search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:40
MENU CLOSE

Τότεναμ – Λίβερπουλ αναμετρώνται στον τελικό του Champions League

01.06.2019 18:22
Τότεναμ - Λίβερπουλ αναμετρώνται στον τελικό του Champions League - Media

 

Η ευρωπαϊκή σεζόν στο ποδόσφαιρο ολοκληρώνεται με την Τότεναμ και τη Λίβερπουλ να διεκδικούν στο Estadio Metropolitano της Μαδρίτης, το Champions League.

Οι «κόκκινοι» θα προσπαθήσουν να κερδίσουν το τρόπαιο για έκτη φορά στην Ιστορία τους, έχοντας χάσει στους τρεις από τους πέντε τελικούς που έχουν παίξει, ενώ η Τότεναμ κάνει το ντεμπούτο της στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Αυτός θα είναι ο τρίτος μεταξύ τους αγώνας σε ευρωπαϊκη διοργάνωση, με τις δύο φιναλίστ να κερδίζουν από ένα παιχνίδι στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA 1972/73 και τους «κόκκινους» να προχωρούν με καλύτερο συντελεστή τερμάτων. (1-0 και 1-2).

Θα είναι ένας τελικός ανάμεσα σε δύο ομάδες με πολύ διαφορετικές ευρωπαϊκές ιστορίες. Η Λίβερπουλ που θα επιχειρήσει να αφήσει πίσω της την ήττα (3-1) από την Ρεάλ Μαδρίτης πριν ένα χρόνο στο Κίεβο, ανέβηκε, τελευταία φορά στην κορυφή της Ευρώπης το 2005, αλλά τα 14 χρόνια αναμονής που μεσολάβησαν από τότε, είναι σαφώς λιγότερα από τα 21 μεταξύ του τέταρτου και του πέμπτου κορυφαίου ευρωπαϊκού Κυπέλλου.

Η πρώιμη ευρωπαϊκή δόξα των «κόκκινων» ήρθε στο πλαίσιο μιας μίνι κυριαρχίας, κερδίζοντας έξι τρόπαια σε 11 χρόνια μεταξύ του 1972 και του 1984, προσθέτοντας τα δύο UEFA Cup.

Σε πλήρη αντίθεση, αυτός δείχνει ο πρώτος τελικός στο κορυφαίο τουρνουά για την Τότεναμ, μόλις στην πέμπτη σεζόν της στο Champions League. Πριν από αυτή τη σεζόν, το καλύτερο φινάλε για την ομάδα του Βόρειου Λονδίνου, κατάφερε να πλησιάσει προς την κορυφή, φτάνοντας στα ημιτελικά το 1961/62 και χάνοντας από την Μπενφίκα.

Ακολούθησε μία μακρά απουσία μέχρι οι «πετεινοί» να επιστρέψουν στο Champions League το 2010. Αλλά τώρα είναι μόνο μία νίκη μακριά από το να γίνει η μόλις δεύτερη ομάδα του Λονδίνου που θα κερδίσει το τρόπαιο, μετά την Τσέλσι, αλλά πάντως πριν από την Άρσεναλ.

Έναν χρόνο μετά την ουκρανική πρωτεύουσα, η Λίβερπουλ εμφανίζεται ως φαβορί για ένα έκτο κορυφαίο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, αλλά ο Γιούργκεν Κλοπ, έχει παραδεχθεί σε σχετική ερώτηση, πως φέρνοντας το Champions League στο Anfield, αυτή δεν θα είναι η κορυφαία στιγμή στην καριέρα του.

«Όχι, αυτή ήταν το 2004, όταν ανεβήκαμε κατηγορία με την Μάιντζ. Αν κερδίσω το Champions League, όμως, θα πρέπει να σκεφτώ ξανά αυτό το ερώτημα».

Αντίθετα με τον Κλοπ, νικητή ήδη της γερμανικής Bundesliga δύο φορές (2011 και 2012), ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο ψάχνει για το πρώτο του τρόπαιο αφ΄ ότου αποχώρησε ως παίκτης.

