search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:54
MENU CLOSE

Ξεχωριστές δηλώσεις

24.03.2012 03:58
Ξεχωριστές δηλώσεις  - Media

Ξεχωριστή εκκαθάριση φόρου θα γί­νεται από φέτος για κάθε σύζυγο για τα ακίνητα που κατέχει και δηλώνει στο έντυπο Ε9.

Ξεχωριστή εκκαθάριση φόρου θα γί­νεται από φέτος για κάθε σύζυγο για τα ακίνητα που κατέχει και δηλώνει στο έντυπο Ε9.

Πρόκειται για το πρώτο στάδιο στο συνολικό σχέδιο που επεξεργάζεσαι το υπουργείο Οικονομικών για ξεχω­ριστές δηλώσεις και εκκαθαρίσεις όλων των δηλώσεων φορολογίας που κάνουν οι έγγαμοι.

Η ρύθμιση για την ξεχωριστή εκκα­θάριση της δήλωσης Ε9 αναμένεται να ενεργοποιηθεί με το νέο πολυνο­μοσχέδιο που καταρτίζει το υπουρ­γείο Οικονομικών. Με τον τρόπο αυ­τόν το υπουργείο θα μπορεί άμεσα να αποστείλει τα τελευταία 370.000 εκκαθαριστικά πληρωμής του ΕΤΑΚ του 2009, ενώ μετά τις εκλογές όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν τον ΦΑΠ του 2010 και του 2011.

Διαχωρισμός

Σε επόμενη φάση, από το 2013 και μετά, εκτιμάται πως θα μπορεί να γί­νεται και ξεχωριστή εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος μεταξύ των συ­ζύγων.

Ζητούμενο για το υπουργείο Οικο­νομικών είναι ο πλήρης διαχωρισμός της εκκαθάρισης που υποβάλλουν οι σύζυγοι ώστε να καταλογίζεται σε κάθε έναν ξεχωριστά το βάρος ή το όφελος που του αναλογεί.

Σύζυγοι που υποβάλλουν κοινή φο­ρολογική δήλωση δεν μπορούν, π.χ., να εισπράξουν επιστροφές φορών που δικαιούνται, επειδή αυτές συμ­ψηφίζονται με οφειλές του συζύγου στην εφορία και το Δημόσιο.

Σε τέτοια περίπτωση, από το 2013 και στο εξής όσες γυναίκες το επι­θυμούν θα μπορούν να λαμβάνουν ξεχωριστά το εκκαθαριστικό και τις επιταγές για τις επιστροφές φόρου, ακόμα και εάν κάνουν κοινή φορολο­γική δήλωση με τον σύζυγό τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:54