search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:14
MENU CLOSE

«Κίνδυνος μεγάλης συμμετοχής στα αναλώσιμα» – Αντίθετοι οι διαβητικοί στη διάθεση τους μόνο από φαρμακεία

01.06.2019 05:53
Διαβήτης: Πώς θα τον κρατήσετε μακριά σας!  - Media

 

Αντίθετοι με την απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την αποκλειστική διάθεση του αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού μόνο από τα φαρμακεία, δηλώνουν οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

‘Οπως υποστηρίζουν τα μέλη της Ομοσπονδίας των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βασίλειο Πλαγιανάκο, η απόφαση αυτή είναι “αδιανόητη”, καθώς υπάρχουν φαρμακεία που ζητούν συμμετοχή που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους πάνω από 50 ευρώ. Ενώ αντίθετα, λένε με τα μέλη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η προμήθεια των αναλώσιμων υλικών απευθείας από τις εταιρείες που τα παράγουν, δεν προβλέπει επιβάρυνση των ασθενών:

“Η επιλογή αυτή, η προμήθεια δηλαδή των αναλώσιμων υλικών από τις εταιρείες, ήταν μια λύση για όλους τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς τα περισσότερα ιδιωτικά φαρμακεία στην Ελλάδα, κατά παράβαση του άρθρου 61 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), ζητούν από τους ασφαλισμένους συμμετοχή στο αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, η οποία ποικίλλει ανά φαρμακοποιό και σε κάποιες περιπτώσεις η συμμετοχή αυτή ξεπερνά τα 50€ ανά συνταγή|.

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: “Παράνομη η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για αποκλειστική διάθεση του αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού από τα φαρμακεία”

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας – ΕΚΠΥ, (άρθρου 47, παρ. 4, περ. ε) και όπως στη συνέχεια τροποποιήθηκε, “όλοι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν μηδενική συμμετοχή στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που συγκαταλέγονται στο Διαβητολογικό Υλικό”.

Όμως, παρ’ όλα αυτά – λένε οι ασθενείς – “πολλοί συνάνθρωποί μας αναγκάζονται είτε να πληρώσουν το ποσό που, παρανόμως, ζητείται από τους φαρμακοποιούς, προκειμένου να εξαργυρώσουν την ηλεκτρονική συνταγή τους, είτε περιφέρονται από το ένα φαρμακείο στο άλλο μέχρι να βρουν το φαρμακείο εκείνο που δεν θα απαιτήσει τη συμμετοχή και την οικονομική τους επιβάρυνση”.

Η διαδικασία με την οποία ο ΕΟΠΥΥ ενέκρινε και επέβαλε αυτόν τον περιορισμό, χαρακτηρίζεται από τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ως “άγνωστη και αδιανόητη”, καθώς, όπως λένε, “ο πρώην Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήριος Μπερσίμης, είχε υπογράψει, ως τότε Πρόεδρος του Οργανισμού, συμβάσεις με παρόχους – εταιρείες, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 32 Β’ του 2004, οι οποίες είχαν τη δυνατότητα να διαθέτουν αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, απευθείας οι ίδιες στους πάσχοντες” τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, καταλήγοντας ότι η απόφαση του Σ. Μπερσίμη δεν θέτει κανέναν περιορισμό στην απευθείας διάθεση του αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού από τις εταιρείες στους πάσχοντες.

Διαβητικοί: “Υπάρχει κίνδυνος μόνιμης επιβάρυνσης των πασχόντων”

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ καταγγέλλει την κατάφωρη παράβαση των δικαιωμάτων των ασθενών, καθώς όπως λένε τα μέλη της, υπάρχει πλέον “σοβαρός κίνδυνος για τη μόνιμη επιβάρυνση των πασχόντων, με συμμετοχή δηλαδή στο αναλώσιμο υλικό, κατά παράβαση του άρθρου 61 του ΕΚΠΥ”.

Για το λόγο αυτό διεκδικούν και απαιτούν, όπως λένε, “την άρση του περιορισμού στη διάθεση του αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού και την επαναφορά της προηγούμενης ευέλικτης κατάστασης, προς όφελος και αποφυγή της ταλαιπωρίας των πασχόντων”.

Τέλος απαιτούν τη σταθεροποίηση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως αντίστοιχα προβλέπεται και στα φάρμακα, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην εκμετάλλευση των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη:

“Είναι απαράδεκτο σε κάθε περίσταση ο ασθενής, ο οποίος θα πρέπει να διασφαλίζεται και να προστατεύεται από το Σύστημα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, τελικά, να είναι αυτός που γίνεται έρμαιο εσωγενών και εξωγενών παραγόντων και συμφερόντων, με αποτέλεσμα να υπόκειται σε συνεχή σωματική, ψυχική και οικονομική ταλαιπωρία και να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή του”, καταλήγουν τα μέλη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Πηγή: iatropedia.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:13