search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:09
MENU CLOSE

Πόνος στο συκώτι: Όλες οι πιθανές αιτίες

28.05.2019 15:29
Καρκίνος στο συκώτι: Επτά κρίσιμα συμπτώματα - Media
 
Το συκώτι (ήπαρ) είναι υπεύθυνο για πολλές λειτουργίες του σώματος. Αν δεν λειτουργεί εκείνο σωστά, τότε αλυσιδωτά μπορεί να προκληθούν περαιτέρω επιπλοκές υγείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παθήσεις στο ήπαρ είναι θανατηφόρες. Πολλές ασθένειες του ήπατος αλλά και ασθένειες σε άλλα όργανα στο σώμα μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο συκώτι.
 
Ο πόνος στο συκώτι συχνά συγχέεται με τον πόνο στα νεφρά, τον κοιλιακό πόνο, ή τον πόνο στην πλάτη, λόγω της θέσης του ήπατος στο σώμα. Ο ηπατικός πόνος γίνεται αισθητός κατά κανόνα στο επάνω δεξιά τεταρτημόριο, ακριβώς κάτω από τα πλευρά σας. Πολλές φορές συνοδεύεται από πόνο στην πλάτη ή τον ώμο.
 
Το να γνωρίζετε όλες τις πιθανές αιτίες που μπορεί να συμβαίνει αυτό θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσει καλύτερα τον πόνο στο συκώτι:
 
Πόνος στο συκώτι: Τοξικότητα από ακεταμινοφαίνη
Όταν το σώμα υπάρχει περίσσεια ακεταμινοφαίνης, μπορεί να προκληθεί βλάβη του ήπατος. Η ακεταμινοφαίνη είναι μια ουσία που περιέχεται σε ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων, όπως χάπια για τον πονοκέφαλο, την αλλεργία καθώς και χάπια για την ρινική συμφόρηση.
 
Εκτός από τον πόνο στο συκώτι, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σκούρα ούρα, φαγούρα στο δέρμα, λεύκανση στα μάτια, κίτρινο δέρμα, συμπτώματα γρίπης και κοιλιακή ευαισθησία στην άνω δεξιά πλευρά.
 
Πόνος στο συκώτι: Ηπατική νόσος λόγω αλκοόλ
Αυτό είναι γνωστό και ως κίρρωση του ήπατος και οφείλεται στην χρόνια και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σύγχυση, κοιλιακή ευαισθησία και πόνο, κόπωση, υπερβολική δίψα, ίκτερο, πυρετό, ναυτία, απώλεια της όρεξης και αύξηση του σωματικού βάρους.
 
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ανησυχία, σκούρα ή αιματηρά κόπρανα, ανάπτυξη μαστών στους άνδρες, ωχρότητα, δυσκολία συγκέντρωσης και ψευδαισθήσεις.
 
Πόνος στο συκώτι: Πρωτογενής καρκίνος του ήπατος
Αυτή η κατάσταση προκαλείται όταν τα κύτταρα του ήπατος αυξάνονται υπερβολικά. Δυστυχώς, αυτό το πρόβλημα του ήπατος είναι ανιχνεύσιμο μόνο αφότου φθάσει σε προηγμένα στάδια. Κάποιος μπορεί να αποφύγει την ανάπτυξη αυτού του καρκίνου προλαμβάνοντας την κίρρωση του ήπατος, καθώς και την ηπατίτιδα.
 
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη διεύρυνση του ήπατος (η οποία προκαλεί πόνο του ήπατος), απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, αδυναμία και κόπωση, ναυτία και έμετο, πόνο στο άνω δεξιά κοιλιακό μέρος, αποχρωματισμό στο δέρμα και πιο λευκά μάτια.
 
