search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:37
MENU CLOSE

Τρία σενάρια στη Δικαιοσύνη – Παίζει και η συναίνεση για τον Άρειο Πάγο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2075
30-5-2019
30.05.2019 03:00
Τρία σενάρια στη Δικαιοσύνη - Παίζει και η συναίνεση για τον Άρειο Πάγο - Media

Με «πόλεμο» για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη αρχίζει η προεκλογική περίοδος της κάλπης της 7ης Ιουλίου, αν και τυπικά η εκκίνηση θα δοθεί με την προκήρυξη των εκλογών στις 10 Ιουνίου.

Η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης – τις οποίες σχεδίαζε πριν από τις ευρωεκλογές εκτιμώντας ότι δεν θα άλλαζε ο σχεδιασμός για εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας –, δηλαδή τον διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έχει ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για «πραξικόπημα» επειδή επιχειρεί τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ενώ είναι κυβέρνηση υπό προθεσμία.

Από την κυβερνητική πλευρά απαντούν ότι, εφόσον η κυβέρνηση δεν έχει πέσει και ο πρωθυπουργός δεν παραιτείται, παραμένει σε ισχύ σύμφωνα με το σύνταγμα η δυνατότητά της να προχωρήσει στις αλλαγές.

Τυπικά η κυβέρνηση πράγματι έχει δικαίωμα να προχωρήσει στις αλλαγές, δεδομένου ότι η ήττα των ευρωεκλογών δεν την καθιστά κυβέρνηση… περιορισμένης ευθύνης ή… υπηρεσιακή. Ωστόσο, δεδομένης της πολιτικής συγκυρίας, έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν, αν δηλαδή θα υπάρξει πολιτική συναίνεση με την αντιπολίτευση ή θα γίνουν σε κλίμα σύγκρουσης.

Σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, την προεδρία του Αρείου Πάγου, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο τραπέζι τρεις δυνατότητες (που αντιστοιχούν σε ισάριθμα πρόσωπα).

● Να επιλεγεί πρόσωπο για το οποίο θα υπάρξει σύμφωνη γνώμη της Ν.Δ.

● Να γίνει επιλογή η οποία θα χρειαστεί περισσότερη διαβούλευση για να συμφωνήσει και η Πειραιώς.

● Να επιλεγεί πρόσωπο που θεωρείται καθαρά φιλοκυβερνητικό, το οποίο θα προκαλέσει μετά βεβαιότητας πολιτική σύγκρουση.

Το τελευταίο ενδεχόμενο επικοινωνιακά φέρει τον κίνδυνο να συμβολίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «καλύψει τα νώτα του» τη στιγμή που αποχωρεί από την κυβέρνηση. Άρα κάτι έχει να φοβηθεί σε ποινικό επίπεδο.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ άφησε το παράθυρο ορθάνοιχτο για τις αλλαγές, παρέπεμψε για τις οριστικές αποφάσεις στο υπουργικό συμβούλιο. Μένει να φανεί λοιπόν τις επόμενες μέρες αν η κυβέρνηση θα κάνει μία από τις παραπάνω επιλογές ή θα αποφασίσει να μην προχωρήσει καθόλου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:36