Ο Αργεντινός ήταν μία φορά φιναλίστ στον τελικό του League Cup 2014/15, από τότε που έφτασε το White Hart Lane το 2014, εκτός από τη δεύτερη θέση στην Premier League. Πάντως για τη δουλειά που έκανε στην ομάδα του βόρειου Λονδίνου, ο Αργεντινός προπονητής, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης.

Όπως υποστηρίζουν μάλιστα οι Άγγλοι, το μέλλον του Ποκετίνο στην Τότεναμ δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο, με τον ίδιο τον Αργεντινό στις αρχές Μαΐου να λέι πως θα μπορούσε να αποχωρήσει αν οι «πετεινοί» κερδίσουν το Champions League.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ποκετίνο, ενώ δέχθηκε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον του, προσπάθησε να επιμείνει ότι η όλη του η προσοχή είναι στραμμένη στην ομάδα του και στον τελικό.

«Δεν είμαι σημαντικό τι θα συμβεί σχετικά με το μέλλον, νομίζω ότι έχουμε μεγαλύτερα πράγματα μπροστά για να σκεφτούμε. Δεν είμαι πιο σημαντικός από το Champions League ή τη δυνατότητα κατάκτησης ενός τροπαίου ή από το σύλλογο. Είμαι επικεντρωμένος 200% στον τελικό. Μετά τον τελικό θα έχουμε χρόνο να μιλήσουμε».

Το μεγάλο ερωτηματικό για τον Μαουρίτσιο Ποκετίνο είναι αν ο Χάρι Καν θα είναι αρκετά ικανός να ξεκινήσει αύριο στο παιχνίδι. Ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας, είναι εκτός δράσης από τις αρχές του Απριλίου, αλλά επέστρεψε στην προπόνηση μαζί με τον Χάρι Γουίνκς, παρόλο που οι πιθανότητες να ξεκινήσει ιδιαίτερα ο πρώτος, δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί.

Φαίνεται πάντως ότι ο Ποκετίνο πιθανότατα θα ξεκινήσει με τον Σον Χέουνγκ-μιν και τον Λούκας Μόουρα, κρατώντας τον Φερνάντο Γιορέντε στον πάγκο. Γουίνκς και Ντέλε Άλι, όλα δείχνουν ότι θα βρίσκονται μαζί με τον Μούσα Σισοκό στο κέντρο.

Η Λίβερπουλ, εν τω μεταξύ, θα ενισχυθεί από την επιστροφή του Ρομπέρτο Φιρμίνιο, ο οποίος έχασε τα τρία τελευταία παιχνίδια, εξαιτίας ενός τραυματισμού στη βουβωνική χώρα. Αλλά, ο Γιούργκεν Κλοπ, δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Ναμπί Κειτά, που αντιμετωπίζει μυικό τραυματισμό. Τόσο ο Τζέιμς Μίλνερ, όσο και Τζεορτζίνο Βαϊνάλντουμ είναι υποψήφιοι να πάρουν την θέση του μέσου από την Γουινέα.

Το μόνο άλλο σημείο που παραμένει σε εκκρεμότητα για τον Γερμανό προπονητή, είναι να επιλέξει τον συνεργάτη του Βιρτζίλ Φαν Ντάικ, αλλά ο Ζοέλ Μάτιπ έχει αποδειχτεί άξιος αντικαθιστώντας Ντέγιαν Λόβρεν και Τζόε Γκόμες, οπότε πρέπει να ξεκινήσει.

Ο Σλοβένος Νταμίρ Σκόμινα θα διευθύνει τον τελικό έχοντας βοηθούς τους συμπατριώτες του, Γιούρε Πραπρότνικ και Ρόμπερτ Βούκαν, ενώ ο Κύρος Βασσάρας θα είναι παρατηρητής διαιτησίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:39