search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:58
MENU CLOSE

Το Tinos Food Paths 2019 μάζεψε τα πανιά του και ολοκλήρωσε ένα ακόμη υπέροχο ταξίδι

29.05.2019 10:33
Το Tinos Food Paths 2019 μάζεψε τα πανιά του και ολοκλήρωσε ένα ακόμη υπέροχο ταξίδι - Media

                                                           

Το Tinos Food Paths 2019 μάζεψε τα πανιά του και ολοκλήρωσε ένα ακόμη υπέροχο ταξίδι.

Το φετινό μας ταξίδι ξεκίνησε με μια κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, της δώσαμε κλώτσο να γυρίσει και το παραμύθι ξεκίνησε την Κυριακή 12 Μαΐου στην Παλαιά Ψαραγορά στην Χώρα της Τήνου με το πάρτυ έναρξης.

Η Παλαιά Ψαραγορά μεταμορφώθηκε σε ένα μεγάλο Aegean Cocktails Pop Up Bar στο πλαίσιο του 3ο Aegean Cocktail & Spirits Workshop από την Difford’s Guide που φιλοξενήθηκε στην Τήνο και όλοι οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν  εντυπωσιακά  cocktails με ελληνικά αποστάγματα από κορυφαίους bartenders της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο του Tinos Food Paths πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμο Τήνου και τα εγκαίνια του Δικτύου Πεζοπορικών Διαδρομών της Τήνου – Tinos Trails, ένα δίκτυο που ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα και ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει την ανεξερεύνητη Τήνο. 

2.000 μέτρα κόκκινης κλωστής άρχισαν να ξετυλίγονται στα τραπέζια που στρώθηκαν στην Παλαιά Ψαραγορά για να φιλοξενήσουν προσκεκλημένους, ενώ στην συνέχεια πήραν τον δρόμο τους προς την ενδοχώρα του νησιού για την Καλλονή και τον Καρκάδο.

Την Δευτέρα 13 Μαίου το οδοιπορικό ξεκίνησε με την κόκκινη κλωστή να σηματοδοτεί  μια διαδρομή ανάμεσα σε μύλους, αλώνια, χωράφια, εκκλησίες, σοκάκια και γεφύρια των δύο χωριών.

Περισσότεροι από 2.500 ήταν οι επισκέπτες που παρακολούθησαν τα «μαγειρέματα» και τις ομιλίες του Tinos Food Paths κάθε απόγευμα από 13 – 19 Μαΐου στην Παλαιά Ψαραγορά.

Απολαύσαμε τον Ηλία Μαμαλάκη και τα σμυρναίικα σουτζουκάκια του, τον Νίκο Κουκιάσα με το πρωτότυπο παγωτό με μαλαθούνι, τον Αρη Βεζενέ με παρασκευές από κατσίκι, την Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων με τις χυλοπίτες με λαχανικά, την Γεωργία Κουτσούκου και τα πιο χαρούμενα ρολάκια μελιτζάνας όπως ανέφερε η ίδια.

Ο Άγγελος Λάντος μαγείρεψε τοπινομπούρ με μουσλιν από τηνιακό τυρί και ο Άκης Λιοκάτης ταξίδεψε από την Γερμανία για να παρασκευάσει χειροποίητα ζυμαρικά που μας παρέπεμπαν στο παρελθόν.

Οι ταλαντούχοι σπουδαστές του ΙΕΚ Praxis με τους δασκάλους τους μας έφτιαξαν αλμυρά cheesecakes ενώ ο  Στέλιος Παρλιάρος μια ξεχωριστή γλυκιά αλχημεία, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος με τον πρόεδρο της Τάσο Πρωτοψάλτη, τον Λεωνίδα Χάλαρη, τον Ευάγγελο Χάλαρη, τον Στέλιο Μπιμπίρη, την Ρόζα Καλουμένου Ρόζα και τον Κυριάκο Μελά δημιούργησαν πολλές παρασκευές μεταξύ αυτών χταπόδι καραμελωμένο σε αμπελόφυλλο και ρεβυθόριζο με αγκινάρες και λούζα.

Η Αρτεμις Κοκκιναρά μαγείρεψε παρέα με τους λιλιπούτιους φίλους μας, ο Σάκης Βενέτης σύνδεσε τις άγριες αγκινάρες της Τήνου με το τυρί σαν μιχάλη της Σύρου και τέλος από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου γευτήκαμε σαγανάκι γαρίδας.

Επιπλέον εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση γευσιγνωσίας ελαιολάδου από το Σχολείο Τουρισμού της Καλαμάτας, καθώς και η παρουσίαση του Χάρη Τζαννή για την σημασία της τοπικής  κουζίνας στην ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού.  

Αντίστοιχα οι «οδοιπόροι» της διαδρομής Καλλονής  – Καρκάδου φθάσανε τους 3.000. 

Οι σταθμοί της διαδρομής είχαν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, κάθε σταθμός είχε ένα κέρασμα, μια νέα γνωριμία με τον τόπο μας και ένα δυνατό συναίσθημα. 

