο, το Τορίνο και στη Γένοβα, όπως και την πρωτεύουσα Ρώμη στην κεντρική Ιταλία.

Στις μεγάλες πόλεις του ιταλικού νότου, ιδίως τη Νάπολη και το Παλέρμο, η Λέγκα έχασε από τον κυβερνητικό εταίρο της, το Κίνημα 5 Αστέρων, που είναι παραδοσιακά ισχυρό στον νότο, ωστόσο είδε τα ποσοστά του, σε εθνικό επίπεδο, να κατακρημνίζονται σε μόλις 17%.

Οι μεγαλύτερες πόλεις όπου επικράτησε η Λέγκα είναι η Βενετία, η Βερόνα και η Πάντοβα, με καμία από τις πόλεις αυτές να μην έχουν πληθυσμό άνω των 300.000 κατοίκων.

Βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο Ματέο Σαλβίνι κατάφερε να επεκτείνει το εύρος της Λέγκας σε ολόκληρη την Ιταλία.

Μεταξύ των πόλεων στον φτωχότερο νότο, όπου η Λέγκα ήρθε πρώτη στις εκλογές της 26ης Μαΐου, ήταν το Ριάτσε, ένα μικρό αστικό κέντρο στην Καλαβρία, η δημοτική αρχή του οποίου κέρδισε διεθνή βραβεία καθώς άνοιξε τις πύλες του σε χιλιάδες πρόσφυγες. Εντούτοις, οι κάτοικοι του Ριάτσε φαίνεται πως εντυπωσιάστηκαν περισσότερο από τη σκληρή γραμμή του Σαλβίνι στο θέμα της μετανάστευσης, με αποτέλεσμα να επικρατήσει εκεί με σχεδόν 30% των ψήφων.

Η Λέγκα κέρδισε με μεγαλύτερο ποσοστό, 45%, στο νησί της Λαμπεντούζα, που είναι ένα από τα «καυτά σημεία» της μετανάστευσης.

«Η Λέγκα επικράτησε στις δύο πόλεις που η Αριστερά επέλεξε ως σύμβολο» είπε ο Σαλβίνι σήμερα, μετά τη νίκη του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:15