search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:52
MENU CLOSE

Κάτι τρέχει με τους S-400: Πληροφορίες για σύσταση ομάδας εργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας

31.05.2019 13:41
Κάτι τρέχει με τους S-400: Πληροφορίες για σύσταση ομάδας εργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας - Media
 
Βήμα πίσω από την Άγκυρα ή επιχείρηση αποτροπής κρίσης από την Ουάσινγκτον;
 
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει στην Ουάσιγκτον να συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας για να εξαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, σε ό,τι αφορά την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες στις ΗΠΑ.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να συμφώνησε στη δημιουργία της ομάδας εργασίας για το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 που προμηθεύεται η Τουρκία, πρόταση την οποία είχε καταθέσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
 
«Ο Τραμπ αντέδρασε θετικά στην πρόταση του Ερντογάν για δημιουργία ομάδας εργασίας για τους S-400», μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο.
 
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει στην Ουάσιγκτον να συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας για να εξαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, σε ό,τι αφορά την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει ρωσικά συστήματα αεράμυνας, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες στις ΗΠΑ.
 
Καθώς η Άγκυρα προχωρά στην υλοποίηση της συμφωνίας, οι ΗΠΑ εμφανίζονται να εντείνουν την πίεση κατόπιν των ενστάσεων που έχουν εκφράσει για την παραλαβή των S-400 από την Τουρκία.
 
Πηγές που όμως δεν κατονομάζονται δήλωσαν την Τρίτη στο Reuters ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλει την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη F-35.
 
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε εξάλλου την Παρασκευή ότι η συμφωνία για την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία είναι σε ισχύ και βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Η Άκυρα δεν εξετάζει αναβολή στην προμήθεια των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, σημείωσε εξάλλου σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.
 
Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι η υπόθεση έχει κλείσει, με τις ΗΠΑ να προχωρούν στο «πάγωμα» της παράδοσης εξοπλισμού που σχετίζεται με τα F-35 στην Τουρκία.
 
Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία ότι εάν η Τουρκία λάβει τόσο τους S-400, όσο και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας, καθώς εμπειρογώμονες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σε σχέση με την τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών.
 
Από την πλευρά της, η Άγκυρα έχει επιμείνει ότι οι S-400 δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με την ασφάλεια στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ ή τα F-35.
 
Πηγή: Sputnik
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33