Η υποδοχή ήταν στους Μύλους  όπου μετά από χρόνια σιωπής άκουσαν ανθρώπινες φωνές και είδαν επισκέπτες να τους ανακαλύπτουν, να τους φωτογραφίζουν και να μαθαίνουν την ιστορία τους. Κουλουράκια χειροποίητα προσφοράς από νοικοκυρές και φούρνους μας γλύκαναν με την άφιξη μας.

Επόμενος σταθμός το χωράφι με τα σκιάχτρα ή αλλιώς με τις εικαστικές δημιουργίες των μαθητών όλων των σχολείων του νησιού. Οι εθελοντές αυτής της διοργάνωσης φέτος πολλαπλασιάστηκαν μια και μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές δημιούργησαν με φαντασία και έμπνευση 40 σκιάχτρα που θαυμάσαμε.

Καπέλο, μπαστούνι  και καραμέλα «αστακός» από αυτές τις παλαιές που κέρναγαν οι γιαγιάδες στο χωριό, και φθάσαμε σε μια αγροτική κατοικιά με την λάμπα πετρελαίου, το ροδάριο, τον σταυρό και την φωνή της κυρα Μαριέτας να μας ταξιδεύει στο παρελθόν.

Το περιβόλι του Μωυσή με τους κρίνους και με κέρασμα ρακί, ντομάτα και αγγούρι ήταν μια ξεκούραστη στάση για να συνεχίσουμε στην δεύτερη κατοικιά να πάρουμε τον σπόρο μας να αφήσουμε ένα πολύχρωμο κορδελάκι σαν αποτύπωμα της επίσκεψής μας και να συνεχίσουμε στην εκκλησία του Αγίου Ζαχαρία, και στο ξυνάρι όπου τα πιτσιρίκια έστησαν παιχνίδι.

Η μυρωδιά του ζεστού ψωμιού, μας κατευθύνει στο θεατράκι, οι κυρίες ψήνουν ολημερίς σε ξυλόφουρνο ζεστό ψωμί και το προσφέρουν με μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού.

Αμέτρητα τα ψωμάκια που προσφέρθηκαν, περισσότερο από μισό τόνο αλεύρι ζύμωσαν οι κυρίες του χωριού.

Το θεατράκι έχει τροποποιηθεί σε τραπεζαρία όπου όλοι οι επισκέπτες ξεκουράζονται και γεύονται τοπικά εδέσματα.

Δυνατή εμπειρία η ταινία ο Μαγικός Κύκλος της Ζωής της Μαρινέτας Κρητικού που απολαύσαμε μέσα στο κατώι ενός σπιτιού δίπλα στο θεατράκι, μαρτυρίες παππούδων και γιαγιάδων για τους μύλους, τους μυλωνάδες, την αγροτική ζωή, την ουσία του κύκλου της ζωής μας.

Η διαδρομή με την κόκκινη κλωστή συνεχίζει στο λαγκάδι με ιστορίες για τα ξωτικά, τις αγελούδες, μύθοι και ξόρκια, πήραμε το μήνυμα μας δεμένο με δίχτυ που διώχνει τα κακά πνεύματα και συνεχίσαμε για να ολοκληρώσουμε αυτή την διαδραστική  διαδρομή  στον καθολικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα και στο γεφύρι του Καρκάδου όπου γευόμαστε τηνιακά γλυκά και ακούμε το νερό που τρέχει στο λαγκάδι.

Περισσότεροι από 400 εθελοντές έκαναν το όνειρο πραγματικότητα και περισσότεροι από 500 μαθητές με τους δασκάλους τους πρόσφεραν τον χρόνο τους και την φαντασία τους συμμετέχοντας ενεργά με τις δημιουργίες τους  στο Tinos Food Paths.

Ευχαριστούμε τους προσκεκλημένους μας chefs και ομιλητές, τους δημοσιογράφους, τους bartenders, τους  χορηγούς μας και φυσικά όλους τους επισκέπτες.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως όλους τους εθελοντές: ανθρώπους κάθε ηλικίας που πρόσφεραν ένα χαμόγελο από κάθε πόστο τους, τους κατοίκους των χωριών της Καλλονής και του Καρκάδου που μας απέδειξαν ότι τα αδύνατα γίνονται δυνατά, όταν υπάρχει αγάπη για τον τόπο και συνεργασία, τους δεκάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες σε όλα τα εστιατόρια του νησιού που μαγείρευαν καθημερινά τηνιακά εδέσματα για τους επισκέπτες, τα εμπορικά καταστήματα του νησιού και τους παραγωγούς που μας χάρισαν με γενναιοδωρία  δωρεάν πρώτες ύλες, όλες τις επιχειρήσεις τουρισμού που φιλοξένησαν, μετέφεραν και έκαναν την παραμονή των επισκεπτών μας ευκολότερη.

Τελειώνουμε το παραμύθι μας με τα λόγια μια εθελόντριας που είπε στους επισκέπτες: «Tο Tinos Food Paths είναι μικρές ανθρώπινες στιγμές που στο σύνολό τους συνθέτουν τη φυσιογνωμία ενός τόπου. Έχουμε πολλά να θυμόμαστε, παρακαταθήκη μας όμως είναι όσα θυμάστε εσείς!»

Kαλή μας Αντάμωση.

Η ομάδα τουTinos Food Paths”

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44