search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:34
MENU CLOSE

Μας έχουν γραμμένους

24.03.2012 03:54
Μας έχουν γραμμένους  - Media

Aναγκαία κρίνει την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 το ΔΝΤ με την τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, καταγράφο­ντας αναλυτικά τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του για τη χώρα μας.

Aναγκαία κρίνει την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 το ΔΝΤ με την τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, καταγράφο­ντας αναλυτικά τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του για τη χώρα μας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο νέο δανειακό πρόγραμμα με 28 δισεκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο του «διευρυμένου μηχανισμού διευκόλυνσης» (EFF), με στόχο τη στήριξη του «φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας τα επόμενα τέσσε­ρα χρόνια». Όπως σημειώθηκε, το Ταμείο αποδεσμεύει άμεσα προς την ελληνική κυβέρνηση την πρώτη δόση ύψους 1,65 δισεκατομμυρίων ευρώ και, σύμφωνα με κύκλους του Ταμείου, αυτό θα γίνει τις επόμε­νες μέρες. Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ προειδοποιεί για την ανάγκη «αυστηρής τήρησης» της δανειακής σύμβασης, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει «άτακτη έξοδο» από την ευρωζώνη χωρίς χρηματοοικονομική στήριξη από την Ευ­ρώπη, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε μεγάλο κόστος, ειδικά αν επιχειρούνταν χωρίς εξωτερική υποστήριξη.

Εντός ευρώ

Την ίδια στιγμή, δεν παραλείπεται να επισημανθεί η αφοσίωση της Ελ­λάδας και της Ε.Ε. στην προσπάθεια να γίνει η δημοσιονομική προσαρμο­γή εντός του ευρώ. Επίσης, προβάλλεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει και συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο PSI στην περίπτωση που το ελλη­νικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και επαληθευτούν οι φόβοι για αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Το Ταμείο προβλέπει ότι η επάνοδος στις αγορές με λογικά επιτόκια θα γίνει «σταδιακά», ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέλθουν στα 164,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-2014 και επιπρόσθετα 8-21 δισ. ευρώ για το 2015 και το α’ τρίμηνο του 2016, ανάλογα φυσικά με την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί στην αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η «βαθιά ύφεση» θα συνεχιστεί και το 2012, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρξει μια σταθεροποίηση» το 2013 και «ήπια κυκλική ανάκαμψη» την περίοδο 2014-2017. Επίσης, σημειώνε­ται ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η υψηλή ανεργία θα προκαλέσουν σημαντικές πιέσεις στους μισθούς, καθώς και πτώση στις τιμές. Επισημαίνεται, δε, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% έως το 2020. Ακολούθως, παρατίθενται στοιχεία για τα έσοδα που θα συγκε­ντρωθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις περικοπές, με την επισήμαν­ση ότι τυχόν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και σε αύξηση του δημόσιου χρέους. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση του ΔΝΤ κα­ταγράφονται και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ (περίπου 7% του ΑΕΠ), ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014. Και το ποσό αυτό, επισημαίνεται, πρέπει να εξευ­ρεθεί από μέτρα και αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Για τις περικοπές στο Δημόσιο και τη μείωση των μισθών, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η μείωση του εργατικού κόστους κα­τά 9,5% βελτίωσε μεν την ανταγωνιστικότητα, αλλά παραμένει κενό 15%-20% που πρέπει να κλείσει, προσθέτοντας ότι χρειάζεται προσαρμογή της τάξης του 7% του ΑΕΠ και ότι χωρίς την εφαρμογή αυ­τού του μέτρου δεν θα καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεο­νάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

Όσο αφορά την επιβολή φόρων, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η επιβολή νέ­ων φόρων θα έθετε «νέα εμπόδια» στην ανάκαμψη, προβάλλοντας ως προτεραιότητες την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αλλαγή του φορο­λογικού καθεστώτος, τις ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο ζημιογόνων δη­μόσιων εταιρειών και τις περικοπές στο Δημόσιο. Αναφορά γίνεται και στις «σύνθετες, άνισες κοινωνικές παροχές», προτείνοντας πλήρη επα­νεξέτασή τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:31