search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:51
MENU CLOSE

Στυτική δυσλειτουργία: Πέντε φυσικοί τρόποι για να την αποφύγετε

28.05.2019 06:35
Στυτική δυσλειτουργία: Πέντε φυσικοί τρόποι για να την αποφύγετε - Media

 

Με μερικά απλά μέτρα του τρόπου ζωής οι άνδρες μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι πολύ συνηθισμένη. Υπολογίζεται ότι τέσσερις στους δέκα 50άρηδες και επτά στους δέκα άνδρες ηλικίας άνω των 70 ετών δυσκολεύονται να αποκτήσουν ή/και να διατηρήσουν καλή στύση.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Μερικές φορές είναι απλώς ανεπιθύμητη ενέργεια κάποιου φαρμάκου. Άλλες αποτελεί απόρροια ψυχολογικών παραγόντων. Στο 70% των περιπτώσεων, όμως, μπορεί να είναι συνέπεια αγγειακής ή νευρολογικής νόσου, διαβήτη ή εγχειρήσεων για τον προστάτη.

Τα καλά νέα είναι πως η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι αναπόφευκτη. Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εξηγούν τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε.

Αρχίστε το συστηματικό περπάτημα

Σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ, 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα σχετίζονται με μείωση κατά 41% του κινδύνου ανάπτυξης στυτικής δυσλειτουργίας.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση με μέτρια ένταση μπορεί να βελτιώσει τις σεξουαλικές επιδόσεις των παχύσαρκων μεσηλίκων ανδρών με στυτική δυσλειτουργία.

Να τρώτε υγιεινά

Μεγάλη αμερικανική μελέτη που λέγεται Massachusetts Male Aging Study, έδειξε ότι η υγιεινή διατροφή μειώνει τις πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας. Φροντίστε λοιπόν:

  • Να τρώτε άφθονα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια.
  • Να τρώτε λίγα κόκκινα και επεξεργασμένα κρεατικά και επεξεργασμένα δημητριακά.

Φροντίστε την υγεία των αγγείων σας

Η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αυξημένη χοληστερόλη και τα αυξημένα τριγλυκερίδα βλάπτουν τα αγγεία όλου του σώματος. Έτσι, μπορεί να προκαλέσουν καρδιακό έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και στυτική δυσλειτουργία. Η κοιλιακή παχυσαρκία (μεγάλη περίμετρος μέσης) επίσης μπορεί να παίξει ρόλο στην στένωση των αγγείων.

Συμβουλευτείτε λοιπόν τον γιατρό σας, για να μάθετε εάν το αγγειακό σύστημά σας είναι σε καλή κατάσταση. Αν δεν είναι, θα χρειασθεί να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας και ίσως να πάρετε φάρμακα.

Χάστε τα περιττά σας κιλά

Η μικρή περίμετρος μέσης αποτελεί καλή άμυνα εναντίον της στυτικής δυσλειτουργίας.

Έχει υπολογιστεί ότι ένας άνδρας με περίμετρο μέσης 107 εκατοστά έχει 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει στυτική δυσλειτουργία απ’ όσες ένας άλλος με περίμετρο μέσης 81 εκατοστά.

Επιπλέον, η απώλεια βάρους μπορεί να καταπολεμήσει τη στυτική δυσλειτουργία. Επομένως η απόκτηση και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάστε, εάν ήδη έχετε στυτική δυσλειτουργία.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για αγγειακές βλάβες και για διαβήτη, που αποτελούν κύριες αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας.

Τέλος, το περιττό σωματικό λίπος και ιδίως το λίπος στην κοιλιά είναι μεταβολικά ενεργό. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζει διάφορες ορμόνες που παίζουν ρόλο στο όλο πρόβλημα.

Δυναμώστε τους πυελικούς μυς σας

Το καλογυμνασμένο πυελικό έδαφος βελτιώνει την στύση, διότι εμποδίζει την διαφυγή του αίματος που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή της.

Ωστόσο, ως φαίνεται οι ασκήσεις για τους πυελικούς μυς (λέγονται ασκήσεις Kegel) είναι αποδοτικότερες στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης του όλου θέματος. Βρετανική μελέτη έδειξε πως ο συνδυασμός τους με βιοανάδραση και βελτίωση του τρόπου ζωής, είναι ιδιαίτερα αποδοτικός.

Στη μελέτη αυτή, τέσσερις στους δέκα άνδρες με στυτική δυσλειτουργία ανέκτησαν φυσιολογική στύση μέσα σε 6 μήνες. Άλλο ένα 35,5% βελτιώθηκαν αισθητά. Οι βελτιώσεις αυτές είχαν αρχίσει να παρατηρούνται μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, η βελτίωση του τρόπου ζωής συνίστατο στην διακοπή του καπνίσματος, την απώλεια βάρους και την μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Όσον αφορά τις ασκήσεις Kegel, οι συμμετέχοντες άνδρες τις έκαναν δύο φορές την ημέρα.

Μία κλασική άσκηση Kegel είναι να ξαπλώσετε ανάσκελα στο έδαφος, με τα γόνατα λυγισμένα, τα πέλματα να πατούν γερά κάτω και τα χέρια στα πλάγια του σώματος. Σφίξτε τους μυς στο κάτω μέρος της λεκάνης σας, μετρώντας αργά έως το τρία. Χαλαρώστε τους μετρώντας πάλι έως το τρία. Επαναλάβετε πολλές φορές. Προσέξτε μόνο να σφίξετε τους σωστούς μυς: αυτούς της λεκάνης και όχι τους κοιλιακούς ή τους μυς των γλουτών σας.

Πηγή: iatropedia

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18