search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:29
MENU CLOSE

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογική εκστρατεία με «φόκους» στα μεσαία στρώματα, μήνυμα ελπίδας, συλλογική καμπάνια

29.05.2019 20:04
ΣΥΡΙΖΑ: Τσιφλίκι η δημόσια διοίκηση για την κυβέρνηση - Τι είχες Κυριάκο μου, τι είχα πάντα… - Media

 

Σε κλίμα ήπιο πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετά τις εκλογές συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, παρά τις εντυπώσεις που επιχειρήθηκε να δημιουργηθούν με δημοσιεύματα που περιέγραφαν εκρηκτικό κλίμα ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε καν ξεκινήσει η συνεδρίαση.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης απασχόλησε η αποτίμηση του αποτελέσματος η οποία πάντως δε φαίνεται να πηγαίνει σε βάθος δεδομένου ότι υπάρχει κρίσιμη εκλογική μάχη μπροστά και υπάρχει ο φόβος της εσωστρέφειας, ο επανασχεδιασμός της εκλογικής εκστρατείας αλλά και οι αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο καταγράφεται πρόθεση οι αλλαγές στον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (για τον Εισαγγελέα υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των τριών τετάρτων της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής) να προχωρήσουν με συναινετικό τρόπο ώστε να μην δημιουργηθεί τοξικό κλίμα και να καλυφθεί το κενό στην κεφαλή της Δικαιοσύνης. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ωστόσο το υπουργικό συμβούλιο, το τελευταίο αυτής της κυβερνητικής θητείας, το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Στροφή και στα μεσαία στρώματα

Στο πλαίσιο της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος επισημάνθηκε ως βασική αιτία για την ήττα η μνημονιακή πολιτική που στηρίχθηκε στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, η οποία κατά βάση ήταν αυτή που στην κάλπη γύρισε την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στηρίχθηκε κυρίως από τα χαμηλά στρώματα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες επισημάνθηκε από τον πρωθυπουργό ότι αυτό το πρόγραμμα «δεν ήταν δικό μας» και ότι το πρόγραμμα που ξεδίπλωσε στο πλαίσιο των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συμβατό με την θετική πορεία της οικονομίας, επομένως είναι κρίμα να μην είναι στην κυβέρνηση γι αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί μια δεύτερη τετραετία. Τονίστηκε ότι τώρα που η οικονομία το επιτρέπει μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη εστίαση σε πολιτικές υπέρ των μεσαίων στρωμάτων.

Ελπίδα, όχι μόνο φόβος

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη προεκλογική εκστρατεία κατά πληροφορίες αποφασίστηκε η μάχη που θα δοθεί να περιλαμβάνει μεν πολιτική αντιπαράθεση αλλά αυτή να είναι κυρίως προγραμματική και ο ΣΥΡΙΖΑ να εστιάσει στην ελπίδα με τις προτάσεις του που θα έχουν ως βασικούς άξονες την ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη και όχι μόνο στο φόβο για τα δεινά που θα φέρει το πρόγραμμα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα κοινά στα οποία θα πρέπει να στοχεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα πάντα με τη συζήτηση στην ΠΓ είναι

• οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι που δεν προσήλθαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές ή διασκορπίστηκαν σε άλλα ψηφοδέλτια (επισημάνθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η πληθώρα νέων μικρών κομμάτων που συνέβαλαν στη διασπορά της ψήφου)

• οι ψηφοφόροι των μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς

• η νεολαία.

Συλλογική εκστρατεία, όχι one man show

Αποφασίστηκε επίσης η εκλογική εκστρατεία να έχει συλλογικό χαρακτήρα και να βγουν μπροστά όλα τα κορυφαία στελέχη, δηλαδή να μην είναι μόνο πρωθυπουργός που θα σηκώσει το βάρος, αν και εννοείται ότι θα συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ειδικότερα,συμφωνήθηκε η διενέργεια ανοιχτών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις επόμενες μέρες και περιοδείες όλου το στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ που μπαίνει με αποφασιστικότητα στη μάχη για την επόμενη μέρα της χώρας.

Τι ς προγραμματικές θέσεις αναλαμβάνουν να «ρετουσάρουν» οι Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ τις υποψηφιότητες στα ψηφοδέλτια αναλαμβάνουν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:27