search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:07
MENU CLOSE

Ισπανία: Ηχηρό όχι από Ciudadanos στο ακροδεξιό Vox για τις κυβερνήσεις των περιφερειών και τους δήμους

04.06.2019 05:50
Ισπανία: Το ακροδεξιό Vox επέβαλε τους όρους του για τον προϋπολογισμό της Ανδαλουσίας	 - Media

 

Κατά της συνεργασίας με το ακροδεξιό Vox τάχθηκε η εκτελεστική επιτροπή του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos, κλίνοντας προς την προνομιακή, όχι όμως και αποκλειστική, συνεργασία με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) στις περιφέρειες, ή τις δημαρχίες, που χρειάζονται συμμαχίες για να διοικηθούν, αλλά συνάμα άφησε ανοικτό κι ένα παράθυρο συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές του PSOE.

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τριμερείς κυβερνήσεις όπου υπάρχει το Vox, οι Podemos, ή αυτονομιστές», διακήρυξε ο ΓΓ των Ciudadanos Χοσέ Μανουέλ Βιλιέγας, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του κεντρικού οργάνου. Ωστόσο, η επιμονή του κόμματός του στην εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος, που περιορίζει τις αυτονομίες, θέτει σαφή όρια και εμπόδια σε μία προοπτική ευρύτερης συνεργασίας.

Ο δεύτερος τη τάξει στους Ciudadanos δήλωσε πως η παράταξή του θα συνεργασθεί αποκλειστικά με το ΡΡ στις αυτόνομες περιφέρειες της Μαδρίτης, της Μούρθιας και της Αραγόνας και στην Καστίλη-Λεόν, χωρίς να υπολογίζει το Vox στις σχετικές συμφωνίες. Μάλιστα, η πιο κεντρώα πτέρυγα του κόμματος υποστήριξε πως δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η όποια συνεργασία με το Σοσιαλιστικό PSOE.

Ωστόσο, στις τρείς πρώτες περιφέρειες, τα δύο δεξιά κόμματα δεν εξασφαλίζουν πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να χρειάζονται ακόμη την έξωθεν υποστήριξη των ψήφων της ακροδεξιάς παράταξης. Στο σημείο αυτό, ο Βιλιέγας τόνισε πως το κόμμα του ρητά δεν επιθυμεί τη συμμετοχή σε μία τρικομματική κυβέρνηση, που θα περιλαμβάνει και την ακροδεξιά, όμως έθεσε προ των ευθυνών του το Vox, υποστηρίζοντας πως εάν δεν στηρίξει με τις ψήφους του τις τοπικές αυτές κυβερνήσεις των δύο κομμάτων θα είναι υπεύθυνο για την παράδοσή τους στην Αριστερά.

Η απόφαση της χθεσινής συνεδρίασης του εκτελεστικού απηχεί τα αποτελέσματα των τελευταίων αναμετρήσεων για το κόμμα των Ciudadanos, που βίωσαν άλλη μία απογοήτευση των προσδοκιών τους. Το επιδιωκόμενο sorpaso (ξεπέρασμα) του PP στη μάχη της ηγεμονίας στη Δεξιά δεν επιτεύχθηκε, ούτε και η φιλοδοξία να αποτελεί η παράταξη, ή ο υποψήφιός της, τον πρώτο επιλαχόντα για τις τοπικές κυβερνήσεις και τους δήμους. Πλέον οι Ciudadanos χρειάζεται να ελαττώσουν τις απαιτήσεις τους και να περιορισθούν στον ρόλο του κομβικού στοιχείου για την διακυβέρνηση των τοπικών κοινωνιών. Προτεραιότητά τους οι συμμαχίες με το ΡΡ, γιατί όπως υπογράμμισε ο Βιλιέγας, το στοίχημα είναι η κυριαρχία της Δεξιάς.

Τη θέση που εξέφρασε το κεντρικό όργανο των Ciudadanos χαιρέτισε το Λαϊκό Κόμμα, χαρακτηρίζοντάς τη «θαυμάσιο σημείο εκκίνησης» για τις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις. Το γεγονός ότι στην απόφασή τους επιμένουν στην εφαρμογή του άρθρου 155 για την Καταλονία, αποτελεί ένα σημείο επαφής των δύο σχηματισμών, ενώ και ο προγραμματικός δεκάλογος που δημοσίευσαν οι Ciudadanos με τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για όποια συνεργασία, σε πολλά σημεία του—που αφορούν την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους φόρους και την οικογένεια—βρίσκει σύμφωνο και το PP. Βέβαια, το κόμμα του Πάβλο Κασάδο θα επιθυμούσε στις συνομιλίες για τον σχηματισμό τοπικών κυβερνήσεων να συμμετείχε και το Vox, όμως μετά την άρνηση των Ciudadanos για όποια διαπραγμάτευση με τους ακροδεξιούς, το ΡΡ θα επιλέξει να ακολουθήσει την πεπατημένη της Ανδαλουσίας και να έχει ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με κάθε ένα από τα δύο κόμματα, στη στήριξη των οποίων αποβλέπει.

Από την πλευρά του, το Vox ανακοίνωσε χθες πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό της Ανδαλουσίας, καθώς όπως κρίνει η ακροδεξιά παράταξη «αποτελεί απλή εφαρμογή της συνέχισης όσων ίσχυαν» και που «κάλλιστα θα μπορούσε να τα είχε καταθέσει μία σοσιαλιστική κυβέρνηση».

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τη διατήρηση του ταμείου των 4,2 εκατ. ευρώ για τη βία κατά των γυναικών, αύξηση κατά ένα εκατ. ευρώ των πόρων για τη μεταναστευτική πολιτική και μείωση κατά του 6,9% των δαπανών για την εμπέδωση της Ιστορικής Μνήμης, τρία σημεία που το Vox επιδιώκει την πλήρη κατάργησή τους.

«Δεν θα στηρίξουμε κάθε δραστηριότητα και πρόγραμμα που δεν έχει σαφές κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον, όμως αυτό δεν είναι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά ένα προσχέδιο», τονίζει το ακροδεξιό κόμμα. Μέχρι την Πέμπτη ισχύει η διορία για την κατάθεση των τροπολογιών στον προϋπολογισμό της Ανδαλουσίας, με τα άλλα κόμματα (Adelante Andalucia, PSOE) να έχουν ανακοινώσει πως θα καταθέσουν το δικό τους σχέδιο. Εάν τελικά το Vox δεν μεταβάλλει άποψη, όπως έκανε μετά τις αρχικές του αντιρρήσεις και σε άλλες περιπτώσεις, η καταψήφιση του προϋπολογισμού ενδέχεται να αποτελέσει την πρώτη ανατροπή των δεδομένων στην κυβέρνηση ΡΡ/Ciudadanos στην Ανδαλουσία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:07