Πόνος στο συκώτι: Κύστη ήπατος
Αυτή είναι μια φούσκα με λεπτό τοίχωμα που είναι γεμάτη με υγρό. Αυτή η κατάσταση δεν δημιουργεί κινδύνους για την υγεία. Αν η κύστη μεγαλώσει χωρίς ανίχνευση, προκαλεί δυσφορία και πόνο στο δεξί άνω μέρος της κοιλιάς, λοίμωξη του χοληδόχου πόρου και διόγκωση του ήπατος.
 
Πόνος στο συκώτι: Λιπώδης νόσος του ήπατος
Το να έχετε κάποιο ποσοστό λίπους στο ήπαρ θεωρείται φυσιολογικό. Ωστόσο, αν αυτό υπερβαίνει το 10%, μπορεί να αναπτύξετε λιπώδη νόσο του ήπατος. Η νόσος αυτή είναι συνήθως κληρονομική. Επίσης, είναι συχνή σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι. Οι ασθενείς συνήθως έχουν διαβήτη, προ-διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν:
  • Φάρμακα
  • Κληρονομική ή αυτοάνοση νόσο του ήπατος
  • Υποσιτισμό
  • Ταχεία απώλεια βάρους
Ιογενής ηπατίτιδα
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, ηπατική ανεπάρκεια, απώλεια της όρεξης, ναυτία, απώλεια βάρους, αδυναμία, ίκτερο, καφέ-κόλα χρώμα στα ούρα και υγρό στην κοιλιακή κοιλότητα.
 
Πόνος στο συκώτι: Ίνωση ήπατος
Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο της ηπατικής νόσου από αλκοόλ. Χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό ινομυωμάτων και ινωδών ιστών, καθώς και πληγές στο συκώτι. Κατά συνέπεια, η κυκλοφορία του αίματος εμποδίζεται και αυτό οδηγεί σε προοδευτική ηπατική νόσο.
 
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάντληση, κοιλιακό άλγος, απώλεια όρεξης, φαγούρα στα χέρια και τα πόδια, απώλεια βάρους, αδυναμία, ίκτερος, οίδημα σε πόδια και σκουρόχρωμα ούρα.
 
Πόνος στο συκώτι: Ηπατίτιδα
Αυτό είναι απλά η φλεγμονή του ήπατος που προκαλεί βλάβη στα κύτταρά του. Αποτελείται από ηπατίτιδα Α έως Ε. Η χρόνια μόλυνση από ηπατίτιδα Β αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος κατά 100%. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σκούρα ούρα, πυρετό, διάρροια, ίκτερο, γενικευμένο άλγος (πόνος), διόγκωση του ήπατος, δυσφορία, συχνούς εμετούς καθώς και ήπιο πυρετό.
 
Πόνος στο συκώτι: Πρωτογενής σκληρυντική χολαγγειίτιδα
Αυτή είναι η φλεγμονή των αγωγών του ήπατος και της χολής. Είναι μια πάθηση που οδηγεί στον σχηματισμό των ουλών στους ιστούς και σε ινώδεις ιστούς. Τα συμπτώματα δεν είναι άμεσα και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να φανούν. Αυτά περιλαμβάνουν λοίμωξη του χοληδόχου πόρου, έντονη φαγούρα, κόπωση, συμπτώματα κίρρωσης, ίκτερο, δυσαπορρόφηση και στεατόρροια.
 
Πόνος στο συκώτι: Άλλες αιτίες
Προβλήματα σε κοντινά με το ήπαρ όργανα μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στο συκώτι, συμπεριλαμβανομένων των εντερικών διαταραχών, των χολόλιθων και της εντερικής απόφραξης.
 
Πάρτε για παράδειγμα τις πέτρες στην χολή (χολόλιθοι). Συνήθως συνοδεύονται με κίρρωση του ήπατος, η οποία θα προκαλέσει έντονο πόνο στο συκώτι. Ο πόνος μπορεί επίσης να “αντανακλάται” στην πλάτη και τον ώμο.
 
Πηγή: iatropedia.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:06