search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:03
MENU CLOSE

Παράξενες ευρωκάλπες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2074
23-5-2019
29.05.2019 15:47
pn2305euro.jpg

 

Οι αριθμοί που «σημαδεύουν» την εκλογική διαδικασία για το Ευρωκοινοβούλιο

Στις κάλπες καλούνται αυτήν την εβδομάδα οι ψηφοφόροι στις 28 χώρες – μέλη της Ε.Ε., για ένατη φορά στην Ιστορία, για να εκλέξουν αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην Ελλάδα οι Ευρωεκλογές διεξάγονται την Κυριακή 26 Μαΐου, ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Από πολλούς αναλυτές η πρώτη ψηφοφορία σε εθνικό επίπεδο, ύστερα από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, θεωρείται ότι θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για τον καθορισμό του χρόνου διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, που κανονικά είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019.

Το σκάνδαλο της Ibiza και ο σάλος που προκάλεσε οδήγησαν στην κατάρρευση τον κυβερνητικό συνασπισμό της Κεντροδεξιάς του Αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς με τον θιασώτη των νεοναζί και επικεφαλής της ακροδεξιάς παράταξης του FPOe Χανς Σεμπάστιαν Στράχε, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του αντικαγκελαρίου, επικαλούμενος πάντως ότι δεν πρότεινε τον παράνομο χρηματισμό του ίδιου και του κόμματος που εκπροσωπούσε από μια δήθεν διαπιστευμένη σύμβουλο ενός Ρώσου ολιγάρχη αποτυπώνοντας τα όσα φαίνονται και ακούγονται στο βίντεο σε «ανώριμη συμπεριφορά».

Ωστόσο το σκάνδαλο αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει το «φράγμα» στη ραγδαία άνοδο των ακροδεξιών λαϊκιστικών κομμάτων και της «μαύρης συμμαχίας» του Ιταλού εθνικιστή Ματέο Σαλβίνι με τη Μαρίν Λεπέν.

Η εκλογική διαδικασία στα 28 κράτη – μέλη της Ε.Ε., που ξεκίνησε χθες στην Ολλανδία και κορυφώνεται την Κυριακή, είναι τόσο απρόβλεπτη ώστε κανείς να μην είναι σε θέση να προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα.

427 εκατομμύρια

Τόσοι είναι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι πολίτες της Ε.Ε. που έχουν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές. Ο αριθμός αυτός των ψηφοφόρων είναι που καθιστά τις ευρωεκλογές τη δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία στον κόσμο, μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ινδία. Δικαίωμα ψήφου έχουν στην πλειονότητα των κρατών – μελών της Ε.Ε. οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει τα 18 έτη. Οι Έλληνες ωστόσο έχουν δικαίωμα ψήφου από τα 17 και οι Αυστριακοί και οι πολίτες της Μάλτας από τα 16.

42,6% συμμετοχή

Το ποσοστό συμμετοχής του 2014 ήταν το χαμηλότερο που κατεγράφη ποτέ σε ευρωεκλογές. Η συμμετοχή των Ευρωπαίων δεν έχει εξάλλου σταματήσει να φθίνει μετά τις πρώτες ευρωεκλογές που έγιναν το 1979, όταν το ποσοστό αυτών που είχαν ψηφίσει είχε φτάσει στο 62%. Κάτω από το όριο του 50% έπεσε η συμμετοχή το 1999.

Το 2014 οι Βέλγοι ήταν αναλογικά οι περισσότεροι που ψήφισαν στις ευρωεκλογές με ποσοστό συμμετοχής 89,7%, ακολουθούμενοι από τους Λουξεμβούργιους (85,6%). Ωστόσο η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική στις δύο αυτές χώρες, όπως και στη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Ελλάδα. Τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής κατέγραψαν οι Σλοβάκοι (13,1%), οι Τσέχοι (18,2%) και οι Πολωνοί (23,8%).

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών

Η κατανομή των εδρών ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος των πληθυσμών. Η Γερμανία θα έχει 96, η Γαλλία 74, η Ιταλία και η Βρετανία 73, ενώ η Μάλτα, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο μόνον 6.

Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ε.Ε., το ημικύκλιο θα έχει πλέον μόνον 705 Ευρωβουλευτές: ένα μέρος των βρετανικών εδρών του θα καταργηθεί και οι υπόλοιπες θα ανακατανεμηθούν. Η Γαλλία και η Ισπανία θα πάρουν 5 από αυτές, η Ιταλία και η Ολλανδία 3.

Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί όσον αφορά την ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., τα κράτη στα οποία προβλέπεται να κατανεμηθούν οι έδρες της εκείνες που δεν θα καταργηθούν θα πρέπει να προβλέψουν για την εκλογή αυτών των επιπλέον ευρωβουλευτών, οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα μόνο μετά το διαζύγιο ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Η μέση ηλικία

Στις ευρωεκλογές του 2014 οι εκλογείς είχαν μεταξύ άλλων ψηφίσει έναν Δανό 26 ετών, καθώς και τον 91χρονο Μανώλη Γλέζο. Σε περισσότερα από τα μισά κράτη – μέλη της Ε.Ε. είναι απαραίτητο να είναι κανείς τουλάχιστον 18 ετών για να είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές. Ωστόσο ορισμένες χώρες έχουν πιο αυστηρούς κανόνες: στην Ιταλία και στην Ελλάδα το κατώτερο όριο για να θέσει κανείς υποψηφιότητα είναι τα 25 έτη και στη Ρουμανία τα 23.

36,9% γυναίκες

Αυτό είναι το ποσοστό των γυναικών που εξελέγησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, το οποίο είναι το υψηλότερο στην ιστορία των εκλογών. Από τις πρώτες ευρωεκλογές που έγιναν το 1979, στις οποίες το ποσοστό των γυναικών που είχαν εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έφτανε μόνο στο 16,3%, το ποσοστό αυτό δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται.

Ωστόσο πολύ καλή είναι η αναλογία όσον αφορά τις γυναίκες μόνον σε πέντε κράτη – μέλη: στη Φινλανδία (10 έδρες στις 13), την Ιρλανδία (6 στις 11), την Κροατία (6 στις 11), τη Μάλτα (3 στις 6) και τη Σουηδία (10 στις 20). Οι πιο «κακοί μαθητές» είναι η Κύπρος (1 στις 6 έδρες), η Βουλγαρία (3 στις 17) και η Λιθουανία (2 στις 11).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:03