search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:05
MENU CLOSE

Τα χάλια μιας απαγόρευσης

23.03.2012 16:16
oldphotos133243297418.jpg

Μια περίεργη και αμήχανη σιωπή εμφανίζουν τα κόμματα απέναντι στο έντονο αίτημα των εταιρειών δημοσκοπήσεων να καταργηθεί η ανόητη και ακατανόητη απαγόρευση δημοσιοποίησης των ερευνών της κοινής γνώμης 15 μέρες πριν από τις εκλογές.

Μια περίεργη και αμήχανη σιωπή εμφανίζουν τα κόμματα απέναντι στο έντονο αίτημα των εταιρειών δημοσκοπήσεων να καταργηθεί η ανόητη και ακατανόητη απαγόρευση δημοσιοποίησης των ερευνών της κοινής γνώμης 15 μέρες πριν από τις εκλογές. Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών δημοσκοπήσεων καθώς και ελεγκτικές αρχές και είπαν με ένα στόμα, μια φωνή ότι δεν μπορεί να γίνει πια ανεκτή αυτή η απαγόρευση που διασύρει το ίδιο το επιστημονικό εργαλείο των σφυγμομετρήσεων από τις διαρροές σε μπλογκ και μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού. Ειδικά για τις εκλογές αυτές κινδυνεύουμε να πάμε σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά και μια διάχυτη θολούρα για τις επί της ουσίας τάσεις της κοινής γνώμης, αφού, όπως είπαν οι ειδικοί, δύο είναι οι περίοδοι που οι εταιρείες δεν πραγματοποιούν δημοσκοπήσεις: το δεκαπενθήμερο του Πάσχα και δύο εβδομάδες γύρω από τον Δεκαπεντάγουστο. Αν οι εκλογές γίνουν στις 29 Απριλίου, η απαγόρευση ξεκινά ουσιαστικά από το Μεγάλο Σάββατο και συνεπώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θα εμφανιστούν στα Μέσα Ενημέρωσης μέχρι τη διάλυση της Βουλής στις αρχές Απριλίου.

Μάλιστα οι δημοσκόποι παραδέχτηκαν ότι οι έρευνες κοινής γνώμης αυτήν την περίοδο παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από την πραγματικότητα, επειδή υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα. Όπως ανέφεραν, το 70% όσων επιλέγονται στο δείγμα κλείνουν το τηλέφωνο και δεν απαντούν, ενώ απ’ αυτούς που δέχονται να απαντήσουν δύσκολα το δείγμα σταθμίζεται αναλογικά με τους ψηφοφόρους του 2009, με αποτέλεσμα τα συμπεράσματα να παρουσιάζουν σοβαρές διακυμάνσεις και αποκλίσεις.

Όλα αυτά δημιουργούν λοιπόν σοβαρά πολιτικά ερωτήματα, αν τα κόμματα θέλουν να πορευτούν σ’ αυτές τις εκλογές χωρίς ουσιαστική ανίχνευση των διαθέσεων της κοινής γνώμης. Τα κόμματα κυρίως φοβούνται από την επικοινωνιακή διαχείριση των ερευνών κοινής γνώμης, αφού συχνά στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις, αντί να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία εξέτασης των τάσεων κοινής γνώμης, έχουν τη λογική της αυτοεπιβεβαιωμένης προφητείας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:03