search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:04
MENU CLOSE

Ποιοι συνταξιούχοι και πότε θα πάρουν αναδρομικά

04.06.2019 13:05
Συντάξεις Ιουλίου: Πότε θα καταβληθούν από όλα τα ταμεία - Media
 
Αναδρομικά πολλών ταχυτήτων θα ξεκλειδώσει η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου. Η απόφαση αυτή θα κρίνει το χρονικό διάστημα για το οποίο θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά ανάλογα αν πρόκειται για παλαιούς ή νέους συνταξιούχους και με βάση το πότε προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
 
Ποια είναι τα νέα δεδομένα στην επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους;
Το κλειδί των αναδρομικών βρίσκεται στο αν θα κριθεί συνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου στα άρθρα του επανυπολογισμού των παλαιών συντάξεων. Αν βγει συνταγματικός ο νόμος, τότε τα αναδρομικά ορίζονται για το διάστημα από Ιούνιο του 2015 έως Μάιο του 2016. Για το 12μηνο αυτό η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιστρέψει χρήματα σε 2,4 εκατ. συνταξιούχους γιατί υπάρχει η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ που λέει ότι από Ιούνιο του 2015 κρίθηκαν αντισυνταγματικές και θα έπρεπε να μην επιβάλλονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ και τα δώρα που καταργήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν. Σε αυτή την περίπτωση δεν ακυρώνονται οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων για τα έτη από 2016 έως και το 2018 τουλάχιστον. Η διαφορά είναι ότι για το διάστημα αυτό, οι συνταξιούχοι για να πάρουν αναδρομικά θα πρέπει να έχουν κινηθεί δικαστικά με αγωγές, τις οποίες δεν μπορεί να ακυρώσει το ΣτΕ.
 
Ποιοι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά;
Καταρχάς είναι οι παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια κατά των περικοπών του 2012, πριν από την απόφαση-βόμβα του ΣτΕ το 2015. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου οι εν λόγω συνταξιούχοι είναι οι μόνοι που δικαιούνται αναδρομικά από το 2013. Δεδομένης της κρίσης του ΣτΕ θεωρείται βέβαιη η δικαίωση των εν λόγω υποθέσεων. Επίσης, στις διεκδικήσεις περιλαμβάνονται και οι παλαιοί συνταξιούχοι που δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια κατά των περικοπών του 2012 πριν από την απόφαση του ΣτΕ το 2015. Σύμφωνα με το σκεπτικό οι εν λόγω συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αναδρομικά για την περίοδο 2013-2015 για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Συγκλίνουσες νομικές απόψεις καταλήγουν πως το πλέον βάσιμο χρονικό διάστημα εντός του οποίου εντοπίζεται έδαφος για όψιμες αξιώσεις είναι το 10μηνο Ιούνιος 2015- Μάιος 2016. Η δεύτερη νομική προσέγγιση ενοποιεί τον χρόνο από τον Ιούλιο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2018 επειδή οι αντισυνταγματικές περικοπές των νόμων 4051 και 4093 συνέχιζαν να επιβάλλονται στις παλαιές συντάξεις μέχρι την “πρεμιέρα” του επανυπολογισμού τον περασμένο Ιανουάριο.
 
Μια άλλη ομάδα είναι οι νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 13/5/2016 και έως 31 Δεκεμβρίου 2018 και δικαιούνται προσωπική διαφορά. Υπολογίζεται πως πρόκειται για πάνω από 100.000 νέους συνταξιούχους, οι οποίοι εμπίπτουν στην τρίτη μεταβατική περίοδο του νόμου Κατρούγκαλου και δικαιούνται τμήμα της “προσωπικής διαφοράς” επειδή η σύνταξή τους υπολείπεται κατά 20% και πλέον από τη σύνταξη που θα έπαιρναν με το παλαιό καθεστώς.
 
Ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο;
Σχέδια που εξετάζονται από την κυβέρνηση είναι να δοθούν αναδρομικά σε δόσεις γιατί μια και έξω είναι απίθανο να γίνει ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα κουρέψει και αντί για τριάμιση χρόνια το κατεβάσει στους 10 μήνες, όπως υπολογίζουν στο υπουργείο Εργασίας, εκτιμώντας ότι μετά τον νόμο Κατρούγκαλου δεν υπάρχει ζήτημα επιστροφών γιατί οι συντάξεις επανυπολογίστηκαν με νέο νόμο, χωρίς τις περικοπές. Πάντως τίποτε δεν είναι σίγουρο.
 
Πληροφορίες: enikos.gr/Τα Νέα
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:04